Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

Pszichoterápia segíti a fülzúgásos betegeket

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.13.
Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány
Az országban egyedülálló módon a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika Fülzúgás Ambulanciáján működik az a csoportterápiás lehetőség, ahol fülzúgásban szenvedő betegek kaphatnak pszichés támogatást annak érdekében, hogy elviselhetőbb legyen számukra a kellemetlen hangélménnyel való együttélés.

Az életminőséget javító, kiegészítő kezelés relaxációs gyakorlatokból, valamint a figyelem és a gondolkodás áthangolásából áll. Az egy éve tartó programban részt vettek többsége arról számolt be, hogy a héthetes folyamat befejeztével könnyebben megbirkózik a fülzúgással együtt járó szorongással, kétségbeeséssel, és ez a résztvevők ötvennégy százalékánál mérőeszközökkel is igazolható.

Mi okozhat fülzúgást?

A fülzúgás (tinnitus) a népesség átlagosan tíz-tizenöt százalékát érintő, nem önálló betegség, hanem olyan tünet, melyet többféle szervi eltérés okozhat. Hátterében fülészeti, idegrendszeri, érrendszeri, belgyógyászati, váz-izomrendszeri és még számos probléma állhat, ezért nehéz ennek felderítése. Sokszor a hallás romlásával kezdődik, leggyakrabban a 40-60 éves korosztályra jellemző panasz – mondja dr. Bencsik Beáta adjunktus, az ambulancia vezetője.

Komolyan ronthat az életminőségen

Mivel a tünet igen zavaró, az érintettek óhatatlanul szoros figyelemmel kísérik annak alakulását. Azonban ez egy ördögi kör, hiszen minél jobban figyel rá, annál jobban felerősödik a tudatában, ami komolyan ronthatja az életminőséget – mutat rá dr. Szigeti F. Judit, a terápiás csoport vezetője.

Kik vehetnek részt a terápián?

A Fül-Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika szakpszichológusa szerint a terápiás foglalkozásra jellemzően azok jelentkeznek, akik már minden egyebet kipróbáltak. Kiemeli: a tehetetlenségből fakadó frusztráció és szorongás mindenkinél megjelenik. A fülzúgással való megküzdés az, amiben támogatást kaphatnak a jelentkezők. Megismerhetik azokat a technikákat, amelyek segítenek, hogy a fülzúgással együtt jelentkező negatív gondolatok ne uralkodjanak el rajtuk. A társadalombiztosítás által támogatott Búgócsiga Csoportba azok a páciensek kerülnek, akik az ambulancián átestek már az elsődleges orvosi vizsgálatokon, és önként vállalják a részvételt.

Miért előnyös a csoportos foglalkozás?

A fülzúgástól szenvedők gyakran visszahúzódó életet élnek, nem járnak moziba, kirándulni, kerülik a társaságot, ezzel viszont saját magukat zárják ki olyan programokból, amelyek jótékonyan hatnának az életükre. A csoportos foglalkozás egyik nagy előnye, hogy a páciensek felismerik, nincsenek egyedül, másoknak is hasonló problémáik vannak, azaz normalizáló hatása van a kezeléseknek, ez pedig jelentős életminőség-javulást eredményez.

Mi történik még a foglalkozások közben?

Figyelemmel kísérjük a szorongás- és depressziószintet, személyiség- és egyéb tényezőket vizsgálunk, kiderítjük, milyen hangmagasságon és hányas szinten zúg az adott páciens füle. Rávezetjük őket, hogyan tudnak a fülzúgással együtt élni, közösen átformáljuk a negatív érzelmeket, a kilátástalanságot úgy, hogy végül képesek legyenek másképpen viszonyulni hozzá.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
Semmelweis Egyetem Szerző: Semmelweis Egyetem általános orvostudomány Megjelenés dátuma: 2023.04.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
A lenmagolaj használatának előnyei
A lenmagolaj őrölt és préselt lenmagból készül, amelyet hagyományosan hashajtóként és sebgyógyításra használnak. A lenmagolaj számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyekről úgy gondolják, hogy...
Hogyan lehet megszabadulni az éjszakai fogfájástól?
Az éjszakai fogfájás nagyon megnehezítheti az elalvást vagy az éjszakai pihenést. A fájdalom enyhítésére vagy csökkentésére szolgáló módszerek a fájdalomcsillapító gyógyszerektől a szegfűszeg...
3 egyszerű gyakorlat a hátfájás megelőzésére
Az íróasztal melletti görnyedéstől az edzőteremben való túlzott megerőltetésig a mindennapi tevékenységeink hátfájáshoz vezethetnek. Hogyan előzhető meg vagy csökkenthető a hátfájdalom?
Tippek a pihentető éjszakai alváshoz a nyári melegben
A magas hőmérséklet gyakran szabotálja az alvásunkat, ami fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet. Íme, néhány tipp, mit tehetünk a fülledt éjszakákon.