Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.21.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Számos kiváltó ok lehet a fájdalom forrása, emiatt a teniszkönyök gyógyulási ideje szintén nagyon eltérő lehet. Esetenként 1-2 kezelés elegendő a teljes tünetmentességhez, de az is előfordulhat és ez is a gyakoribb, hogy hosszabb idő kell a gyógyuláshoz. Hogyan kezelhető a teniszkönyök?

Gyulladás miatt a fájdalom?

Régebben a teniszkönyök hivatalos megnevezése epicondylitis lateralis humeri volt, ami lényegében ennyit jelent: a könyök külső oldalának a gyulladása. Emiatt eddig úgy is próbálják kezelni, mintha egy gyulladásról lenne szó, vagyis injekcióval, gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel. Még ma is sok esetben használnak helyi kezeléseket. Ugyanakkor kevés esetben bizonyulnak tartósan hatékonynak ezek a kezelési módok.

De miért nem segít a szteroid injekció?

Ahogy tovább kutatták a könyök körüli szöveteket, azt találták, hogy a kórkép kialakulásánál a gyulladás fontos szerepet játszhat, hónapokkal később viszont már nem kimutatható. Tehát idővel a gyulladás megszűnik, a fájdalom viszont megmarad. Ezért nem segítenek a gyulladáscsökkentő gyógyszerek és injekciók.

Az ín degenerációja miatt van a fájdalom?

És mivel gyulladást nem találtak, de a fájdalom viszont továbbra is megmaradt, tovább keresték, mi lehet a probléma oka. Boncolások és szöveti vizsgálatok során azt vették észre, hogy teniszkönyök, illetve golfkönyök esetén a kollagénszálak nem párhuzamosan futnak, hanem össze-vissza keresztezik egymást. Az ínak között víz halmozódik fel és új erek jelennek meg. Ezáltal csökken az ínak teherbírása és szakítószilárdsága.

Ez azt jelenti, hogy terápiának fontos részét képezi az ínak megfelelő szintű terhelése, hisz a kollagén rostok csak akkor tudnak visszarendeződni, ha terheleve vannak, DE nem túl intenzíven.

Ín degeneráció kezelése gyógytornával

Egy 2021-ben megjelent összefoglaló tanulmány szerint[az excentrikus gyakorlatok (amikor, kontrolláltan nyújtom ki a könyökömet, akkor az izom két végpontja távolodik egymástól, az izom nyúlik, miközben a fékezi a mozgást) szintén nagyon jó mértékben csökkentik a fájdalmat.

Abban az esetben, ha tényleg az ín degeneráció okozza a könyökfájdalmat, akkor a gyógytorna is hatásos lehet a teniszkönyök kezelésében. Ilyenkor leginkább a felkar, valamint az alkar izmait szoktuk erősíteni. A szakirodalom szerint, a csavaró mozdulatoknak is fájdalomcsillapító hatása van.

Azonban ez az elmélet sem mindig helytálló, ugyanis a legújabb kutatások eredményeként kiderült, hogy sok esetben azoknál a személyeknél is hasonló mértékű índegenerációt találtak, akiknek egyáltalán nem fáj a könyöke.

Fájdalom mechanizmus

A teniszkönyök és golfkönyök mechanizmusa mai napig rejtély. Oka nem a gyulladás, de még az ín degenerációval sem magyarázható teljesen. Az már biztos, hogy a legtöbb esetben nem a könyöknél van a fájdalom forrása. Ezen a vonalon elindulva, gerincvelői szinten is találtak eltérést a fájdalomtovábbításban szerepet játszó mechanizmusokban.

Ezt úgy is hívhatjuk, hogy centrális szenzitizáció. Egyszerűen lefordítva, egy központi túlérzékenység, egy idegrendszeri feldolgozási probléma. Amikor az ideg valami miatt nem boldog. A probléma ilyenkor a nyakban vagy hátban szokott lenni, de egy hosszú folyamat végén, a könyökünk területére is kiterjedhet. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a hasunkban vagy belső szervünkben végzett műtét után feszülések alakulnak ki, és amiatt fájdul meg a könyökünk. Itt is igaz az, hogy a könyök ízület kezelése nem lesz igazán hatásos, mert oda csak kivetül a fájdalom.

Miért nem a legjobb megoldás a műtét?

A műtéti beavatkozások is igen divatosak manapság, de a legtöbb esetben, nem igazán sikerült megoldani a problémát. A műtét eredménytelenségét még placebo műtétekkel is sikerült alátámasztani. A műtétek azért sem lehetnek igazán hatásosak, mert egyre inkább úgy néz ki, a fájdalom fő oka nem a könyökben keresendő (ezért sem igazán hatásosak a lokális kezelések), hanem távolabb például a nyakban, vagy a belső szervekben.

Teniszkönyök kezelése

  • Amikor lokálisan kezeljük a könyököt

Lokális sérülések esetén, különböző manuálterápiás módszerekkel, tényleg a könyököt kezeljük. Ilyenkor első sorban az ízületeket kell mobilizálni, vagy a lágyrészeket (izmot, fasciát) lazítjuk, a leghamarabbi gyógyulás érdekében. Általában a trauma mértékétől függ a gyógyulás ideje. Ha egy trauma ér minket, a legjobb amit tehetünk a “MOVE, PEACE and LOVE” metódus.

  • Amikor a könyökfájdalom oka távolabb keresendő

Ha valaki könyök problémával érkezik hozzánk, nagyon fontosnak tartjuk a pontos és részletes kikérdezést. Sok izgalmas, számunkra fontos információ derül ki, ami a baj eredetére enged következtetni. Ezek után a páciens legnagyobb csodálkozására ritkán kezdjük a részletes vizsgálódást a könyöknél. Sőt, leggyakrabban a nyak, vagy a belső szervek kezelését választjuk, és csak kiegészítésként szoktuk a könyökízületet kezelni, esetleg gyógytorna feladatokat végezni.

Passzív módszerek

Sokszor felmerül a kérdés, hogy mennyire hatásos a teniszkönyök kezelése esetén krém, bandázs, tape vagy rögzítő használata. Abban az esetben lehet haszna, ha lokálisan történt a trauma, tehát a valóban könyök sérült. Azonban ha “valódi” teniszkönyökkel állunk szemben, ott a probléma oka távolabb keresendő, ezért a lokális terápiák hatástalanok lesznek.

Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.01.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Állandó orrfolyás? Lehet, hogy nem allergia
Ahogy a téli betegségekről a tavaszi, nyári allergiákra térünk át, az orrfolyás örökösnek tűnhet. Ha úgy találja, hogy az allergiás gyógyszerek nem segítenek a csepegésben, itt az ideje fontolóra...
Valódi a férfi menopauza?
A női menopauza a női reproduktív ciklus végét jelzi. A férfiak azonban számos tünetet és változást tapasztalnak az öregedés során, amit egyesek a menopauza hatásaihoz hasonlítanak. Tényleg létezik...
Biztonságos a szex, ha szívbetegsége van?
Figyelnie kell arra, hogyan érzi magát szex közben – vagy bármilyen más fizikai tevékenység – során, ha szívbetegsége van. A szívbetegség azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy tartózkodnia kell a...
Mit kell tudni a skarlátról?
A skarlát az A-csoportú streptococcus által okozott fertőzés, ugyanaz a baktérium okozza, amely a torokgyulladásért felelős. Milyen tüneteket okoz és hogyan előzhető meg?