Pikkelysömör

Pikkelysömör

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A pikkelysömör (psoriasis) visszatérő, krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely során testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek. Mit tehetünk ellene?

Mi okozza?

Leggyakrabban 20-30 éves korban jelentkezik először, de bármely életkorban előfordulhat.  A nemek tekintetében nincs érdemi különbség, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat. Elérhető statisztikai adatok szerint jelenleg Magyarországon kb. 200 000 psoriasisos beteg él.

A betegség pontos oka nem ismert, kialakulásában genetikai adottságok, illetve kóros immunfolyamatok játszhatnak szerepet, melyekre környezeti tényezők is hatással vannak.

Megjelenése

A pikkelyesen hámló, vörös foltok testszerte bárhol kialakulhatnak, de jellemzően az ízületeken (térden, könyökön), illetve a hajas fejbőrön fordulnak elő. A bőrléziók fájdalmatlanok, általában nem viszketnek.

Leginkább az alábbi területek érintettek:

 • nyak,
 • fejbőr,
 • arc,
 • kezek (főleg a könyök, tenyér területe),
 • lábak (főleg a térd, talp területe).

A psoriasisos esetek kb. 5%-ában az ízületek is érintettek (arthritis psoriatica), fájdalmasan gyulladtak (pl. gerinc, végtagok kis ízületei, csípő-, térd-, váll-, bokaízület). Az ízületi érintettség az esetek többségben kedvezőtlenebb kórlefolyású.

Hogyan kezelhető a pikkelysömör?

A pikkelysömör jelen tudásunk szerint nem gyógyítható, a komplex kezelés célja a tünetek minél nagyobb fokú enyhítése. A pikkelysömör tüneteinek enyhítésére használhatók helyi, úgynevezett lokális készítmények, melyek enyhébb esetekben önmagukban is elegendők lehetnek. Súlyosabb, kiterjedt esetekben szükség lehet kiegészítő szisztémás, gyógyszeres kezelés használatára is.

Nagyon fontos a rendszeres gondozás bőrgyógyász szakorvos által. Fontos, hogy a betegek ismerjék és elfogadják a betegséget, és a terápiával kapcsolatos tudnivalókat, hiszen a betegség egész életüket végigkíséri. 

Diagnózis

A pikkelysömör diagnosztizálásában segít a tapasztalt bőrgyógyász által végzett fizikális vizsgálat, a tipikus helyeken megjelenő jellegzetes bőrtünetek azonosítása. Ritkán szükség lehet szövettani mintavételre (biopszia), patológiai vizsgálatra is a diagnózis megerősítéséhez.

Mit tehetünk otthon?

A pikkelysömör megjelenését különböző életmódbeli tényezők befolyásolhatják, ezért az alábbi tanácsokat érdemes betartani, ha a betegséggel küzdünk:

 • Kerüljük az alkoholfogyasztást és a dohányzást!
 • Figyeljünk a változatos és kiegyensúlyozott táplálkozásra!
 • Egyeztessük kezelőorvosunkkal az egyéb betegségünkre szedett gyógyszereket, mert számos hatóanyag ronthatja a pikkelysömör tüneteit.
 • Bőrtípusunknak és betegségünknek megfelelő bőrvédő készítményeket alkalmazzunk, ennek kiválasztásában kérjük bőrgyógyászunk segítségét.
 • Figyeljünk a megfelelő – külső és belső - hidratálásra!
 • Fordítsunk figyelmet a megfelelő stresszkezelésre, a stressz ugyanis rontja a pikkelysömör tüneteit.

Lektorálta: Dr.Tóth Sára Rebeka, Forrás: Everything You Need to Know About Psoriasis 

Útmutató

 • A pikkelysömör visszatérő, krónikus, nem fertőző bőrbetegség, mely során testszerte pikkelyesen hámló, vörös foltok jelentkeznek a hajas fejbőrön, a könyök és a térdek területén.
 • Az első tünetek bármely életkorban kialakulhatnak, és nemek tekintetében sincs különbség, férfiaknál és nőknél egyaránt előfordulhat.
 • A pikkelysömör nem gyógyítható betegség, a megfelelő kezelés élethosszig tartó odafigyelést igényel.
Pikkelysömör - Részletesen a témáról
Mit tehetünk a pikkelysömör belobbanása ellen?
A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus azokra a tényezőkre hívta fel a figyelmet, amelyek gyakran belobbantják a psoriasis-t.
Gyógyítható-e a pikkelysömör?
A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek, de vajon bőrbetegségnek tekinthető-e ez az állapot?
Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?
A psoriasis-os betegek 75 százalékánál 46 éves kora előtt derül ki, hogy érintett. Az esetek 80-90 százalékában plakkos pikkelysömör alakul ki, és a pikkelysömörrel küzdő betegek egyharmadánál ízületi gyulladás is megállapítható. Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?
Pikkelysömör esetén kerülendő élelmiszerek
A pikkelysömör megjelenését étrend és egyéb életmódbeli tényezők válthatják ki. Szerencsére csökkentheti a fellángolásokat és a pikkelysömör tüneteit, ha módosítja az étrendjét, és elkerül bizonyos ételeket.
Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?
A pikkelysömör vörös foltjainak megjelenése sok esetben életmódbeli változtatásokkal megelőzhető lenne. Mire figyeljünk, ha szeretnénk elkerülni a tünetek fellángolását?
Ajánlott vizsgálat
Hasznos lehet
Pikkelysömör esetén kerülendő élelmiszerek
A pikkelysömör megjelenését étrend és egyéb életmódbeli tényezők válthatják ki. Szerencsére csökkentheti a fellángolásokat és a pikkelysömör tüneteit, ha módosítja az étrendjét, és elkerül bizonyos...
Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?
A psoriasis-os betegek 75 százalékánál 46 éves kora előtt derül ki, hogy érintett. Az esetek 80-90 százalékában plakkos pikkelysömör alakul ki, és a pikkelysömörrel küzdő betegek egyharmadánál...
Gyógyítható-e a pikkelysömör?
A pikkelysömör bármely életkorban kialakulhat, de az első tünetek jellemzően 15 és 35 éves kor között jelentkeznek, de vajon bőrbetegségnek tekinthető-e ez az állapot?
Mit tehetünk a pikkelysömör belobbanása ellen?
A pikkelysömörös betegek pontosan tudják, hogy betegségük egy-egy nyugodt, tünetmentes időszak után képes újra és újra fellángolni. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai...