Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz

Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz

Laborvizsgálatok értelmezése: Glükóz

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.08.14.
Szerző: doktorGO
A glükóz vizsgálatát elsősorban a cukorbetegség megállapítása, illetve nyomon követése miatt végzik a laborvizsgálatok alkalmával.

A glükóz a szervezet legfőbb energiaforrása, a hormonális szabályozás segíti elő, hogy a glükóz a sejtek számára mindig rendelkezésre álljon.  

A glükóz normál éhgyomri értéke 3,6-6 mmol/l. A normáltól magasabb érték leggyakrabban cukorbetegségre utalhat, alacsonyabb szintje inzulin-túladagolást, májkárosodást, alkoholizmust, éhezést, inzulint termelő daganatot jelezhet.

A vizsgálatot 8-10 órás éhezés után vett vérből végzik.

 

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.08.14.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
A náthával járó orrdugulás miatt gyakran jelentkezik a megfázás kísérő tüneteként fülfájás. Mi okozza? Melyek a tünetei és hogyan kezeljük?
A nyári melegebb hónapok elmúlásával beköszönt a hidegebb őszi időjárás, ami együtt jár bizonyos betegségek gyakoribb előfordulásával. Lássuk, milyen jellegzetes őszi betegségek fo ...
Az újszülött babák gerincének ultrahangvizsgálatával számos olyan rendellenességre, akár neurológiai problémákra, eltérésekre is fény derülhet, melyek a terhesség során, valamint ú ...
Mivel a mérgezéseknek rendkívül szerteágazó tünettana van a legfontosabb, hogy gondoljunk a mérgezés lehetőségére.