Baker ciszta

Baker ciszta

1 perces olvasási idő
Szerző: Sherlock Rehab, gyógytorna
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik folyadékkal.De hogyan kezelhető a Baker ciszta?

Ha a térdvizsgálat során kiderül, hogy Baker-cisztánk van, az legalább olyan rémisztően hangzik, mint amikor azt halljuk, hogy a derékfájdalmunkat gerincsérv okozza. Ám több kutatás is azt igazolja, hogy ez utóbbi spontán is gyógyulhat, és a fájdalomért sem mindig a sérv felelős. Ebből vajon az következik, hogy a Baker-cisztától sem kell azonnal megszabadulni?

Ciszta, ami nem egy valódi ciszta

Testünkben több, mint 250 folyadékkal (Hialuron) teli kis tömlő (bursa) van, amelyek az inak alatt helyezkednek el és segítik azok csúszását, olajozását. Bár a bursában található kenő anyag, a hialuron megtalálható az egész fascia rendszerben, ezekben a tömlőkben sokkal több található, hisz az ínakon nagyobb igénybevételnek vannak kitéve.

Baker-ciszta tünetei

  • A térdhajlatban duzzanat,
  • feszülés,
  • Súlyos esetben nehézkessé válik a járás, hisz a megdagadt ciszta irritálódik,  ha teljesen nyújtva van a térd. 

De miért duzzad meg?

Ha valamiért nem boldog a térdízület (meniscuszsérülés, ínprobléma, szalagsérülés miatt), akkor a tömlőkben lévő fasciacita sejtek azt érzékelik, hogy valami probléma van, hogy az inak nem tudnak megfelelően működni. Elkezdenek hialuront és más anyagokat termelni, hogy fokozzák a csúszást. Ezek a sejtek bizony addig fognak folyadékot termelni, amíg valami nincs rendben a térddel. Vagyis a szándék jó – segíteni akarnak -, az eredmény mégis egy megduzzadt tömlő. Bár a Baker-ciszták leggyakrabban tünetmentesek, okozhatnak hátsó térdfájdalmat, ízületi merevséget és csökkent mozgástartományt.

Kiszakadt Baker-ciszta

Ez a jelenség ritkán és nagyon előrehaladott állapotban történhet meg egy hirtelen mozdulatra, vagy ha ütés éri a térdhajlatot. Ilyenkor a hirtelen, erőteljes behatás kiszakíthatja a cisztát. Kellemetlen érzéssel és vádli feszüléssel/elszíneződéssel járhat.

Hogyan kezelhető a Baker ciszta?

A térdhajlati ciszta kialakulása minden esetben egy következmény. Ha a háttérben egy akut sérülés áll, akkor sokat segíthet, ha rendszeresen – szükség esetén gyógytornásszal – átmozgatjuk a térdet/csípőt, hisz ez segíthet a regenerációban. Ha a térd izmai megerősödnek, akkor a Baker-cisztának már nem kell üzennie és spontán megszűnik. Amennyiben a panasz spontán jelentkezik, és nem emlékszünk korábbi sérülésre, ilyenkor a manuálterápia lehet hatékony. Ezekben az esetekben a kompenzációval van dolgunk. Manuálterápiával meg tudjuk vizsgálni a bokát, a csípőízületet vagy akár a derekat is és ráláthatunk az esetleges kompenzációkra.

Van, amikor nem elég a gyógytorna?

Bizony van. Előfordul, hogy olyan ízületi sérülés (pl. keresztszalag szakadás) történik, amire mi, manuálterapeuták nem tudunk hatni rá, nem tudjuk visszafordítani. Ilyen esetekben orvosi segítséget kérünk. Az viszont jó hír, hogy egyre kevésbé népszerű a ciszta leszívása, hisz az orvosok is a háttérproblémát próbálják kezelni – injekcióval, műtéttel- és a Baker-cisztát csak figyelik.

Útmutató

  • A Baker-ciszta nem valódi ciszta, fájdalom, duzzanat, nehézkes járás hívhatja fel a figyelmet a problémára.
  • Kezelése elsősorban gyógytornával, manuálterápiával történik, indokolt esetben azonban szükséges lehet a műtéti beavatkozás is.
Baker ciszta - Részletesen a témáról
Szabad-e futni Baker-cisztával?
Számos tévhit kering a Baker ciszta kapcsán. Az alábbiakban Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza eloszlatja a problémával kapcsolatos kételyeinket.
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Szabad-e futni Baker-cisztával?
Számos tévhit kering a Baker ciszta kapcsán. Az alábbiakban Olosz József, a Sherlock Rehab vezető gyógytornásza eloszlatja a problémával kapcsolatos kételyeinket.