Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.17.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
Az egészséges nyelv rózsaszínű, felülete nedves. A nyelv akkor lepedékes, ha felszínén fehéres felrakódás található. A lepedékes nyelv lehet nem megfelelő szájhigiénia következménye, de utalhat különböző súlyosságú betegségek jelenlétére is. Vegyük sorra, mi okozhat lepedékes nyelvet és mit tehetünk ellene!

Mi okozhat lepedékes nyelvet?

 • Gomba (’Candida albicans’ nevű penészgomba) megtelepedése a szájüregben: okozhatja nem megfelelő szájhigiénia, dohányzás. Hajlamosító tényezője lehet a legyengült immunrendszer, cukorbetegség, rosszindulatú daganatos betegség vagy hosszabb antibiotikum kezelés is. A Candida által előidézett fehér lepedék a nyelven kívül a száj belső nyálkahártyáján, az ínyen és garatban is megjelenhet. Jellemző, hogy a fehér felrakódás könnyen letörölhető, alatta a nyálkahártya vörös, vérbő.
 • Leukoplákia: fehér elszarusodott folt a nyelven vagy a száj nyálkahártyáján. Felismerése nagyon fontos, mert rákmegelőző állapotnak tekintendő. Érdemi különbség, hogy ebben az esetben a fehér folt nem letörölhető. Leukoplákia gyanúja esetén mihamarabb orvosi vizsgálat szükséges, hiszen rosszindulatú folyamatba való átalakulása gyakori!
 • Szisztémás fertőzés a szervezetben, lázas állapot: sárgás, ragacsos lepedék jelenhet meg a nyelven, jelezve a szervezetben zajló fertőzést. Különösen jellemző a nyelven megjelenő lepedék gyomor-bél rendszeri fertőzések esetén.
 • Kiszáradás, nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel.
 • Nem megfelelő táplálkozás, vitamin- és/vagy ásványianyag hiány.
 • Krónikus betegségek – pl.: veseelégtelenség, cukorbetegség, krónikus székrekedés.

Mit tehetünk lepedékes nyelv esetén?

Ha azt tapasztaljuk, hogy lepedékes a nyelvünk, a következő dolgokra érdemes odafigyelni:

 • Teszteljük, hogy a lepedék letörölhető-e. Amennyiben vastagabb, nem letörölhető felrakódást látunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz.
 • Gombafertőzés gyanúja esetén is orvosi vizsgálat javasolt. Amennyiben Candida-fertőzés gyanítható, használhatók gomba-ellenes ecsetelők, fertőtlenítő hatású szájöblítők. Ritkán, súlyos esetekben komplexebb gomba-ellenes kezelés is szükséges lehet.
 • Igyunk bőségesen folyadékot – különösen a nyári hónapokban! Naponta legalább 1.5-2 liter folyadék fogyasztása ajánlott.
 • Fordítsunk különös figyelmet a megfelelő szájhigiéniára. Az alapos fogmosás mellett figyeljünk oda a megfelelő nyelvtisztításra is, mellyel megszabadíthatjuk nyelvünket a rátapadt ételmaradéktól és kórokozóktól is.
 • Figyeljünk a kiegyensúlyozott, vitaminokban- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozásra.
 • Kerüljük a dohányzást és a nagy mennyiségű alkoholfogyasztást.
 • Amennyiben hosszabb ideig fennáll a nyelv lepedékes felrakódása, érdemes felkeresni háziorvosunkat, aki további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2023.02.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
6 jele annak, hogy több fehérjét fogyaszt, mint amennyire szüksége van
A fehérje egy aminosavban gazdag tápanyag, amelyre szüksége van az izmok, a csontok és az immunrendszer egészségéhez. Míg a fehérjebevitel növelése bizonyos esetekben előnyös lehet, máskor nem, sőt...
A szaunázás tényleg kalóriát éget?
A szaunázást gyakran használják pihenésre, illetve egészségügyi előnyei is lehetnek, de kalóriát is égethetünk vele. A szauna egy fűtött helyiség, amely növelheti az elégetett kalóriák mennyiségét a...
Mennyi az egészséges közösségi médiával eltöltött idő?
Mennyit veszít a napjából az Instagram miatt és mennyit alszik a TikTok miatt? Valószínűleg nem is akarja tudni. Nem kell szégyellni, ezeket az alkalmazásokat úgy tervezték, hogy addiktívak legyenek.
Mi a teendő tartós köhögés esetén?
Ebben a különösen erős légúti vírusszezonban a tartós köhögés lehet az egyik legfrusztrálóbb tünet. Bár az elhúzódó köhögés inkább kellemetlen, mint riasztó egészségügyi kockázatot jelenthet, érdemes...