Arterográfiás vizsgálat

Arterográfiás vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Miért hasznos az arterográfiás vizsgálat? Kinek ajánlott, és hogyan zajlik? Kérdések és válaszok az arterográfiáról.

Az arteriográfia érvizsgálatot jelent, melynek célja az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata. A méréssel még a tünetek jelentkezése előtt diagnosztizálható az érfal meszesedése.

Nemcsak diagnosztizálásra alkalmas

A szív és érrendszeri betegségben szenvedő, illetve magas vérnyomással küzdő betegek terápiájának hatékonysága mérhető még a vizsgálattal.

Mire számítsunk a vizsgálat során?

A vizsgálat fájdalommentes, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az arteriográf készülék egy vérnyomásmérőhöz hasonlóan méri fel az érfal (artériák, verőerek) állapotát.  Segítségével megállapítható, hogy milyen gyorsan terjed át a főütőéren a pulzushullám, illetve, hogy mennyire feszül az érrendszer belső hártyája a vizsgálat során. Az értékelést egy számítógépes program végzi el 3-4 mérést követően.

Hogyan vegyük igénybe az arteriográfiás vizsgálatot?

Az arteriográfiás vizsgálatot javasolt belgyógyász/kardiológiai vizsgálattal is egybekötni, hiszen így kapunk átfogó képet állapotunkról, és így kezdődhet meg állapotunktól függően a megfelelő kezelés – vagy ha szükséges, további vizsgálatok elvégzése.

Kinek javasolt az arteriográfiás vizsgálat?

Az alábbi esetekben kiemelten fontos a szűrés:

  • dohányzás,
  • lábfájdalom,
  • hideg végtagok,
  • családi hajlam (családban korábban előfordult érszűkület, szívinfarktus, lábszárfekély, stb.)

Útmutató

  • Az arteriográfia az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata, amellyel akár már a panaszok megjelenése előtt kimutatható az érfal meszesedése.
  • Fájdalommentes vizsgálat, különösebb előkészületet nem igényel, mindössze 10-15 percet vesz igénybe.
  • Helytelen életmód (pl. dohányzás, lábfájdalom vagy családi hajlam (pl. szívinfarktus, érszűkület) esetén javasolt a rendszeres szűrés.
Arterográfiás vizsgálat - Részletesen a témáról
Miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat?
Mi okozza az érszűkületet? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk, és miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat? A Semmelweis Egyetemtől választ kaptunk ezekre a kérdésekre.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Mikor érdemes mellkas röntgent végezni?
A mellkas röntgen a mellkast érintő betegségek tisztázására szolgáló leggyakrabban alkalmazott diagnosztikai módszer, de megelőző vizsgálatként panaszmentesen is alkalmazható. Milyen betegségek...
Mi okozhatja a vér alacsonyabb vörösvértest szintjét?
Mikor beszélhetünk a vörösvértestek normál értékéről? Milyen tüneteket okozhat, a normálisnál alacsonyabb, illetve magasabb koncentráció?
Hogyan értelmezzük a hematokrit értéket a vérképben?
Milyen információt ad a hematokrit érték a vérképben? Mikor indokolt a vizsgálata? Mi okozhatja a hematokrit érték eltérését a vérképben?
Mi okozhat alacsonyabb fehérvérsejtszintet?
Miért fontos a megfelelő fehérvérsejt szint fenntartása? Mit jelent a normáltól eltérő érték a laboreredményeknél?