Mit együnk, ha magas vérnyomásunk van?
Mit együnk, ha magas vérnyomásunk van?
Együnk zöldségeket!
A mértéktelen só fogyasztás miatt több folyadékra van szükségünk, ami megnövelheti a vérnyomásunkat. Együnk ilyenkor zöld színű zöldségeket (pl. spenót, brokkoli, kelkáposzta), ezzel növelhetjük szervezetünk káliumszintjét, ami segít kiüríteni a nátriumot a testünkből.
Ajánlott napi adag: 3-6 csésze nyers zöldség.
Fogyasszunk bogyós gyümölcsöket!
Az áfonyában, eperben és szederben lévő antocianin vegyület jótékony hatással van az érrendszerre, ugyanis rugalmasabbá teheti az érfalat, amelynek következtében csökkenhet a vérnyomás is, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk bogyós gyümölcsöket.
Ajánlott napi mennyiség: 2-3 csésze (fagyasztott vagy friss gyümölcs).
Együnk tejtermékeket!
A kalcium segíti az erek összehúzódását és ellazulását, ezért kiemelt szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában is. A zsírszegény, cukormentes, natúr joghurt kiváló kalciumforrás, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanunk.
Ajánlott napi mennyiség: 2-3 csésze (joghurt vagy tej).
Ne csak karácsonykor együnk halat!
A halakban (pl. lazac, makréla, szardínia) lévő Omega-3 zsírsavak, jótékony hatással vannak a szív- és érrendszerre, így a magas vérnyomás kezelésében is kiemelt szerepük lehet.
Nézzünk szét a magok között!
A natúr (sótlan) magvak olyan létfontosságú ásványi anyagokat tartalmaznak, mint a magnézium, amely szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Próbáljuk ki salátákhoz, joghurthoz, esetleg zabpehelyhez a sütőtök-, len- vagy napraforgómagot.
Ajánlott napi mennyiség: 1-1,5 evőkanál mag.
Váltsunk teljes kiőrlésű gabonákra!
A teljes kiőrlésű gabona egészséges, rostban gazdag, laktató és kevés nátriumot tartalmaz, ami segíthet a normál testsúly fenntartásában és a vérnyomás szabályozásában.
Ajánlott napi mennyiség: 3-5 csésze teljes kiőrlésű gabona
Írta: S.J, újságíró, Forrás: 13 Foods That Can Lower Your Blood Pressure (WebMD)