Életmód szívelégtelenség esetén

Életmód szívelégtelenség esetén

Életmód szívelégtelenség esetén

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.03.11.
Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar
A szívelégtelenség napjaink népbetegsége. A felnőtt lakosság 2-3% érintheti, de az életkor előrehaladtával az arány akár 10% is lehet. A szívelégtelenségnek számos oka lehet, pl. magas vérnyomás, szívinfarktus, szívbillentyű elváltozás, fejlődési rendellenességek, egyéb szívizombetegségek.
Erről olvashatsz a cikkben

Szívűnk testünk motorja, amely ellátja szervezetünket friss, oxigéndús vérrel, szívelégtelenségkor a szív e funkciója nem megfelelően működik, ezáltal a létfontosságú szervek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez, melyből az következik, hogy a beteg életminősége romolhat. Az orvos által előírt kezelés és életmódbeli tanácsok betartásával azonban javíthatunk az életminőségünkön.

Hogyan befolyásolhatjuk?

A betegség kialakulásában fontos szerepet játszik a helytelen életmód. Diagnosztizálás után fel kell hagynunk vele és az orvos tanácsait követve egy egészségesebb életmódot kell kialakítanunk, ilyenkor családunk támogatása elengedhetetlen. Első és legfontosabb (és egyben a legnehezebb lépés) a dohányzásról való leszokás. A dohányzás súlyosbíthatja a szívelégtelenség tüneteit, illetve más betegségeket is előidézhet.

A túlsúly csökkentése szintén elengedhetetlen. A megfelelő testsúly beállítása étrendbeli változásokat von maga után. Alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása javasolt, hús fogyasztásnál kerüljük a vöröshúsokat, válasszunk helyette inkább baromfit vagy halat. Csökkentsük az egyszerű cukrok túlzott bevitelét, hagyjuk el a cukros üdítőket és a gyorséttermi ételeket. Törekedjünk minél több zöldség és gyümölcs fogyasztására, gabonafélék közül válasszuk a teljes kiőrlésű búzából készült termékeket. Kerüljük a túlzottan sós ételeket, a napi sóbevitel ne haladja meg a napi 2 grammot. Az alkohol fogyasztás túlzásba vitele szintén nem ajánlott. A megfelelő étrend kialakítása és a rendszeres testmozgás összhangja segít, hogy elérjük a megfelelő testsúlyt. A legsúlyosabb esetek kivételével a heti 3-4-szeri könnyű testmozgás (könnyű séta, kerékpározás) mindenképp jó hatású lehet, mivel kedvez a keringésnek és javítja a terhelhetőséget. Viszont, ha a fizikai aktivitás közben nehézlégzés vagy mellkasi fájdalom jelentkezik, hagyjuk abba a tevékenységet és keressük fel orvosunkat.

A szívelégtelenségnél a védőoltásokra is oda kell figyelnünk, mivel vannak olyan fertőző betegségek, amelyek súlyosbíthatják a tüneteket. Ezért javasolt lehet az influenza elleni védőoltás, illetve 60 éves kor felett Pneumococcus bacillus okozta tüdőgyulladás elleni oltás. Legfontosabb, hogy figyeljünk testünk változásaira, mérjük testsúlyúnkat, pulzusunkat, vérnyomásunkat naponta, ugyanis ezek változása előre jelezhet nekünk a betegséggel kapcsolatban.

A kezeléshez hozzátartozik az élethosszig tartó gyógyszerszedés is. Mindig figyelni kell, hogy az orvos által felírt gyógyszereket megfelelően, egy időben szedjük, a leggyakrabban használt gyógyszerek nevét és azok mellékhatásait jegyezzük meg, és ha jelentkezik a mellékhatás, konzultáljunk kezelő orvosunkkal. Bármely más okból kezdünk szedni gyógyszert, szintén beszéljük meg az orvossal. 

(Dokus Valentina, Debreceni Egyetem, Népegészségügyi Kar)

Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Szerző: Debreceni Egyetem Népegészségügyi Kar Megjelenés dátuma: 2021.03.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a szívelégtelenség témában?
Hasznos lehet
Azok, akik szív-érrendszeri betegségük miatt gyógyszerrel tudják rendezni értékeiket, megállítani az állapotromlást, csökkenteni a tüneteiket, többnyire egy életen át tartó gyógysze ...
A hideg évszakban és a hónapok óta tartó rendszeres fertőtlenítés miatt is sokan küzdenek a kezük kiszáradt, repedezett bőrével, amelynek kezelése számos házi praktikával megoldható. ...
A prediabétesz az a 2-es típusú cukorbetegséget megelőző állapot, amikor a vércukorszint már meghaladja a normálisnak tekintett felső határértéket, de még nem éri el a cukorbetegség d ...
A tartósan kipirosodott orr nem csak fényterhelés, de irritáció és rosacea miatt is kialakulhat, akár komoly önértékelési gondokat is okozva. Mitől alakul ki, és mit tehetünk ellene?