Ízületi MR

Ízületi MR

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szükséges-e előkészülni az ízületi MR vizsgálatra? Milyen esetekben javasolt? Kérdések és válaszok az ízületi MR vizsgálatról.

Az ízületi MR vizsgálat az ízületek és csontokat körülvevő lágyrészeket (pl. inak, szalagok, porcok, stb.) vizsgálja. A pontos diagnózis érdekében a kezelőorvos az ízületi MR mellé ultrahangvizsgálatot is kérhet. Az MR vizsgálat során fény derülhet porcsérülésekre, ízületi kopásra, csípőkopásra, végtagsérülésre, ficamra, húzódásra, térdbetegségekre, befagyott váll szindrómára vagy alagút szindrómára.

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, érdemes felkeresnie orvosát, aki MR vizsgálatra irányíthatja:

 • ízületi merevség
 • nehézkesebb mozgás
 • mozgás utáni szúró fájdalom
 • enyhe nyomásra jelentkező ízületi fájdalom
 • beszűkült mozgástartalom a végtagokban
 • ülés közben térdfájdalom
 • éjszakai ízületi fájdalom

Milyen területeken végezhető el az ízületi MR?

 • Csípő
 • Térd
 • Boka
 • Váll
 • Könyök
 • Kéz

Milyen előkészítés szükséges?

A vizsgálat előtt minden esetben érdemes szakorvossal konzultálni, ahol a kezelőorvos tájékoztat a részletekről (pl. kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni). A natív vizsgálat előtt nem szükséges különösebb előkészület, azonban fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt vizsgálat előtt el kell távolítani a fémet, vagy a fémet tartalmazó eszkökzöket (pl. piercing, fülbevaló) a testünről. Amennyiben fém implantátumunk van, tájékozódjunk a kezelőorvosunknál, hogy elvégezhető-e az ízületi MR.

Van-e mellékhatása az ízületi MR vizsgálatnak?

A vizsgálat fájdalommentes és nincs ismert mellékhatása. Mivel semmilyen sugárterhelés nem éri a szervezetet a vizsgálat során, így akár többször is megismételhető. Ritkán azonban előfordulhat, hogy a kontrasztanyag allergiás reakciót okoz.

Hogyan zajlik az ízületi MR vizsgálat?

Az MR vizsgáló egy vastag gyűrűhöz hasonlító készülék, melynek alján egy kihúzható asztalra fekszik a vizsgálandó személy a kezelőszemélyzet utasításának megfelelően. Egyes ízületek vizsgálatánál előfordulhat, hogy a beteg nem háton, hanem egyéb (pl. döntött) helyzetben helyezkedik el.

Milyen esetekben nem végezhető el a vizsgálat?

 • A szervezetben jelen lévő mágnesre reagáló anyagok esetén (pl. protézis, szög, csavar, pacemaker, stb.)
 • Amennyiben a beteg klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehezítetté válhat vagy meghiúsulhat.
Ízületi MR - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a teniszkönyök?
Számos kiváltó ok lehet a fájdalom forrása, emiatt a teniszkönyök gyógyulási ideje szintén nagyon eltérő lehet. Esetenként 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat és ez is a gyakoribb, hogy hosszabb idő kell a gyógyuláshoz. Hogyan kezelhető a teniszkönyök?
Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?
A leggyakoribb térdsérülés, minden síelő és focista rémálma az elülső keresztszalag szakadása. Hogyan pótolható műtéti eljárással?
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?