Hüvely

Hüvely

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hüvely a női testben található izmos falú cső, amely a méhnyaktól a külső hüvelynyílásig terjed. A hüvelyi problémákat főleg baktériumok, gyógyszerek, illetve a hormonok szintjének változása idézi elő.

A hüvely egészségéről a baktérium flóra gondoskodik, melynek egészséges aránya egyénenként változó. Amennyiben a baktérium flóra rendben van, a hüvely pH értéke 3,9-4,2 között mozog, amely képes meggátolni a baktériumok, kórokozók elszaporodását.

Hüvelyi problémák okai:

  • Védekezés nélküli szex: ilyenkor fertőzések alakulhatnak ki a hüvelyben.
  • Túl heves szexuális aktus: mikrosérülések keletkezhetnek a hüvely falán, amely segíti a kórokozók elszaporodását.
  • Gyógyszerek: főként az antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedése okozhat panaszokat, ilyenkor megváltozik a hüvely baktérium flórája, ami növelheti a gombás megbetegedéseket, illetve hüvelyszárazságot okozhat.
  • Intim mosakodók: A gyakori hüvelyöblítés felboríthatja a hüvely baktérium flóráját.
  • Hormonok: A hormonok szintjének változása hatással van a hüvely állapotára is. Az ösztrogén csökkenése során a hüvelyben található nyálkahártya elvékonyodhat, mely szintén fertőzésekhez vezethet.

A hüvelyi problémák főbb tünetei:

  • A hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének megváltozása
  • Égő, viszkető érzés a hüvelyben
  • Szexuális aktus során vagy után fellépő vérzés
  • Tapintható elváltozás a hüvelyben

A hüvely leggyakoribb betegségei

Bakteriális vaginózis

A hüvely leggyakoribb fertőzése, a folyás hátterében gyakran ez áll, kezelése orvosi feladat.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a hüvely pH értékének eltolódásával kezdődik, ahol képes elszaporodni a Candida gomba. A betegség általában otthoni kezeléssel javul. Amennyiben a vény nélküli készítményekkel nem érünk el javulást 2-3 nap alatt, nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Hüvelygyulladás

Általában a menopauzához köthető probléma, az ösztrogénszint csökkenéséhez van köze. Személyre szabott kezelést igényel, ezért nőgyógyászhoz kell fordulni.

Trichomoniázis

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, melyet parazita terjeszt. Zöldes, bűzös folyással, illetve kellemetlen vizeletürítéssel jelentkezik, kezelése mindenképp nőgyógyász szakorvost igényel.

Daganatok

A hüvelydaganatok többsége más szervek daganatos betegségei miatti áttétek (pl. végbél, szeméremtest, petefészek, húgyhólyag).

Megelőzés

A megfelelő hüvelyflóra megőrzésében segít a higiénia fokozott betartása. Kerülje a szoros fehérneműt, a gyakori hüvelyi irrigálást, a heves szexuális aktust. 

Hüvely - Részletesen a témáról
Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?

Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?

A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket.
Mi okozhat hüvelygombát?

Mi okozhat hüvelygombát?

A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?

Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?

A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
Milyen hatásai lehetnek az antibiotikumoknak?

Milyen hatásai lehetnek az antibiotikumoknak?

Az elmúlt évtizedekben sorra jelennek meg az újabb és újabb antibiotikumok a bakteriális fertőzések kezelésére, azonban fogyasztásuk nem várt kellemetlenségeket is okozhat. Mire figyeljünk használatukkor?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mik okozzák a hüvelyi problémákat?
Mit írtak mások a hüvely témában?
Hasznos lehet
A vese elsődleges feladata, hogy a keletkező salakanyagokat kiszűrje a vérből és a húgyhólyagba továbbítsa azokat, valamint felel a só- és vízháztartás szabályozásáért. Mit tehetün ...
Az őrlőfog rágófelszínén található barázdák mindenkinél mások, valakinél nem jelentenek problémát, míg másoknál olyan mélyek, hogy a baktériumok könnyedén megtelepszenek bennük. ...
Általában normál, zsíros és száraz hajat különböztetünk meg egymástól. Mindegyik kialakulása hajlam és genetika kérdése is, de a nem megfelelő hajápolási szokások szintén felelős ...
A töredezett haj miatt leginkább a nők, különösen a hosszú hajúak szenvednek. A probléma általában csak esztétikai jellegű. Általában a nem megfelelő hajápolási szokások és a helyt ...