Befagyott váll szindróma

Befagyott váll szindróma

1 perces olvasási idő
Szerző: Semmelweis Egyetem, általános orvostudomány
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen tünetei lehetnek?

A vállízület a legnagyobb mozgásterjedelmű ízületünk, amely a mindennapi életünkben összetett funkciót lát el. A befagyott váll, az ízület fokozatos elmerevedésével, éjszakai nyugalmat is zavaró, erős fájdalommal járó betegség, melynek hátterében az ízületi tok és szalagrendszer kezdetben akut, majd később hegesedéssel járó krónikus gyulladása áll.

Milyen tünetei lehetnek?

Az eleinte mérsékelt, akár jelentéktelennek tűnő panaszok fokozatosan erősödnek, egy idő után a mindennapi életben is jelentős nehézséget, munkaképtelenséget okozva – mondja dr. Antal Imre egyetemi adjunktus, a Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika Váll- és Könyöksebészeti részlegének vezetője.

A betegség észrevétlen kialakulásához az is hozzájárul, hogy a beteg kezdetben a vállízület lassan fokozódó merevségét a lapocka mozgásainak segítségével még kompenzálni tudja, de később már ez a lehetőség is kimerül.

A páciensek részben az erős fájdalom miatt fordulnak orvoshoz, részben akkor keresik fel a szakembert, amikor a mozgás elvesztése miatt már nem tudnak rendesen dolgozni, autót vezetni, öltözködni, tisztálkodni vagy fogat mosni, fésülködni sem, és egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan tudják mozgatni a karjukat – teszi hozzá dr. Antal Imre.

Mi okozza a befagyott váll szindrómát?

Bizonyos esetekben egy korábbi baleset vagy műtét állhat a betegség hátterében, kialakulásának oka azonban az esetek 60-70 százalékában ismeretlen eredetű és semmilyen konkrét kiváltó tényezőre nem vezethető vissza.

Hogyan diagnosztizálható?

A befagyott váll diagnózisának megállapításában a vállfunkció vizsgálatán kívül képalkotó eljárások (röntgen, ultrahang, MRI) is szerepet kapnak.

Hogyan kezelhető?

A befagyott váll kezelése alapvetően nem műtéti eljárással történik, hanem szájon át szedhető gyógyszerekkel, illetve erősebb fájdalom esetén az ízületbe adott gyulladáscsökkentő injekcióval. Csak súlyosabb esetekben (ez az esetek kb. 5-10%) lehet szükség műtéti eljárásra.

Útmutató

  1. Különösen veszélyeztetettek a cukorbetegek, közel harmaduknál alakul ki a befagyott váll szindróma.
  2. Aki ilyen tüneteket észlel, azonnal forduljon ortopéd szakorvoshoz, mert az elhanyagolt betegség akár visszafordíthatatlan funkcióvesztéssel járhat.
  3. A befagyott váll kezelése csak 5-10%-ban történik műtéti eljárással, az esetek többségében szájon át szedhető gyógyszerekkel, injekciókkal, gyógytornával enyhíthetőek a panaszok.
Befagyott váll szindróma - Részletesen a témáról
Hogyan kezelhető a befagyott váll szindróma?
Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig – hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Mit tehetünk ellene?
Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?
A világon sokan szenvednek életük során kisebb-nagyobb vállfájdalmaktól, és a kor előrehaladtával egyre valószínűbbé válik az is, hogy valamilyen elváltozást lehet kimutatni az ízület területén. Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?
Hogyan okoz a mellimplantátum műtét fejfájást?
A plasztikai műtétek között a leggyakoribb beavatkozás a mellimplantátum. A műtétet követő fél évben az esetek több mint 50%-ban kialakul az úgynevezett “mellműtét utáni fájdalom szindróma”. Hogyan képes egy ártalmatlan kis vágás a mellkason, akár évekkel később komplikációkat okozni? Miért nehezen diagnosztizálható?
Hasznos lehet
Hogyan kezelhető a befagyott váll szindróma?
Minden tizedik nőt és a férfiak 8 százalékát is érinti az úgynevezett befagyott váll szindróma, amely olykor hetekig – hónapokig tartó táppénzre kényszeríti az érintett, 40-60 éves korosztályt. Mit...