Ízületi MR

Ízületi MR

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Szükséges-e előkészülni az ízületi MR vizsgálatra? Milyen esetekben javasolt? Kérdések és válaszok az ízületi MR vizsgálatról.

Az ízületi MR vizsgálat az ízületek és csontokat körülvevő lágyrészeket (pl. inak, szalagok, porcok, stb.) vizsgálja. A pontos diagnózis érdekében a kezelőorvos az ízületi MR mellé ultrahangvizsgálatot is kérhet.  

Milyen területeken végezhető el az ízületi MR?

  • Csípő
  • Térd
  • Boka
  • Váll
  • Könyök
  • Kéz

Milyen előkészítés szükséges?

A vizsgálat előtt minden esetben érdemes szakorvossal konzultálni, ahol a kezelőorvos tájékoztat a részletekről (pl. kontrasztanyagos vizsgálat előtt 6 órával nem szabad étkezni). A natív vizsgálat előtt nem szükséges különösebb előkészület, azonban fontos tudni, hogy a nagy erejű mágneses tér miatt vizsgálat előtt el kell távolítani a fémet, vagy a fémet tartalmazó eszkökzöket (pl. piercing, fülbevaló) a testünről. Amennyiben fém implantátumunk van, tájékozódjunk a kezelőorvosunknál, hogy elvégezhető-e az ízületi MR.

Van-e mellékhatása az ízületi MR vizsgálatnak?

A vizsgálat fájdalommentes és nincs ismert mellékhatása. Ritkán azonban előfordulhat, hogy a kontrasztanyag allergiás reakciót okoz.

Hogyan zajlik az ízületi MR vizsgálat?

Az MR vizsgáló egy vastag gyűrűhöz hasonlító készülék, melynek alján egy kihúzható asztalra fekszik a vizsgálandó személy a kezelőszemélyzet utasításának megfelelően. Egyes ízületek vizsgálatánál előfordulhat, hogy a beteg nem háton, hanem egyéb (pl. döntött) helyzetben helyezkedik el.

Milyen esetekben nem végezhető el a vizsgálat?

  • A szervezetben jelen lévő mágnesre reagáló anyagok esetén (pl. protézis, szög, csavar, pacemaker, stb.)
  • Amennyiben a beteg klausztrofóbiára hajlamos, a vizsgálat elvégzése nehezítetté válhat vagy meghiúsulhat.
Ízületi MR - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a teniszkönyök?
Számos kiváltó ok lehet a fájdalom forrása, emiatt a teniszkönyök gyógyulási ideje szintén nagyon eltérő lehet. Esetenként 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat és ez is a gyakoribb, hogy hosszabb idő kell a gyógyuláshoz. Hogyan kezelhető a teniszkönyök?
Hasznos lehet
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek...
Mi okozhatja a vér alacsonyabb vörösvértest szintjét?
Mikor beszélhetünk a vörösvértestek normál értékéről? Milyen tüneteket okozhat, a normálisnál alacsonyabb, illetve magasabb koncentráció?
Hogyan értelmezzük a hematokrit értéket a vérképben?
Milyen információt ad a hematokrit érték a vérképben? Mikor indokolt a vizsgálata? Mi okozhatja a hematokrit érték eltérését a vérképben?
Mi okozhat alacsonyabb fehérvérsejtszintet?
Miért fontos a megfelelő fehérvérsejt szint fenntartása? Mit jelent a normáltól eltérő érték a laboreredményeknél?