Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?

Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?

Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.06.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
A világon sokan szenvednek életük során kisebb-nagyobb vállfájdalmaktól, és a kor előrehaladtával egyre valószínűbbé válik az is, hogy valamilyen elváltozást lehet kimutatni az ízület területén. Mikor hasznos, és mikor vezethet félre a képi diagnosztika?

A derékbántalmak után a vállfájdalom a második leggyakoribb mozgásszervi panasz. A vállfájdalom okai lehetnek például: szalagszakadás, vállízületi gyulladás, rotátorköpeny szindróma, ideggyulladás, nyáktömlőgyulladás, alagút-szindróma, stb.

Mikor hasznos a képi diagnosztika?

Krónikus vállfájdalmak esetében a kezdő lépés szükségképpen a kórtörténet felvétele, hogy megtudjuk, volt-e valami specifikus kiváltó ok. Ezután jöhet a fájdalom pontos helyének a meghatározása és fizikális vizsgálatokkal a fájdalmas mozdulatok, feszülések, mozgástartomány beszűkülésének megállapítása. Amennyiben ezek nem elegendőek a terápiás stratégia kialakításához, elakadás van a kezelésben, esetleg valamiért műtéti vagy medikális beavatkozás lenne indokolt, ott szükség lehet valamilyen képi diagnosztikára. Főleg a két utóbbinál lényeges, amikor például meg kell tervezni egy protézis kialakítását, vagy meg kell választani a szteroidinjekció pontos helyét, meghatározni a célzott területet: ugyanis más lehet indokolt egy ízületi gyulladás esetében és más egy bursitisnél. Egyébként a RTG és az MRI inkább informatív jellegűek, egy-egy komolyabb probléma kizárására alkalmasak, semmint diagnosztizálásra.

Miért könnyű „félrekezelni” a vállfájdalmakat?

Az MRI-t gyakran használják vállproblémáknál is a strukturális elváltozások megállapítására, azonban a képalkotó vizsgálatok eredménye gyakran nincs szoros kapcsolatban a megjelenő tünetekkel és így előfordul, hogy nem a probléma valódi okára világítanak rá. Az utóbbi időben született pár kutatás arra vonatkozóan, hogy a vállról készült MRI-felvételek mennyire vannak összhangban a panaszokkal, illetve van-e egyáltalán fájdalom azoknál, ahol az MRI kifejezett elváltozást mutat. Ha pusztán a képeket tekintjük meg, hamis eredményeket kapunk és a terápiás megoldások is téves irányba indulnak el. További kutatások előtt áll még, hogy egy-egy MRI leletből pontosabban meg tudják határozni a probléma valós okát, tehát hogy milyen elváltozás és konkrétan melyik területen lesz igazán mérvadó.

Hogyan kezelik optimális esetben a vállat?

A Sherlock Rehab rendelőben holisztikus szemlélettel dolgoznak, mely szerint minden egyes problémánál az egész testet vizsgálják és keresik a probléma valós kiindulópontját. Leginkább olyan esetekben tekintik meg az MRI eredményét, amikor elakad a terápia vagy olyan tényezőre, elváltozásra gyanakszanak, ami már csak műtéti úton orvosolható.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.12.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.