Hogyan válasszunk párnát, ha fáj a nyakunk?

Hogyan válasszunk párnát, ha fáj a nyakunk?

Hogyan válasszunk párnát, ha fáj a nyakunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A boltok többféle méretű, anyagú és formájú párnákat árulnak, hogy mindenki meg tudja találni a magának leginkább megfelelőt, de vajon milyen párnát érdemes választani akkor, ha rendszeres nyakfájdalommal küzdünk?

A nyaki fájdalom hátterében számos dolog állhat (pl. fibromyalgia, baleset, porckorongsérv), ami akár mozgáskorlátozottságot is okozhat, így jelentősen befolyásolhatja a mindennapi életünket, köztük az alvásminőségünket is. Nyakfájdalom esetén az egyik legnehezebb olyan kényelmes alvópozíciót találni, amelynél nem érzünk fájdalmat. Megfelelő párna kiválasztásával azonban sok esetben a fájdalom enyhíthető, illetve megelőzhető.

Milyen párnát válasszunk?

A Healthline egészségügyi portál összegyűjtötte azokat a párnákat, illetve párna jellemzőket, amelyek segíthetnek az alvás okozta nyaki fájdalom enyhítésében. Melyek ezek?

  • ergonómikus kialakítás, amely megfelelő támasztékot nyújt a fejnek, nyaknak, vállnak és hátnak,
  • kivehető töltet (pl. hajdinatöltet, kacsatoll, habszivacs, aprított memóriahab) az állítható magassághoz,
  • hipoallergén,
  • huzata mosógépben mosható,
  • légáteresztő,
  • természetes összetevők (pl. bambusthuzat, hajdinatöltet).

Mire figyeljünk még?

  • Fontos, hogy olyan párnát válasszunk, amely nem emeli meg túlzottan a fejet! Egy 2021-es tanulmány szerint a megemelt párnamagasság megváltoztathatja a gerinc görbületét, ami szintén fájdalomhoz vezethet.  
  • Figyeljünk a megfelelő alátámasztás biztosítására! Egy 2020-as tanulmány szerint a latex és a memóriahabból készült párnák nagyobb alátámasztást nyújthatnak, mint a hagyományos párnák, ezáltal csökkenthetik a nyaki fájdalom kialakulását.
  • Ha érzékenyek vagyunk, válasszunk természetes töltetet! Nem mindenki számára ajánlhatóak a latex, illetve a memóriahabos párnák, ezért jó választás lehet az olyan természetes összetevőkből készült párna is, ami hajdinával vagy tönköllyel van töltve. Ezek megfelelő keménységet biztosítanak a párnának, mégis nagyon jól idomulnak a fejünkhöz, nyakunkhoz, gerincünkhöz.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Az időszakos fájdalom esetén nem kell különösebben aggódni, azonban érdemes orvoshoz fordulni akkor, ha a nyakfájdalom egy héten belül nem múlik el, és/vagy a panaszok rosszabbodnak, esetleg a test bármely más területére is kiterjednek.  

Írta: S.J, újságíró, Forrás: 9 Best Pillows for Neck Pain in 2023 (Healthline)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg...
3 egyszerű gyakorlat a hátfájás megelőzésére
Az íróasztal melletti görnyedéstől az edzőteremben való túlzott megerőltetésig a mindennapi tevékenységeink hátfájáshoz vezethetnek. Hogyan előzhető meg vagy csökkenthető a hátfájdalom?
Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.