Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

Mit tehetünk otthon a pikkelysömör ellen?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.03.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A pikkelysömör vörös foltjainak megjelenése sok esetben életmódbeli változtatásokkal megelőzhető lenne. Mire figyeljünk, ha szeretnénk elkerülni a tünetek fellángolását?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A pikkelysömör (psoriasis) a bőr fokozott elszarusodásával járó krónikus betegség, mely során piros alapú, pikkelyesen hámló foltok alakulnak ki a testen. A pikkelysömör jellegzetes bőrtünetei leggyakrabban az ízületeken (térden, könyökön), illetve a hajas fejbőrön, nyakon fordulnak elő. A léziók ugyan fájdalmatlanok és általában nem viszketnek, de rendkívül sok kellemetlenséget okoznak az érintett betegeknek. A betegség a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, azonban megfelelő kezeléssel jelentősen mérsékelhetők a tünetek. Vegyük sorra, hogy mit tehetünk otthon, ha szeretnénk elkerülni a tünetek fellángolását, romlását!

Mit tehetünk otthon?

Az alábbi tippek segítségével sokat tehetünk a tünetek fellángolása ellen:  

  • Figyeljünk a bőr hidratálására, használjunk bőrtípusunknak megfelelő készítményeket.
  • Válasszunk természetes alapanyagú, vegyszermentes kozmetikumokat.
  • Védjük bőrünket a sérülésektől, fertőzésektől, napon való leégéstől és kerüljük a szolárium használatát.
  • Viseljünk természetes alapú (pl. pamut, len, selyem) ruhaneműket, amelyek biztosítják a bőr megfelelő szellőzését.
  • Figyeljünk az étrendünkre: kerüljük a finomított szénhidrátok, telített zsírok, vörös húsok, illetve az alkohol fogyasztását, ezek ugyanis felerősíthetik a tüneteinket.
  • Amennyiben más betegségünk is van (pl. magas vérnyomás), egyeztessünk kezelőorvosunkkal a gyógyszereinkről. Bizonyos hatóanyagok (pl. egyes béta-blokkolók) súlyosbíthatják a pikkelysömör tüneteit.
  • Figyeljünk a levegő páratartalmára, amennyiben otthonunkban, munkahelyünkön száraz a levegő, érdemes beszereznünk egy párásító készüléket.
  • Szokjunk le a dohányzásról.
  • Sportoljunk rendszeresen.
  • Lehetőség szerint minimalizáljuk a stresszt az életünkben. A stressz ugyanis rohantja a pikkelysömör tüneteit. Érdemes lehet megpróbálni meditálni, jógázni is.

Forrás:12 Ways to Treat Psoriasis at Home (WebMD), Lektorálta: Dr. Tóth Sára Rebeka

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.03.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mire figyeljünk a levendula felhasználása során?
A levendula (Lavandula angustifolia) 30-60 cm magasra növő, mediterrán vidékeken őshonos növény (Magyarországon termesztik), amelynek lila, édeskés illatú virágját hasznosítják. Legtöbbször...
Idegrendszeri tünetek
Az idegrendszer különböző sérülései, megbetegedései jellegzetes idegrendszeri (neurológiai) tüneteket eredményezhetnek. Vegyük sorra, melyek a leggyakrabban előforduló idegrendszeri tünetek.
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...