Kullancs által terjesztett betegségek

Kullancs által terjesztett betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: Dr. Kósa Krisztina, belgyógyász
Most, hogy itt a jó idő és számos szabadidős program, sport válik elérhetővé, fokozott figyelmet kell fordítanunk a kullancs és szúnyogcsípések elkerülése érdekében.

Hazánkban a kullancsok által terjesztett két legjellemzőbb kórkép:

  • a Lyme kór
  • és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás (kullancsenkefalitisz).

Kullancsenkefalitisz

Sokan nem tudják, hogy a vírusos enkefalitiszt a friss, pasztörizálatlan tehén vagy kecsketej elfogyasztása útján is el lehet kikapni. A kullancsenkefalitisz lefolyása egy vagy két fázisban zajlik. Az első fázis a 7-14 napos lappangási időt követően alakul ki és jellegtelen tünetekkel jár, mint pl. láz, levertség, rossz közérzet, fejfájás. Nagyjából a betegek harmadánál alakul ki a második fázis mely magas lázzal, erős fejfájással, szédüléssel, tarkókötöttséggel, bénulásokkal járhat. Sajnos az esetleges maradványtünetek (memóriazavar, visszatérő fejfájás, epilepszia, halláskárosodás, végtagbénulás, mozgászavarok) maradandóak is lehetnek. Súlyos tünetek esetén kórházi kezelés szükséges, azonban célzott terápia nincsen, így a legjobb megoldást a megelőzés nyújtja a hatékony védőoltással.

Lyme-kór

A Lyme kórt a vírusos kullancsenkefalitisszel ellentétben a kullancs csípés által a szervezetbe juttatott baktérium (borrellia burgdorferi) okozza. Ellentétben a vírusos agyvelőgyulladással, Lyme kór ellen nincsen védőoltás, így a legjobb a kullancs csípés elkerülés, a kullancs mihamarabbi eltávolítása, illetve a korai kezelés antibiotikum terápiával. A betegség első fázisában, általában a csípést követően pár héttel a csípés helyén kezdetben egy teli piros folt, majd kokárda szerű elváltozás jelenik meg a bőrön (erythaema chronicum migrans), melyet általános rossz közérzet, hőemelkedés, láz kísérhet. Az ekkor elkezdett antibiotikum terápia hatékonyan előzi meg a későbbiekben, akár több hónap tünetmentességet követően is kialakuló és krónikussá válható ízületi, szív, idegrendszeri panaszokat. 

Nyugat-nílus láz

A szúnyogcsípés által terjesztett betegségek közül hazánkban legnagyobb jelentőséggel a Nyugat-nílus láz bír. Kisebb közegészségügyi jelentőségű, de hazánkban is előforduló betegségek az usutu vírus és a bőrférgesség. Magyarországon egyéb szúnyogok által terjesztett betegség csak behurcolt esetként fordult elő, vagyis az érintett személy külföldi útján kapta el a kórképet. A legfontosabb leginkább trópusi területeken észlelhető szúnyogok által terjesztett betegségek a malária, sárgaláz, japán enkefalitisz, zika, dengue és chikungunya vírus által okozott kórképek. 

A Nyugat-nílus láz lappangási ideje 3-14 nap. Az esetek többségében enyhe influenza szerű megbetegedés alakul ki hőemelkedéssel, lázzal, fejfájással, izom vagy ízületi fájdalommal. Kisebb százalékban, leginkább idősek esetén súlyosabb lefolyás is kialakulhat agyhártya- és agyvelőgyulladással. Specifikus gyógymód nincsen.

Usutu vírus  

Az usutu vírus részben tünetmentesen, részben enyhe tünetekkel (fejfájás, izomfájdalom, kiütés) 1-2 hét alatt magától meggyógyul. 

Bőrférgesség

Bőrférgesség vagy dilofilariosis esetén az emberben csupán egy bőralatti csomó alakul ki, melyben a nem ivarérett férgek hamar elpusztulnak. A betegség kutyákról vagy macskákról a szúnyogok közvetítésével terjed. A gyógymódot a csomó sebészi kimetszése jelenti.

Szerző: Dr. Kósa Krisztina belgyógyász
Mit írtak mások a kullancs által terjesztett betegségek témában?
Hasznos lehet
Amikor fokozott a véralvadás, az erekben vérrögképződés indulhat, melyet trombózisnak nevezünk. Miért veszélyes? Milyen típusai lehetnek? Megelőzhető-e a kialakulása?
Ugyanolyan nikotinfüggőséget okoz, mégis egyre több fiatal választja az alternatív dohánytermékeket
A trombózis kevésbé ismert fajtája során nincs lehetőség a tünetekből időben észrevenni a betegséget. Néma trombózis esetén már csak a bekövetkezett tüdőembólia jelzi, hogy nagy a ...
Ki ne érezne magát stresszesnek a koronavírus járvány miatt? Ez az érzés azonban nem csak pszichés, de fizikai rombolással is jár, ugyanis a kezeletlen, krónikus stressz komolyan veszélyez ...