Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?

Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?

Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.05.27.
Szerző: Arterego egészséges életmód
Nagyon sok páciensnél diagnosztizálják az úgynevezett nyugtalan láb szindrómát, amely a kutatási adatok szerint minden tizedik embert érint, anélkül, hogy tudna róla. Honnan tudhatjuk, hogy ez okozza az alvászavarunkat? Mit tehetünk ellene? Dr. Szakács Zoltán, szomnológus, neurológus főorvos válaszol a kérdéseinkre.

Hogyan okozhat alvászavart a nyugtalan láb szindróma?

„Az alvási apnoé mellett van még egy ok, amely nagyon sok embert akadályoz meg a pihentető alvásban” - kezdi dr. Szakács Zoltán, szomnológus, neurológus főorvos.

A nyugtalan láb szindróma nem más, mint egy mozgási rendellenesség. Aki ebben érintett, hiába tett meg mindent a pihentető alvásáért, elalvás után intenzív késztetést érezhet arra, hogy mozgassa a lábát. Ez a kényszeres mozgás többször is előfordulhat egy éjszaka során, és könnyen ébredéshez vezethet, vagyis mindenképpen megzavarja a folyamatos és mély alvást.

„Nem lehet általánosítani a tünetekkel kapcsolatban”

Van, aki csak szimplán bizsergést érez, mások inkább feszítő, húzó érzést tapasztalnak, és van, akinél szinte áramütésszerű a kényszerű mozdulat. Megint másoknál nem csupán a lábakban, hanem a karokban, vagy a test más részein is érzékelhető ez a mozgás, és van, akinél nem csak egy-egy villanás, hanem folyamatos mocorgás. - magyarázza dr. Szakács Zoltán.

Kiket érinthet?

A kellemetlenség akkor enyhül, ha megmozgatjuk az érintett testrészt, de ez már elég ok arra, hogy megzavarja alvásunkat. Bár fiataloknál ritkábban jelentkezik ez a probléma, sok kamaszt is érinthet a nyugtalan láb szindróma, és érdekes tény, hogy a statisztika szerint több nőnél mutatják ki, mint férfinál.

Milyen rizikófaktorai lehetnek?

  • A szakember véleménye szerint az egyik legfontosabb hajlamosító ok, ha a láb keringése nem megfelelő.
  • Nagyobb az esély a nyugtalan láb szindróma előfordulására, ha problémák vannak a gerinc, illetve a láb idegeivel.
  • Rizikófaktor, ha alacsony a vérben a vas, valamint a vitamin- és az ásványi anyagok szintje.
  • Ha gondok vannak a vesékkel vagy az izmokkal.
  • Kiválthatja a problémát a koffein és az alkohol fogyasztása.
  • Ha a családunkban már előfordult nyugtalan láb szindróma, akkor elképzelhető, hogy öröklődik a hajlam.

Miért fontos a kezelés?

Ez az apróságnak tűnő mozgási rendellenesség komoly gondot okozhat, hasonlóan az alvási apnoéhoz. Az elalvás nehézsége, illetve a nem minőségi, nem kielégítően pihentető alvás fáradtsághoz, koncentrációzavarhoz vezethet, csökkenhet a teljesítmény, amely mindennapi feladataink során gondot okozhat, sőt rosszabb esetben komolyabb veszélyekbe is sodorhat bennünket. A szorongás, hangulati zavarok nyomán akár baleseti helyzet is előfordulhat. Nyugtalan láb szindrómával pedig sem utazni, sem hosszabb ideig egy helyben ülni nem lehetséges, így az életminőséget is negatívan befolyásolhatja ez a panasz.

Mit tehetünk, ha érintettek vagyunk?

Ha a nyugtalan láb szindróma tünetei enyhék, akkor otthoni praktikákkal is próbálkozhatunk segíteni rajta, így például masszázzsal, forró fürdővel, a koffein és az alkohol elhagyásával, valamint rendszeres sporttal. Súlyosabb esetben azonban érdemes szakorvos segítségét igénybe venni, aki megfelelő gyógyszert vagy terápiát javasolhat.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.05.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mikor indokolt a talpbetét használata?
Ha talpbetétre van szükségünk, akkor azt ma már számos helyről beszerezhetjük: gyógyszertárakban, gyógyászati segédeszköz boltokban, sőt akár drogériákban is találhatunk különféle változatokat....
Milyen tünetei lehetnek a COVID-tüdőgyulladásnak?
A COVID-19 megbetegedést a SARS-CoV-2 nevű koronavírus okozza. A kórokozó elsősorban a légutakat, légzőszervet támadja meg, így a betegségben legtöbbször a légúti tünetek dominálnak. Nem ritka, hogy...
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...