Nyaki lágyrész ultrahang

Nyaki lágyrész ultrahang

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Mire alkalmazható a nyaki lágyrész ultrahang? Szülséges-e, ha nemrég jártunk nyaki Doppler-vizsgálaton vagy pajzsmirigy ultrahangon?

Fontos megkülönböztetni!

A nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatától, ugyanis ez az eljárás a nyakon, illetve a bőr alatt megjelenő felületes elváltozásokat (pl. csomókat, izomeltéréseket) vizsgálja. Mikor javasolt?

Mikor javasolható a nyaki lágyrész ultrahang elvégzése?

  • Nyaki diszkomfort
  • Nyelési nehézségek
  • Fájdalmas, gyulladt és/agy duzzadt mirigyek (áll alatti mirigyek, fültőmirigyek) esetén
  • Nyálkövesség gyanúja esetén
  • Korábban diagnosztizált betegségek (pl. daganatos elváltozások) utáni kontroll esetén
  • Általános szűrővizsgálatként

Hogyan zajlik a nyaki lágyrész ultrahang vizsgálat?

A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen speciális előkészülést nem igényel. A nyaki lágyrész ultrahangvizsgálat során a beteg a hátán helyezkedik el úgy, hogy a nyak jól kifeszüljön (ezt általában egy váll alá helyezett párna segíti elő), ezzel biztosítják a vizsgálat akadálytalan elvégzését. A többi ultrahangvizsgálathoz hasonlóan, ennél a vizsgálatnál is ultrahangzselével történik a diagnózis.

Útmutató

  • A nyaki lágyrész ultrahang fájdalommentes, a nyaki nyirokcsomók és nyálmirigyek szerkezetét, azok esetleges elváltozását és annak környezetét (illetve ahhoz való viszonyát) vizsgálja.
  • A vizsgálat fájdalommentes, semmilyen előkészületet nem igényel a páciens részéről.
  • Fontos tudni, hogy a nyaki lágyrész ultrahang eltér a nyaki Doppler és a pajzsmirigy ultrahangos vizsgálattól.
Nyaki lágyrész ultrahang - Részletesen a témáról
Hogyan válasszunk párnát, ha fáj a nyakunk?
A boltok többféle méretű, anyagú és formájú párnákat árulnak, hogy mindenki meg tudja találni a magának leginkább megfelelőt, de vajon milyen párnát érdemes választani akkor, ha rendszeres nyakfájdalommal küzdünk?
Mit tehetünk a gyomorégés ellen?
A gyomorégést - azaz a szegycsont mögötti területen megjelenő égető, fájdalmat - legtöbbször az egészségtelen táplálkozás, stressz vagy valamilyen betegség fennállása (pl. reflux) váltja ki. Enyhébb esetekben egy kis odafigyeléssel enyhíthetünk a kellemetlen tüneten. Mit tehetünk otthon?
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?