Arterográfiás vizsgálat

Arterográfiás vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Miért hasznos az arterográfiás vizsgálat? Kinek ajánlott, és hogyan zajlik? Kérdések és válaszok az arterográfiáról.

Az arteriográfia érvizsgálatot jelent, melynek célja az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata. A méréssel még a tünetek jelentkezése előtt diagnosztizálható az érfal meszesedése.

Nemcsak diagnosztizálásra alkalmas

A szív és érrendszeri betegségben szenvedő, illetve magas vérnyomással küzdő betegek terápiájának hatékonysága mérhető még a vizsgálattal.

Mire számítsunk a vizsgálat során?

A vizsgálat fájdalommentes, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az arteriográf készülék egy vérnyomásmérőhöz hasonlóan méri fel az érfal (artériák, verőerek) állapotát.  Segítségével megállapítható, hogy milyen gyorsan terjed át a főütőéren a pulzushullám, illetve, hogy mennyire feszül az érrendszer belső hártyája a vizsgálat során. Az értékelést egy számítógépes program végzi el 3-4 mérést követően.

Hogyan vegyük igénybe az arteriográfiás vizsgálatot?

Az arteriográfiás vizsgálatot javasolt belgyógyász/kardiológiai vizsgálattal is egybekötni, hiszen így kapunk átfogó képet állapotunkról, és így kezdődhet meg állapotunktól függően a megfelelő kezelés – vagy ha szükséges, további vizsgálatok elvégzése.

Kinek javasolt az arteriográfiás vizsgálat?

Az alábbi esetekben kiemelten fontos a szűrés:

  • dohányzás,
  • lábfájdalom,
  • hideg végtagok,
  • családi hajlam (családban korábban előfordult érszűkület, szívinfarktus, lábszárfekély, stb.)

Útmutató

  • Az arteriográfia az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata, amellyel akár már a panaszok megjelenése előtt kimutatható az érfal meszesedése.
  • Fájdalommentes vizsgálat, különösebb előkészületet nem igényel, mindössze 10-15 percet vesz igénybe.
  • Helytelen életmód (pl. dohányzás, lábfájdalom vagy családi hajlam (pl. szívinfarktus, érszűkület) esetén javasolt a rendszeres szűrés.
Arterográfiás vizsgálat - Részletesen a témáról
Miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat?
Mi okozza az érszűkületet? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk, és miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat? A Semmelweis Egyetemtől választ kaptunk ezekre a kérdésekre.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Milyen gyakran javasolt a tüdőszűrés?
Milyen időközönként javasolt a tüdőszűrés? Milyen foglalkozások esetén érdemes fokozottabban odafigyelni a rendszeres szűrésre? Milyen tünetekre figyeljünk? Összeszedtük a tüdőszűréssel kapcsolatos...
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását...
Mire jó a Doppler-vizsgálat?
A nyaki Doppler-ultrahang vizsgálattal már a kismértékű érelmeszesedés, érszűkület, értágulat, illetve az agyi keringési zavarok is kimutathatóak, és ezzel megelőzhetővé válnak. Mikor javasolt a...
Milyen esetekben javasolt a hasi ultrahang elvégzése?
A hasi ultrahang az egyik leggyakrabban végzett radiológiai vizsgálat, mellyel képet kaphatunk a has és a kismedence szerveiről, esetleges eltéréseiről. Lássuk, milyen panaszok esetén indokolt a...