Pikkelysömör

Pikkelysömör

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A pikkelysömör (psoriasis) visszatérő, krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely során testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek. Mit tehetünk ellene?

Mi okozza?

Az első tünetek bármely életkorban kialakulhatnak, és nemek tekintetében sincs különbség, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Leggyakrabban azonban fiatal felnőtt korban jelentkeznek először a foltok: a hajas fejbőrön, majd a könyök és térdek területén.

A betegség pontos oka nem ismert, kialakulásában genetikai adottságok, illetve kóros immunfolyamatok játszhatnak szerepet, melyekre a környezeti tényezők is hatással vannak.

Megjelenése

A pikkelyesen hámló, vörös foltok testszerte bárhol kialakulhatnak, de jellemzően az ízületeken (térden, könyökön) fordulnak elő. Az alábbi területeket érintheti leginkább:

 • nyak,
 • fejbőr,
 • arc,
 • kezek,
 • lábak.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör?

A megfelelő kezelés élethosszig tartó odafigyelést igényel, ugyanis a pikkelysömör jelenleg nem gyógyítható, ezért fontos, hogy a betegek ismerjék és elfogadják a betegséget, és a terápiával kapcsolatos tudnivalókat.

Diagnózis

A pikkelysömör diagnosztizálása fizikális vizsgálattal, ritkább esetben biopsziával történhet.

Mit tehetünk otthon?

A pikkelysömör megjelenését különböző életmódbeli tényezők befolyásolhatják, ezért az alábbi tanácsokat érdemes betartani, ha a betegséggel küzdünk:

 • Kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást!
 • Tanuljunk meg meditálni! – A fokozott stressz ugyanis növeli a pikkelysömör megjelenésének esélyét.
 • Figyeljünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra!
 • Egyeztessük kezelőorvosunkkal az egyéb betegségünkre szedett gyógyszereket.
 • Bőrtípusunknak és betegségünknek megfelelő bőrvédő készítményeket alkalmazzunk, ennek kiválasztásában kérjük bőrgyógyászunk segítségét.
 • Figyeljünk a megfelelő – külső és belső - hidratálásra!

(Forrás: https://www.healthline.com/health/psoriasis#psoriasis-treatments)

doktorGO Szerző: doktorGO
Ajánlott vizsgálat
Szponzorált ajánlatok
Mit írtak mások a pikkelysömör témában?
Hasznos lehet
A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakorib ...
Sportegészségügyi szakértők fogalmazzák meg a testmozgásra vonatkozó javaslataikat a koronavírussal való megfertőződés után, a betegséget éppen csak maguk mögött hagyók, illetve a f ...
Asztma felnőttkorban is jelentkezhet, akár önálló betegségként, akár légúti allergia mellett is kialakulhat. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont elmondta, hogy milyen tün ...
Nagy nemzetközi kutatások tanulsága szerint a COVID-19 fertőzésen átesett betegek közel harmadánál mutatkoznak hosszútávú neurológiai, vagy pszichiátriai tünetek. Dr. Mező Anita, a Neu ...