Miért van több mozgásszervi panasza egy idős embernek?

Miért van több mozgásszervi panasza egy idős embernek?

Miért van több mozgásszervi panasza egy idős embernek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.03.04.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Ha az öregedés fájdalommentes, miért van több panasza egy idős embernek?

Amikor megszületünk szerencsés esetben egy egészséges testet kapunk, ép kötőszöveti rendszerrel. Évek során viszont sérüléseket szenvedünk, műtéteken esünk át és baleseteink lesznek. Ha testünket trauma éri, elindít egy regenerációt. A probléma csak akkor van, ha olyan nagy a sérülés, hogy nem tudja a test meggyógyítani magát. Az elakadt gyógyulásnak szövődményei lesznek. A test elkezd kompenzálni, ami később panaszhoz vezet. Minél idősebb valaki, élete során nagy valószínűséggel annál több balesete, műtétje lesz. Minél több balesetet szenved valaki, annál nagyobb eséllyel lesz kompenzációból adódó krónikus fájdalma.

Mi okozza a fájdalmat?

Nem azért lesz valakinek időskorában több panasza, mert a fájdalom “korral jár”, hanem mert többször van esélye megsérülni a testnek. Vannak más tényezők is, mint például a lassabb regeneráció, genetikai és epigenetikai hatások, stb., amik hozzájárulhatnak annak a hiedelemnek az elhitetéséhez, miszerint az öregedés fájdalommal jár.

Az öregedéssel járó fájdalomnak van oka, de ez nem az öregedés!

Vannak korral járó betegségek (szív-érrendszer, diabetes, neurológiai betegségek stb.) amiket nem lehet meggyógyítani, csak kezelni. De vannak olyan mozgásszervi panaszok (ízületi fájdalmak, derékfájdalom, fejfájás stb.) amelyek oka nem az öregség, hanem egy korábbi sérülés.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.03.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.