Nyaki lágyrész ultrahang

Nyaki lágyrész ultrahang

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire alkalmazható a nyaki lágyrész ultrahang? Szülséges-e, ha nemrég jártunk nyaki Doppler-vizsgálaton vagy pajzsmirigy ultrahangon?

Fontos megkülönböztetni!

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatától, ugyanis ez az eljárás a nyakon, illetve a bőr alatt megjelenő felületes elváltozásokat (pl. csomókat, izomeltéréseket) vizsgálja. Mikor javasolt?

Mikor javasolható a nyaki lágyrész ultrahang elvégzése?

  • Nyaki diszkomfort
  • Nyelési nehézségek
  • Fájdalmas, gyulladt és/agy duzzadt mirigyek (áll alatti mirigyek, fültőmirigyek) esetén
  • Nyálkövesség gyanúja esetén
  • Korábban diagnosztizált betegségek (pl. daganatos elváltozások) utáni kontroll esetén
  • Általános szűrővizsgálatként

Hogyan zajlik a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen speciális előkészülést nem igényel. A nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat során a beteg a hátán helyezkedik el úgy, hogy a nyak jól kifeszüljön (ezt általában egy váll alá helyezett párna segíti elő), ezzel biztosítják a vizsgálat akadálytalan elvégzését. A többi ultrahangvizsgálathoz hasonlóan, ennél a vizsgálatnál is ultrahangzselével történik a diagnózis.

Útmutató

  • A nyaki lágyrész ultrahang fájdalommentes, a nyaki nyirokcsomók és nyálmirigyek szerkezetét, azok esetleges elváltozását és annak környezetét (illetve ahhoz való viszonyát) vizsgálja.
  • A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel a páciens részéről.
  • Fontos tudni, hogy a nyaki lágyrész ultrahang eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálattól.
Hasznos lehet
Mikor és milyen szűrővizsgálatok javasoltak férfiaknak?
A szűrővizsgálatok célja, hogy bizonyos megbetegedéseket olyan korai stádiumban diagnosztizáljon, hogy teljes gyógyuláshoz vezető terápia legyen elérhető.
Mikorra éri utol fejlődésben egy koraszülött a társait?
Az időre született csecsemőkhöz hasonlóan, a koraszülöttek esetében is fontos a fejlődési mérföldköveket felmérő, a gyermekgyógyászatban meghatározott kötelező szűrővizsgálatok elvégzése. Mikor...
Mikortól javasolt a méhnyakrák szűrés?
Mikortól ajánlott a nőgyógyászati szűrés? Hogyan választanak fogamzásgátló tablettát egy tinédzser számára? Miért fontos, hogy rendszeresen részt vegyünk a szűréseken? A Czeizel Intézet szülész...
Milyen tünetekkel jár a krónikus vastagbélgyulladás?
A vastagbél krónikus gyulladása kockázati tényezőként szerepel a daganatos megbetegedés kialakulásában. Milyen tünetei vannak? Miért fontos a diagnózis? Milyen szövődményei lehetnek? Dr. Kiss Zsolt...