Lyme-kór

Lyme-kór

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A betegség felismerését jellemző tünetek könnyíthetik meg, azonban gyakran magát a kullancscsípést is nehezen vesszük észre.

Amennyiben Lyme-kórra gyanakszunk, minden esetben keressük fel háziorvosunkat.Hogyan ismerjük fel a Lyme-kórt?

A Lyme-kór tünetei

Bőrtünetek

Amennyiben fertőző kullancs csípett meg, jellemző tünet lehet a kokárdaszerű bőrelváltozás, ami nem fáj és nem is viszket, mindemellett kezelés nélkül folyamatosan növekszik (akár 10 centiméteressé is válhat).

Izomfájdalom

Jelentkezhet izomfájdalom a fertőzés korai szakaszában, mely tipikus tünete a betegségnek.

Általános tünetek

Influenza vagy megfázás tüneteit tapasztalhatjuk magunkon, amely társulhat hőemelkedéssel, levertséggel és fáradtsággal. A kezdeti tünetek kezeletlensége után a betegség hónapokig, de akár évekig is lappanghat tünetmentesen, közben rombolva a szervezetet.

A diagnózis

Amennyiben a fenti tüneteket tapasztaljuk, mielőbb keressük fel háziorvosunkat, aki a tünetek ellenőrzése után elvégez majd néhány speciális vizsgálatot. Vérből kimutatható a fertőzés ténye. A jól megválasztott antibiotikum kezelés során teljesen gyógyítható a betegség.

Megelőzés

Bár a betegség gyógyítható, a legfontosabb mégis a megelőzés. Kirándulások, erdőben, kertben végzett munkák során öltözzünk úgy, hogy minél kevesebb bőrfelületet hagyjunk szabadon, továbbá használjunk különböző rovarirtó szereket. Hazatérve alaposan vizsgáljuk át magunkat és egymást. Különösen figyeljünk a testhajlatokra.

Mit tegyünk, ha mégis kullancsot észlelünk?

Ha az óvintézkedések ellenére mégis kullancsra bukkanunk, mielőbb távolítsuk el speciális kullancscsipesszel (patikában kapható). Az eltávolítás során figyeljünk rá, hogy ne szorítsuk meg a potrohát, illetve ne kenjünk rá olajat, krémet, ecetet, mivel így könnyebben üríti testünkbe a kórokozóit. Amennyiben a kullancs feje beleszakad a bőrbe, ne aggódjunk, pár napon belül lelökődik majd, ez nem feltétlen jelent nagyobb kockázatot a Lyme-kórra. 

A kullancs eltávolítása után figyeljük a jellemző tüneteket, és mielőbb keressük fel háziorvosunkat, ha tapasztaljuk azokat.

Útmutató

  • A Lyme-kór olyan kullancsok csípésével terjed, amelyek fertőzöttek a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal. A betegség felismerését jellemző tünetek könnyíthetik meg, ilyen például a kokárdaszerű bőrelváltozás.
  • A kezdeti tünetek kezeletlensége után a betegség hónapokig, de akár évekig is lappanghat tünetmentesen, közben rombolva a szervezetet.
  • A kullancs eltávolítása után figyeljük a jellemző tüneteket és mielőbb keressük fel háziorvosunkat, ha tapasztaljuk azokat.
Lyme-kór - Részletesen a témáról
Mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?
A fertőzött kullancs csípése után nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt, az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre – mondja dr. Kovács Anikó. Miért fontos a Lyme-kór felismerése?
Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
40 éve fedezték fel a kórokozót, ami ma minden 5. embert érint Közép-Európában. Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
Miért nehéz diagnosztizálni a Lyme-kórt?
A Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, ami egyben az egyik legnehezebben diagnosztizálható betegség – tudd meg, miért!
Milyen kapcsolatban állhat az endometriózis és a Lyme-kór?
Az endometriózissal küzdőknek a fájdalmas tünetek mellett az olyan fertőzések, mint a Lyme-kór, további nehézségeket okozhatnak. Milyen kapcsolatban állhat pontosan ez a két betegség?
Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani a kullancsot?
Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban? Hogyan lehet biztonságosan eltávolítani az élősködőt? Mit tegyek, ha megcsípett? Mikor forduljak orvoshoz?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Hogy hívják a Lyme-kór okozta bőrelváltozást?
Hasznos lehet
Miért nehéz diagnosztizálni a Lyme-kórt?
A Lyme-kór világszerte a leggyakoribb állatról emberre terjedő fertőzés, ami egyben az egyik legnehezebben diagnosztizálható betegség – tudd meg, miért!
Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
40 éve fedezték fel a kórokozót, ami ma minden 5. embert érint Közép-Európában. Hogyan diagnosztizálható a Lyme-kór?
Egyedülálló magyar innováció a Lyme-fertőzés kimutatására
Kiemelt példaként említi a magyar fejlesztést az Európai Bizottság a Lyme-kór hatékony kimutatásáról szóló közleményében.
Mit ne tegyünk kullancscsípés esetén?
A fertőzött kullancs csípése után nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes ovális alakú Lyme-folt, az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre – mondja dr. Kovács Anikó. Miért...