Lepedékes nyelv

Lepedékes nyelv

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása, amely általában egy hét alatt leválik, de olykor a mandulákon is túlterjed.

Hogyan ismerjük fel?

A lepedékképződéssel járó torokgyulladás jellemzője, hogy a torok felszíne és a lepedék környéke vörös színű, lobos. A nyirokcsomók duzzadtak, eleinte torokszárazság és nyelési fájdalom tapasztalható. A nyálkakiválasztódás eredményeként a torok azonban megnedvesedik.

Miben más a gégegyulladás?

Gégegyulladás esetén a tünetek kiegészülnek, száraz köhögés és rekedtség lép fel. A betegség következményeként begyulladhatnak a mandulák, felszínűkön szürkésfehér foltocskák láthatóak, amelyek rövid időn belül összefüggő lepedéket képeznek.

Mennyi ideig tart a gyógyulás?

Az orvos által előírt kezelés mellett a lepedékes torokgyulladás néhány nap alatt meggyógyul. Az arra érzékenyek esetében a panaszok gyakran újra jelentkeznek, a betegség többször kiújul.

Útmutató

  • A torokgyulladás egyik kísérő tünete lehet a szürkésfehér, tapadós lepedék kialakulása.
  • A lepedékképződéssel járó torokgyulladás jellemzője, hogy a torok felszíne és a lepedék környéke vörös színű, lobos.
  • Gégegyulladás esetén a tünetek kiegészülnek, száraz köhögés és rekedtség lép fel.
  • Az orvos által előírt kezelés mellett a lepedékes torokgyulladás néhány nap alatt meggyógyul.
Lepedékes nyelv - Részletesen a témáról
Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?
Az egészséges nyelv rózsaszínű, felülete nedves. A nyelv akkor lepedékes, ha felszínén fehéres felrakódás található. A lepedékes nyelv lehet nem megfelelő szájhigiénia következménye, de utalhat különböző súlyosságú betegségek jelenlétére is. Vegyük sorra, mi okozhat lepedékes nyelvet és mit tehetünk ellene!
Miért ne sportoljunk betegen?
Általánosságban elmondható, hogy betegen nem javasolt a sportolás különösen, ha a náthás felsőlégúti tünetekhez levertség, láz társul. Az ilyen esetben végzett sport plusz stresszhelyzetet idéz elő a szervezetben, megkönnyítve a vírusos vagy bakteriális fertőzés súlyosbodását, ezáltal szövődményeket idézve elő.
Hasznos lehet
Milyen betegségre utalhat a lepedékes nyelv?
Az egészséges nyelv rózsaszínű, felülete nedves. A nyelv akkor lepedékes, ha felszínén fehéres felrakódás található. A lepedékes nyelv lehet nem megfelelő szájhigiénia következménye, de utalhat...