Lepedékes nyelv

Lepedékes nyelv

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása, amely általában egy hét alatt leválik, de olykor a mandulákon is túlterjed.

Hogyan ismerjük fel?

A lepedékképződéssel járó torokgyulladás jellemzője, hogy a torok felszíne és a lepedék környéke vörös színű, lobos. A nyirokcsomók duzzadtak, eleinte torokszárazság és nyelési fájdalom tapasztalható. A nyálkakiválasztódás eredményeként a torok azonban megnedvesedik.

Miben más a gégegyulladás?

Gégegyulladás esetén a tünetek kiegészülnek, száraz köhögés és rekedtség lép fel. A betegség következményeként begyulladhatnak a mandulák, felszínűkön szürkésfehér foltocskák láthatóak, amelyek rövid időn belül összefüggő lepedéket képeznek.

Mennyi ideig tart a gyógyulás?

Az orvos által előírt kezelés mellett a lepedékes torokgyulladás néhány nap alatt meggyógyul. Az arra érzékenyek esetében a panaszok gyakran újra jelentkeznek, a betegség többször kiújul.

Útmutató

  • A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása.
  • A lepedékképződéssel járó torokgyulladás jellemzője, hogy a torok felszíne és a lepedék környéke vörös színű, lobos.
  • Gégegyulladás esetén a tünetek kiegészülnek, száraz köhögés és rekedtség lép fel.
  • Az orvos által előírt kezelés mellett a lepedékes torokgyulladás néhány nap alatt meggyógyul.
Hasznos lehet
Mit igyon a gyermek hőségben?
A gyerekek folyadékigénye az életkorral és az évszakokkal együtt változik. A kevés folyadékfogyasztás a nagyobb gyerekeknél csökkenti a koncentrációs- és teljesítőképességet, fejfájás alakulhat ki....
Orrdugulás - Mikor lehet szükség műtétre?
Idejében felismerve még jól kezelhető, de elhúzódó panaszok esetén akár műtétre is szükség lehet. A krónikus orrdugulás kezeléséről dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr...
Milyen hashajtót válasszunk?
Székrekedésről akkor beszélünk, ha a betegnek ritkábban van széklete (heti 3-nál kevesebb „spontán” széklet), a széklet állaga keményebb és/vagy erőlködni kell a kiürítéshez. Milyen hashajtót...
5 + 1 tipp, hogy nyáron is jól aludjunk
A nyári időszak, a kánikulai napok ugyanis egyáltalán nem kedveznek a pihentető alvásnak, kivéve persze, ha betartunk néhány egyszerű szabályt. Melyek ezek?