Mikor szedjünk magnéziumot?

Mikor szedjünk magnéziumot?

Mikor szedjünk magnéziumot?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.25.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Egy egészséges szervezetnek, kiegyensúlyozott és változatos étrend esetén nincs szüksége a magnézium további pótlására, azonban vannak olyan állapotok, amelyek szükségessé tehetik azt. Melyek ezek?

Szedjünk-e magnéziumot?

A magnéziumigényünket meghatározza a nemünk, életkorunk, fizikai aktivitásunk. Fontos azonban tudni, hogy egészséges szervezet esetében, változatos és kiegyensúlyozott étrend követése mellett, nem kell tartanunk a hiánybetegség kialakulásától.

Mi okozhat magnéziumhiányt?

A magnéziumhiányos állapot hátterében állhat:

 • a hiányos táplálkozás,
 • a mértéktelen diéta,
 • a koplalás,
 • krónikus vesebetegség,
 • krónikus bélbetegség,
 • felszívódási zavar.

Milyen esetekben emelkedhet a magnéziumszükséglet?

 • Idős kor,
 • várandósság,
 • szoptatási időszak,
 • fokozott stressz,
 • sportolók és vagy nehéz fizikai munkát végzők.

A fenti állapotok indokolttá tehetik a magnéziumkészítmények használatát, ugyanis ezekben az esetekben már előfordulhat, hogy táplálkozás útján már nem pótolható a napi magnéziumigény, ezért szükség lehet magnéziumkészítmények szedésére.

Mikor gyanakodhatunk magnéziumhiányra?

Leggyakrabban ingerültség, izomgörcs - jellemzően lábikragörcs -, szédülés, szívdobogásérzés, fejfájás hívhatja fel a figyelmet a magnéziumhiányra, de számos egyéb betegség előjelei is lehetnek ezek a tünetek, ezért minden esetben javasolt felkeresni a háziorvosunkat. Amennyiben kizárható egyéb betegség és/vagy beigazolódik a magnéziumhiány, egyeztessük a kezelőorvosunkkal a magnéziumpótlási lehetőségeket.

Fontos!

A magnézium egy olyan ásványi anyag, amely fontos a szervezet egészséges működéséhez. Elsősorban étrendünkből fedezzük a magnézium szükségletünket, de előfordulhat, hogy magnézium tartalmú étrend-kiegészítőkre lehet szükség. Számos vény nélkül kapható magnéziumtartalmú készítmény (pl. tabletta, por, pezsgőtabletta) létezik már a gyógyszertárakban, de mielőtt bármilyen étrend-kiegészítőt szednénk, kérjük ki a gyógyszerész és/vagy kezelőorvos véleményét a választott készítményről.

Írta: S.J, újságíró Forrás: Rodler Imre, Tápanyagtáblázat, Magnesium - Uses, Side Effects, and More (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.03.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.