Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?

Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?

Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.13.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Ha az alvási apnoe akármelyik tünetét magunkon vagy máson tapasztaljunk, nagyon fontos, hogy alvásszakértőhöz forduljunk, aki az alvásvizsgálat során fel tudja állítani a diagnózist és elő tudja írni a megfelelő kezelést.

Mikor forduljunk alvásszakértőhöz?

Fontos, hogy ha a partner azt veszi észre, hogy bármilyen testhelyzetben alszik is a párja, a horkolás nagyon hangos, és légzéskimaradásokat is észlel, akkor alváslaborba kell menni! Itt tudják ugyanis megállapítani a betegség meglétét, súlyosságának fokát, és mérsékelt és súlyos fokú alvási apnoé esetén itt tudják személyre szabottan beállítani a kezeléshez a CPAP készüléket.

Hogyan zajlik az alvásvizsgálat?

Az alvásközpontban a szakorvossal történő beszélgetést követően bentalvásos vizsgálat történik, ami azt jelenti, hogy a beteg egy éjszakát az alvásközpontban tölt. Itt egy alvástechnikus által felügyelt komplex vizsgálat történik, amely során érzékelő műszerekkel a beteg különböző élettani funkcióit figyelik, például a légzést, a szívműködést, az alvás alatti mozgásokat, a horkolást, valamint az alvás eltérő fázisait.  A nappali és éjszakai alvásunk szakaszait, idejét, az alvásunkat befolyásoló hangulatunkat rögzíti a digitális alvást figyelő alvásnapló, amely a cirkadián alvászavarok és az inszomnia vizsgálatát segíti a diagnózis felállításában. Utóbbi egy otthoni és több napig tartó vizsgálat.

Miben segít az alvásszakértő?

Az alvásszakértő nemcsak az alvászavar meglétét tudja megállapítani, de annak kezeléséhez is segítő kezet nyújt. Éppen ezért fontos, hogy tünetek észlelése esetén minél hamarabb forduljunk szakemberhez, hogy a diagnózis felállítását követően megkezdődhessen a megfelelő terápia, amely eredményeként újra nyugodtan tudunk aludni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.12.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.