Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A szívelégtelenség típusairól és a megelőzésről beszélgettünk Dr. Simonyi Gábor PhD, osztályvezető főorvossal, tanszékvezető-helyettessel.

Milyen típusai vannak a szívelégtelenségnek?

2021-ben az Európai Kardiológiai Társaság a szívelégtelenségnek 3 fő típusát különböztette meg:

  • Az egyik típus a csökkent ejekciós frakcióval (az a vérmennyiség, ami kilökődik a szívkamrából egy szívösszehúzódás alatt) járó szívelégtelenség, amely során a pumpafunkció károsodik.
  • A második típus, amikor a pumpafunkció csak kis mértékben károsodik.
  • Végül a harmadik típus, a megtartott ejekciós frakcióval járó szívelégtelenség, amikor a pumpafunkció megőrzött ugyan, de a szív bal kamrája nem tud ellazulni vagy megtelni rendesen. A három típus közül ez a leggyakoribb.

Mi okozhat szívelégtelenséget?

Mint sok betegségnél, a szívelégtelenség esetén is fontosak az örökletes tényezők, tehát a hajlam adott. Ugyanakkor az életmód alapvetően befolyásolja, hogy ez a hajlam megnyilvánul-e egyáltalán, s ha igen, milyen életkorban jelentkezik. A legtöbbet tehát mi magunk tehetünk a megelőzés érdekében.

Hogyan előzhető meg a szívelégtelenség?

A mozgásszegény életmód helyett váltsunk aktívabb életmódra, válasszuk a lépcsőt a lift helyett, gyalogoljunk néhány megállót, s mindezt tegyük rendszeressé. A másik fontos terület a táplálkozás: kerüljük a túlzottan sós, magas energiatartalmú ételeket, fogyasszunk inkább vitaminokban gazdag, magas rosttartalmú ételeket, valamint naponta gyümölcsöt és zöldséget is! Ezzel több betegséget is megelőzhetünk – cukorbetegséget, magasvérnyomás-betegséget -, amelyek a szívelégtelenség kiváltó tényezői lehetnek.

Mit tehetünk, ha már diagnosztizált betegek vagyunk?

Ha már diagnosztizált betegek vagyunk, különösen fontos az orvos utasításainak pontos betartása, a terápiahűség. A szívelégtelenség ugyanis nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel szinten tartható.

Forrás: HellerCom

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Szükséges-e korlátozni a folyadékbevitelt szívelégtelenség esetén?
Ha a szívünk nem működik elég hatékonyan, akkor megváltozik vérnyomásunk is, ez pedig folyadék-visszatartást okozhat, ezért sok esetben javasolják a folyadékbevitel korlátozását szívelégtelenség...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.