Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?

Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?

Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.26.
Szerző: Well PR egészséges életmód
A psoriasis-os betegek 75 százalékánál 46 éves kora előtt derül ki, hogy érintett. Az esetek 80-90 százalékában plakkos pikkelysömör alakul ki, és a pikkelysömörrel küzdő betegek egyharmadánál ízületi gyulladás is megállapítható. Milyen fajtái lehetnek a pikkelysömörnek?

Plakkos pikkelysömör

A plakkos pikkelysömör a leggyakoribb fajtája a pikkelysömörös megbetegedéseknek. Az egyéb típusokba a betegek mindössze 10-20 százaléka sorolható. A plakkos pikkelysömör vörös, gyulladt foltokban jelentkezik. Felülete hámló, ezüstfehér színű. A foltok gyakran viszketnek, és kellemetlen égő érzéssel párosulnak. Leggyakrabban a könyök, térd és fejbőr felületén jelennek meg.  

Guttált pikkelysömör

Főként gyermekkorban fordul elő és a pikkelysömörös esetek mindössze 8 százalékát teszi ki. Kisebb, apró kiütések jellemzik leginkább a felkaron, törzsön vagy combon, fejbőrön. Néhány ritka esetet kivéve mindössze pár hétig tart, és kezelés nélkül el is múlik.

Inverz pikkelysömör

Az inverz pikkelysömörnél nagyobb, egybefüggő, fényes, vörös foltok jelennek meg a hónaljban, a mellek alatt, az ágyék táján vagy a fenék alatti redőkben. A bőr nem hámlik, de izzadás és dörzsölés hatására rosszabbodhat az állapota.

Eritrodermás psoriasis

Ez egy kevésbé gyakori pikkelysömör fajta, de sajnos annál súlyosabb. A test szinte teljes felületén bőrpirosodást tapasztalhatunk, mely égő érzéssel párosul. De más, súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek, melyek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, mert kórházi kezelésre lehet szükség.

Köröm pikkelysömör

A pikkelysömörös betegek mintegy 50 százaléka körömproblémákkal is küzd.  A tünetek lehetnek egészen minimálisak (pl. pontozottság), de akár a köröm súlyos károsodásáig, a körömlemez elvesztéséig is terjedhetnek. Az ízületi gyulladással járó pikkelysömör esetén nagyon gyakoriak a körömtünetek.

Psoriasisos arthritis (pikkelysömörhöz társuló ízületi gyulladás)

Ezekben az esetekben a betegek egyszerre tapasztalnak pikkelysömört és ízületi gyulladást. Az esetek 80%-ban az ízületi gyulladás évekkel a pikkelysömör kialakulása után jelenik meg és rendkívül változatos klinikai képet mutat. Enyhe esetben az ízületek duzzadtak fájdalmasak, súlyos esetben sok ízület érintett lehet. Nagyon fontos, hogy ezekkel a tünetekkel orvoshoz kell fordulni, ugyanis a gyulladás maradandó ízületi károsodást is okozhat.

Pustulózus pikkelysömör

Ez egy rendkívül ritka és súlyos fajtája a pikkelysömörnek. A betegség megjelenésekor hólyagok alakulnak ki, melyek gennyel teltek. Általában kisebb csoportokat alkotnak, például kezeken vagy lábakon, de gyakori, hogy a test nagy részét beborítja; ilyenkor generalizát pustulózus pikkelysömörről (GPP) beszélünk. Eltérő kórlefolyása miatt más betegségként is kezeljük, elkülönítjük a pikkelysömör többi fajtájától. A GPP súlyos betegség, mely azonnali orvosi beavatkozást igényel. A beteg lázat, hidegrázást, hányingert, izomgyengeséget és szapora szívverést tapasztalhat.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Well PR Szerző: Well PR egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2023.04.26.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Pikkelysömör esetén kerülendő élelmiszerek
A pikkelysömör megjelenését étrend és egyéb életmódbeli tényezők válthatják ki. Szerencsére csökkentheti a fellángolásokat és a pikkelysömör tüneteit, ha módosítja az étrendjét, és elkerül bizonyos...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.