Térdszalag sérülés

Térdszalag sérülés

1 perces olvasási idő
Szerző: Sherlock Rehab, gyógytorna
Legtöbbször hirtelen irányváltoztatásoknál sérül a térd, ha az izmok gyengébbek, mint a rá ható erők vagy a sportolási technika helytelen. Honnan tudjuk, hogy húzódás vagy szakadás áll-e a háttérben?

Térdszalag húzódás vagy szakadás?

A legtöbb térdésülés sportolás, főként hobbisportolás közben keletkezik. A térdrándulás során a szalag rostjai megnyúlnak vagy tépődnek, így nem szakad el teljesen. Funkcióját nézve nincs különbség egy megnyúlt vagy egy részlegesen szakadt, teljesen szakadt szalag között, mivel sérült állapotban egyik sem tudja stabilizálni a térdet. Előfordul, hogy sérülés esetén “meghúzódik” a térdünk. Ez alatt azt értjük, hogy a térdet körülvevő izomzat és a hozzá tartozó inak sérülnek.

Térdszalag húzódás tünetei

  • térd körüli duzzanat,
  • beszűkült a mozgástartomány,
  • bevérzés, aminek kék-zöld, lilás színe is lehet.

1-2 héten belül ez a folyamat rendeződik magától és az óvatos terheléssel apránként visszanyerhető a mozgásszabadság. A nem múló tüneteket azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni és érdemes orvoshoz fordulni, aki MRI vizsgálatot készíthet a térd állapotáról.

Honnan tudhatjuk, hogy szakadás áll a háttérben?

Amennyiben szakadásról van szó, hosszabbá válik a gyógyulás. Izomszakadás esetén 5-6 hét, ínszalagszakadás esetén min. 2-3 hónap is lehet a felépülés. A térdszalag szakadás tünetei szinte megegyeznek, a differenciáláshoz mindenképp a terapeuta vagy az orvos szaktudása szükséges. Az orvosi vizsgálatig a sérült térdet nem érdemes mozgatni.

Az elülső, a hátulsó keresztszalag vagy az oldalszalagok szakadnak többször?

A  legveszélyesebb, ha hajlított térdhelyzetben éri egy nagy ütés a sípcsontot, mivel ilyenkor nélkülözhetetlen a szalagok feladata. Ekkor legtöbbször az elülső keresztszalag (ACL) szakad el teljesen és egyből elveszíti a funkcióját, míg a PCL ritkábban és csak részlegesen szakad, így rejtve marad a funkcióvesztése. Az ACL nem engedi előre kimozdulni a sípcsontot, míg a PCL hátrafelé akadályozza a túlzott mozgását. Az ACL mérete szerint hosszabb és a szakítószilárdsága kisebb a PCL-hez képest. A mozgásainkból adódik, hogy biomechanikailag kevesebb stressz éri a PCL-t. Az oldalszalagok a kifelé-befelé mozgást akadályozzák meg és stabilizálják oldal irányból a térdet. Ha sérülnek, akkor legtöbbször a meniscus porcokkal együtt éri őket a károsodás.

Térdszalag sérülés - Részletesen a témáról
Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?
A leggyakoribb térdsérülés, minden síelő és focista rémálma az elülső keresztszalag szakadása. Hogyan pótolható műtéti eljárással?
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Hasznos lehet
Műtessük vagy ne a keresztszalag szakadást?
A leggyakoribb térdsérülés, minden síelő és focista rémálma az elülső keresztszalag szakadása. Hogyan pótolható műtéti eljárással?
Mi történne az elszakadt keresztszalaggal, ha nem műtenék meg?
A keresztszalag műtét a legnépszerűbb operációvá nőtte ki magát, így szakadás esetén legtöbbször megműtötték a sebészek. Ma már viszont tudjuk, hogy spontán is képes gyógyulni, akárcsak az oldalsó...