Nyaki lágyrész ultrahang

Nyaki lágyrész ultrahang

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire alkalmazható a nyaki lágyrész ultrahang? Szülséges-e, ha nemrég jártunk nyaki Doppler-vizsgálaton vagy pajzsmirigy ultrahangon?

Fontos megkülönböztetni!

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatától, ugyanis ez az eljárás a nyakon, illetve a bőr alatt megjelenő felületes elváltozásokat (pl. csomókat, izomeltéréseket) vizsgálja. Mikor javasolt?

Mikor javasolható a nyaki lágyrész ultrahang elvégzése?

  • Nyaki diszkomfort
  • Nyelési nehézségek
  • Fájdalmas, gyulladt és/agy duzzadt mirigyek (áll alatti mirigyek, fültőmirigyek) esetén
  • Nyálkövesség gyanúja esetén
  • Korábban diagnosztizált betegségek (pl. daganatos elváltozások) utáni kontroll esetén
  • Általános szűrővizsgálatként

Hogyan zajlik a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen speciális előkészülést nem igényel. A nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat során a beteg a hátán helyezkedik el úgy, hogy a nyak jól kifeszüljön (ezt általában egy váll alá helyezett párna segíti elő), ezzel biztosítják a vizsgálat akadálytalan elvégzését. A többi ultrahangvizsgálathoz hasonlóan, ennél a vizsgálatnál is ultrahangzselével történik a diagnózis.

Útmutató

  • A nyaki lágyrész ultrahang fájdalommentes, a nyaki nyirokcsomók és nyálmirigyek szerkezetét, azok esetleges elváltozását és annak környezetét (illetve ahhoz való viszonyát) vizsgálja.
  • A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel a páciens részéről.
  • Fontos tudni, hogy a nyaki lágyrész ultrahang eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálattól.
Nyaki lágyrész ultrahang - Részletesen a témáról
Mit tehetünk a gyomorégés ellen?
A gyomorégést - azaz a szegycsont mögötti területen megjelenő égető, fájdalmat - legtöbbször az egészségtelen táplálkozás, stressz vagy valamilyen betegség fennállása (pl. reflux) váltja ki. Enyhébb esetekben egy kis odafigyeléssel enyhíthetünk a kellemetlen tüneten. Mit tehetünk otthon?
Hasznos lehet
Mi állhat monocitaszám túltengésének hátterében?
A monocita a fehérvérsejtben található, feladata, hogy megsemmisítse a szervezetbe jutott kórokozókat, idegen anyagokat, daganatsejteket. Mikor beszélünk normál értékről, mi okozhat túltengést, és mi...
Mennyire megbízható a genetikai szűrés?
2012-ben még csak a Down-szindróma kimutatására volt alkalmas a prenatális genetikai teszt, ma már a vizsgálatok köre kiterjed a leggyakoribb kromoszóma-rendellenességekre és a magzat teljes...
Mit tegyek, ha gluténérzékenységre gyanakszom?
Gyakran puffad és fáj a hasad? Szinte állandósult hasmenésed megnehezíti a mindennapjaidat? Úgy gondolod, hogy a gluténérzékenység állhat a háttérben? Összeszedtük a legfontosabb lépéseket, amivel...
Milyen tünetekkel fordulhatunk hematológushoz?
Milyen tünetek esetén forduljunk hematológushoz, és mire számíthatunk a vizsgálaton? Kérdések és válaszok a hematológiai szakrendelésről.