Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?

Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?

Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.27.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
A leggyakoribb térdsérülés, minden síelő és focista rémálma az elülső keresztszalag szakadása. Hogyan pótolható műtéti eljárással?

Ahogy hirtelen irányt váltunk, felugrunk vagy kitámasztunk, hatalmas erők hatnak a térdre és ebben a pillanatban a keresztszalag meggátolja, hogy a sípcsont elmozduljon a combcsonthoz képest. Természetesen a szalagok közreműködésével az izmok stabilizálják aktívan a térdet.

Mit érdemes tudni a térdszalagokról?

A térdízület a sípcsont és a combcsont között található. A testünk súlyát terhelésnél két porcos gyűrű oszlatja el egyenletesen a ízületi felszíneken, továbbá a szalagok biztosítják a stabilitást, hogy a két csont ne csússzon el egymáson és ne mozduljon ki oldalra járás vagy sportolás közben. Az elülső és hátsó keresztszalag X alakban fut a térdben a két csontvég között, míg az oldalszalagok egyenes lefutásúak és a térd belső és külső oldalán helyezkednek el.

A keresztszalag műtéti pótlásáról dióhéjban

Több eljárás létezik. A műtét során a sebész egy ép inat vesz ki és ezt berakja az elszakadt helyére. A ín származhat a saját testünkből (combhajlító izom ín, térdkalács ín) vagy kívülről (sertés ínszalag). Az új sebészeti anyagok, eszközök és technikák jelentősen támogatják a ín beépülését.

1960-as évektől, a modern ACL-sebészet kezdete óta több kutató is arra a következtetésre jutott, hogy a pótlás nem mindig kielégítő és igazából helyreállíthatatlan a keresztszalag. Ezt inkább mechanikai szempontok alapján állítják, mint biológiailag. Az elfogadható eredmények 40%-tól 90%-ig terjednek. Ez a nagy változatosság az indikációk, műtéti technikák, anyagok és rehabilitációs protokollok sokféleségével magyarázható.

Keresztszalag műtét utáni rehabilitációs protokoll

Amennyiben keresztszalag műtétre kerül sor, mindenképp szükség van rehabilitációra, ami nagyjából 1 évig tart. Ahhoz, hogy a helyettesített szalag beépüljön ma már biológiai terápiával is kiegészíthetik a kezelést (saját vérből állítanak elő olyan sejteket, amelyeket a térdbe fecskendezve felgyorsítható a regeneráció).

Az első 6-8 hétben teljessé tesszük a térd mozgástartományát, a 3-6. hónapban kialakítjuk a megfelelő izomerőt és az utolsó szakaszban fél évig fejlesztjük az összetett funkciókat, miközben mentálisan is felkészítjük a pácienst, hogy újra bátran és összpontosítva sportolhasson.

Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?

A keresztszalag műtét a legnépszerűbb operációvá nőtte ki magát, így szakadás esetén legtöbbször megműtötték a sebészek. Ma már viszont tudjuk, hogy spontán is képes gyógyulni, akárcsak az oldalsó szalagok, így nem feltétlenül van szükség a műtéti beavatkozásra. Egyik tanulmány sem állítja, hogy az elülső keresztszalag nem képes helyreállítani a saját rostjait, így komolyan fontolóra vehetjük a keresztszalag műtét elkerülését. Mindenképp megéri adni egy esélyt, hogy a saját mozgásainkkal és a manuálterápia – gyógytorna kombináció segítségével rendbehozzuk a térdünket. Ha zátonyra futna a kísérlet, a modern szalagpótlás még mindig segíthet.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.04.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.