Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?

Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.04.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakoribb halálokok.

Mire számíthatunk a daganatos betegségekkel kapcsolatban?

Az EU-ban minden kilencedik másodpercben diagnosztizálnak új daganatos megbetegedést. A számítások szerint 2035-re megduplázódhat a rákos megbetegedések száma, tehát a lakosság 40%-át fogja érinteni a csaknem 100 féle rákos betegség élete egy szakaszában.

Az innovatív kezeléseknek és az ellátáshoz való jobb hozzáférésnek hála azonban sok európai beteg a korábbiaknál tovább él a diagnosztizálást követően, de fontos kiemelni azt is, hogy szakértők szerint a rákos megbetegedések több mint egyharmada megelőzhető lenne.

Melyek a leggyakoribb daganattípusok?

A tumorok közül az emlőrák, petefészekrák, prosztatarák, vastagbélrák, méhtestrák, veserák, pajzsmirigyrák, melanoma és gyomorrák esetén van a legnagyobb esély genetikai meghatározottságra, ezeknek a ráktípusoknak 5-15 %-a öröklődéshez kötődik.

Hogyan előzhetjük meg a daganatos betegségek kialakulását?

A tudomány fejlődésének köszönhetően ma már vannak olyan, az egészségmegőrzést segítő proaktív, genetikai tesztek, melyek a különböző felnőtt korban rejtetten jelen lévő, de nagy kockázatot jelentő, betegségekre hajlamosító géneket vizsgálják. Ezeknek a vizsgálatoknak a segítségével meg lehet tudni, hogy életünkben mely betegségek kialakulására nagyobb a kockázat.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.02.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hatékony-e a teljes test vizsgálata a daganatok kimutatásában?
Van-e kockázata a teljes testet célzó daganatot kutató vizsgálatoknak? Mennyire hatékony ez az eljárás? Érdemes-e igénybe venni, ha nincsenek rákra utaló tüneteink?
A mellékvesekéreg-rák azonosításának új módszerét vizsgálják
Már szabadalmi eljárás alatt van a Semmelweis Egyetem Endokrinológiai Tanszékének kutatócsoportja által kifejlesztett, mellékvesekéreg daganatok szövettani diagnosztizálását segítő innovatív eljárás....
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.