Arterográfiás vizsgálat

Arterográfiás vizsgálat

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Miért hasznos az arterográfiás vizsgálat? Kinek ajánlott, és hogyan zajlik? Kérdések és válaszok az arterográfiáról.

Az arteriográfia érvizsgálatot jelent, melynek célja az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata. A méréssel még a tünetek jelentkezése előtt diagnosztizálható az érfal meszesedése.

Nemcsak diagnosztizálásra alkalmas

A szív és érrendszeri betegségben szenvedő, illetve magas vérnyomással küzdő betegek terápiájának hatékonysága mérhető még a vizsgálattal.

Mire számítsunk a vizsgálat során?

A vizsgálat fájdalommentes, és mindössze 10-15 percet vesz igénybe. Az arteriográf készülék egy vérnyomásmérőhöz hasonlóan méri fel az érfal (artériák, verőerek) állapotát.  Segítségével megállapítható, hogy milyen gyorsan terjed át a főütőéren a pulzushullám, illetve, hogy mennyire feszül az érrendszer belső hártyája a vizsgálat során. Az értékelést egy számítógépes program végzi el 3-4 mérést követően.

Hogyan vegyük igénybe az arteriográfiás vizsgálatot?

Az arteriográfiás vizsgálatot javasolt belgyógyász/kardiológiai vizsgálattal is egybekötni, hiszen így kapunk átfogó képet állapotunkról, és így kezdődhet meg állapotunktól függően a megfelelő kezelés – vagy ha szükséges, további vizsgálatok elvégzése.

Kinek javasolt az arteriográfiás vizsgálat?

Az alábbi esetekben kiemelten fontos a szűrés:

  • dohányzás,
  • lábfájdalom,
  • hideg végtagok,
  • családi hajlam (családban korábban előfordult érszűkület, szívinfarktus, lábszárfekély, stb.)

Útmutató

  • Az arteriográfia az érfal rugalmasságának vagy merevségének vizsgálata, amellyel akár már a panaszok megjelenése előtt kimutatható az érfal meszesedése.
  • Fájdalommentes vizsgálat, különösebb előkészületet nem igényel, mindössze 10-15 percet vesz igénybe.
  • Helytelen életmód (pl. dohányzás, lábfájdalom vagy családi hajlam (pl. szívinfarktus, érszűkület) esetén javasolt a rendszeres szűrés.
Arterográfiás vizsgálat - Részletesen a témáról
Miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat?
Mi okozza az érszűkületet? Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk, és miért lehet életmentő az angiográfiai vizsgálat? A Semmelweis Egyetemtől választ kaptunk ezekre a kérdésekre.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Miért lehet fontos a klorid vérvizsgálat?
A vér kloridszintjének mérésére klorid vérvizsgálatot vagy szérum-klorid tesztet végeznek. A klorid támogatja a testnedvek egyensúlyát a sejtekben és a sejteken kívül. Hozzájárul a megfelelő...
Fejtetű – Kiket érint és mit tehetünk?
A fejtetvek apró, csúszómászó rovarok, amelyek a fejbőrön szaporodnak el. A leggyakoribb tünet a viszketés, különösen a fej és a nyak hátsó részén, valamint a fül közelében. Mit tehetünk, hogy minél...
Hogyan hat a szüleink, nagyszüleink életmódja a miénkre?
Génjeink, szórványos mutációktól eltekintve, egy életen át változatlanok. Epigenetikai mintázatunk számos elemét viszont az életmód befolyásolja, tehát az epigenetikai jelek következménye...
Milyen tünetek utalhatnak vashiányra?
A vas nélkülözhetetlen nyomelem szervezetünk számára, ugyanis részt vesz az egészséges vörösvértest képzésben. Mikor beszélhetünk normál vas szintről?