Hogyan készítsük fel immunrendszerünket az őszi-téli hónapokra?

Hogyan készítsük fel immunrendszerünket az őszi-téli hónapokra?

Hogyan készítsük fel immunrendszerünket az őszi-téli hónapokra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.01.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Az immunrendszer a szervezet egy fontos védelmi vonala, mely fellép az ismeretlen ágensek ellen, felveszi harcot a különböző kórokozókkal. Lássuk, hogyan „erősíthetjük”, segíthetjük immunrendszerünk működését.

Az immunrendszer működése egy rendkívül összetett és bonyolult folyamat, melyet számos tényező befolyásol. Van azonban néhány dolog, amit mi is megtehetünk a mindennapokban, hogy segítsük megfelelő működését – amire az őszi-téli időszakban különösen nagy szükség lehet. Melyek ezek?

Életmódbeli tényezők

A szervezet – és ezzel együtt az immunrendszer – megfelelő működéséhez számos hétköznapi életmódbeli tényező is hozzájárul:

 • Megfelelő mennyiségű alvás
 • Stressz csökkentése
 • Rendszeres testmozgás
 • Friss levegőn tartózkodás
 • Változatos, vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás
 • Bőséges folyadékfogyasztás
 • Dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás kerülése

Ha ezeket sikerül biztosítani szervezetünk számára, máris sokat tettünk immunrendszerünk megfelelő működéséért is.

Probiotikumok

A megfelelő immunműködéshez elengedhetetlen az optimális bélflóra. Amennyiben bármilyen okból kifolyólag az egészséges bélflóra károsodik, a szervezet fogékonyabbá válhat bizonyos fertőzésekre. Érdemes ezért időnként egy probiotikum kúrát tartani, mely során a bélben található „jó baktériumokat” juttatjuk be a szervezetbe és regeneráljuk bélflóránkat. A probiotikus készítmények orvosi vény nélkül, több formában (kapszula, tabletta, por) kaphatók, de néhány élelmiszer (pl. savanyított tejtermékek, savanyú káposzta) is rendelkezik probiotikus hatással, így ezeket is érdemes fogyasztani. Antibiotikum terápiát követően is mindenképpen javasolt probiotikumot szedni.

Vitaminok

Az őszi-téli időszakban különösen fontos a megfelelő vitamin-, ásványianyag- és nyomelem bevitel. Érdemes arra törekedni, hogy ezeket minél nagyobb mennyiségben jutassuk be szervezetünkbe a mindennapi étkezések során. Az egészséges táplálkozás kiegészítéseként szedhetők különböző multivitamin készítmények, melyek optimális összeállításban tartalmazzák a szükséges elemeket.

Természetes, növényi eredetű hatóanyagok

Egyes növényi hatóanyagok is segíthetik az immunrendszer egészséges működését, sőt néhányuknak vitamintartalma is kiemelkedő:

 • Echinacea (kasvirág)
 • Gyömbér
 • Ginzeng
 • Bodza
 • Homoktövis
 • Huminsav
 • Propolisz
 • Fokhagyma

Fő a biztonság!

Manapság rengeteg termék érhető el a piacon – néha nehéz is eligazodni a csodaszerek útvesztőjében. Fontos tudni, hogy bármilyen táplálékkiegészítőt is választunk, semmi nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, egészséges életmódot. Nagyon fontos, hogy mindenképpen csak megbízható forrásból, jó minőségű terméket válasszunk és mindig informálódjunk a vásárlás előtt. Kétség esetén pedig keressük fel háziorvosunkat és kérjük ki szakvéleményét.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.09.01.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.