Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.17.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Az egészséges nyelv rózsaszínű, felülete nedves. A nyelv akkor lepedékes, ha felszínén fehéres felrakódás található. A lepedékes nyelv lehet nem megfelelő szájhigiénia következménye, de utalhat különböző súlyosságú betegségek jelenlétére is. Vegyük sorra, mi okozhat lepedékes nyelvet és mit tehetünk ellene!

Mi okozhat lepedékes nyelvet?

 • Gomba (’Candida albicans’ nevű penészgomba) megtelepedése a szájüregben: okozhatja nem megfelelő szájhigiénia, dohányzás. Hajlamosító tényezője lehet a legyengült immunrendszer, cukorbetegség, rosszindulatú daganatos betegség vagy hosszabb antibiotikum kezelés is. A Candida által előidézett fehér lepedék a nyelven kívül a száj belső nyálkahártyáján, az ínyen és garatban is megjelenhet. Jellemző, hogy a fehér felrakódás könnyen letörölhető, alatta a nyálkahártya vörös, vérbő.
 • Leukoplákia: fehér elszarusodott folt a nyelven vagy a száj nyálkahártyáján. Felismerése nagyon fontos, mert rákmegelőző állapotnak tekintendő. Érdemi különbség, hogy ebben az esetben a fehér folt nem letörölhető. Leukoplákia gyanúja esetén mihamarabb orvosi vizsgálat szükséges, hiszen rosszindulatú folyamatba való átalakulása gyakori!
 • Szisztémás fertőzés a szervezetben, lázas állapot: sárgás, ragacsos lepedék jelenhet meg a nyelven, jelezve a szervezetben zajló fertőzést. Különösen jellemző a nyelven megjelenő lepedék gyomor-bél rendszeri fertőzések esetén.
 • Kiszáradás, nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
 • Nem megfelelő táplálkozás, vitamin- és/vagy ásványianyag hiány.
 • Krónikus betegségek – pl.: veseelégtelenség, cukorbetegség, krónikus székrekedés.

Mit tehetünk lepedékes nyelv esetén?

Ha azt tapasztaljuk, hogy lepedékes a nyelvünk, a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

 • Teszteljük, hogy a lepedék letörölhető-e. Amennyiben vastagabb, nem letörölhető felrakódást látunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz.
 • Gombafertőzés gyanúja esetén is orvosi vizsgálat javasolt. Amennyiben Candida-fertőzés gyanítható, használhatók gomba-ellenes ecsetelők, fertőtlenítő hatású szájöblítők. Ritkán, súlyos esetekben komplexebb gomba-ellenes kezelés is szükséges lehet.
 • Igyunk bőségesen folyadékot – különösen a nyári hónapokban! Naponta legalább 1.5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
 • Fordítsunk különös figyelmet a megfelelő szájhigiéniára. Az alapos fogmosás mellett figyeljünk oda a megfelelő nyelvtisztításra is, mellyel megszabadíthatjuk nyelvünket a rátapadt ételmaradéktól és kórokozóktól is.
 • Figyeljünk a kiegyensúlyozott, vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra.
 • Kerüljük a dohányzást és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást.
 • Amennyiben hosszabb ideig fennáll a nyelv lepedékes felrakódása, érdemes felkeresni háziorvosunkat, aki további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2023.02.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg...
3 egyszerű gyakorlat a hátfájás megelőzésére
Az íróasztal melletti görnyedéstől az edzőteremben való túlzott megerőltetésig a mindennapi tevékenységeink hátfájáshoz vezethetnek. Hogyan előzhető meg vagy csökkenthető a hátfájdalom?
Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.