Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.13.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fülzúgás Ambulanciáján működik az a csoportterápiás lehetőség, ahol fülzúgásban szenvedő betegek kaphatnak pszichés támogatást annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen számukra a kellemetlen hangélménnyel való együttélés.

Az életminőséget javító, kiegészítő kezelés relaxációs gyakorlatokból, valamint a figyelem és a gondolkodás áthangolásából áll. Az egy éve tartó programban részt vettek többsége arról számolt be, hogy a héthetes folyamat befejeztével könnyebben megbirkózik a fülzúgással együtt járó szorongással, kétségbeeséssel, és ez a résztvevők ötvennégy százalékánál mérőeszközökkel is igazolható.

Mi okozhat fülzúgást?

A fülzúgás (tinnitus) a népesség átlagosan tíz-tizenöt százalékát érintő, nem önálló betegség, hanem olyan tünet, melyet többféle szervi eltérés okozhat. Hátterében fülészeti, idegrendszeri, érrendszeri, belgyógyászati, váz-izomrendszeri és még számos probléma állhat, ezért nehéz ennek felderítése. Sokszor a hallás romlásával kezdődik, leggyakrabban a 40-60 éves korosztályra jellemző panasz – mondja dr. Bencsik Beáta adjunktus, az ambulancia vezetője.

Komolyan ronthat az életminőségen

Mivel a tünet igen zavaró, az érintettek óhatatlanul szoros figyelemmel kísérik annak alakulását. Azonban ez egy ördögi kör, hiszen minél jobban figyel rá, annál jobban felerősödik a tudatában, ami komolyan ronthatja az életminőséget – mutat rá dr. Szigeti F. Judit, a terápiás csoport vezetője.

Kik vehetnek részt a terápián?

A Fül-Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakpszichológusa szerint a terápiás foglalkozásra jellemzően azok jelentkeznek, akik már minden egyebet kipróbáltak. Kiemeli: a tehetetlenségből fakadó frusztráció és szorongás mindenkinél megjelenik. A fülzúgással való megküzdés az, amiben támogatást kaphatnak a jelentkezők. Megismerhetik azokat a technikákat, amelyek segítenek, hogy a fülzúgással együtt jelentkező negatív gondolatok ne uralkodjanak el rajtuk. A társadalombiztosítás által támogatott Búgócsiga Csoportba azok a páciensek kerülnek, akik az ambulancián átestek már az elsődleges orvosi vizsgálatokon, és önként vállalják a részvételt.

Miért előnyös a csoportos foglalkozás?

A fülzúgástól szenvedők gyakran visszahúzódó életet élnek, nem járnak moziba, kirándulni, kerülik a társaságot, ezzel viszont saját magukat zárják ki olyan programokból, amelyek jótékonyan hatnának az életükre. A csoportos foglalkozás egyik nagy előnye, hogy a páciensek felismerik, nincsenek egyedül, másoknak is hasonló problémáik vannak, azaz normalizáló hatása van a kezeléseknek, ez pedig jelentős életminőség-javulást eredményez.

Mi történik még a foglalkozások közben?

Figyelemmel kísérjük a szorongás- és depressziószintet, személyiség- és egyéb tényezőket vizsgálunk, kiderítjük, milyen hangmagasságon és hányas szinten zúg az adott páciens füle. Rávezetjük őket, hogyan tudnak a fülzúgással együtt élni, közösen átformáljuk a negatív érzelmeket, a kilátástalanságot úgy, hogy végül képesek legyenek másképpen viszonyulni hozzá.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2023.04.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Miért cseng a bal fülem?
A bal fül csengése előfordulhat önmagában vagy más egészségügyi problémák tüneteként is. Bár gyakran írják le csengésként, lehet süvöltő, zümmögő, sziszegő, fütyülő vagy egyéb hang is.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.