Hüvely

Hüvely

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hüvely a női testben található izmos falú cső, amely a méhnyaktól a külső hüvelynyílásig terjed. A hüvelyi problémákat főleg baktériumok, gyógyszerek, illetve a hormonok szintjének változása idézi elő.

A hüvely egészségéről a baktérium flóra gondoskodik, melynek egészséges aránya egyénenként változó. Amennyiben a baktérium flóra rendben van, a hüvely pH értéke 3,9-4,2 között mozog, amely képes meggátolni a baktériumok, kórokozók elszaporodását.

Hüvelyi problémák okai:

  • Védekezés nélküli szex: ilyenkor fertőzések alakulhatnak ki a hüvelyben.
  • Túl heves szexuális aktus: mikrosérülések keletkezhetnek a hüvely falán, amely segíti a kórokozók elszaporodását.
  • Gyógyszerek: főként az antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedése okozhat panaszokat, ilyenkor megváltozik a hüvely baktérium flórája, ami növelheti a gombás megbetegedéseket, illetve hüvelyszárazságot okozhat.
  • Intim mosakodók: A gyakori hüvelyöblítés felboríthatja a hüvely baktérium flóráját.
  • Hormonok: A hormonok szintjének változása hatással van a hüvely állapotára is. Az ösztrogén csökkenése során a hüvelyben található nyálkahártya elvékonyodhat, mely szintén fertőzésekhez vezethet.

A hüvelyi problémák főbb tünetei:

  • A hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének megváltozása
  • Égő, viszkető érzés a hüvelyben
  • Szexuális aktus során vagy után fellépő vérzés
  • Tapintható elváltozás a hüvelyben

A hüvely leggyakoribb betegségei

Bakteriális vaginózis

A hüvely leggyakoribb fertőzése, a folyás hátterében gyakran ez áll, kezelése orvosi feladat.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a hüvely pH értékének eltolódásával kezdődik, ahol képes elszaporodni a Candida gomba. A betegség általában otthoni kezeléssel javul. Amennyiben a vény nélküli készítményekkel nem érünk el javulást 2-3 nap alatt, nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Hüvelygyulladás

Általában a menopauzához köthető probléma, az ösztrogénszint csökkenéséhez van köze. Személyre szabott kezelést igényel, ezért nőgyógyászhoz kell fordulni.

Trichomoniázis

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, melyet parazita terjeszt. Zöldes, bűzös folyással, illetve kellemetlen vizeletürítéssel jelentkezik, kezelése mindenképp nőgyógyász szakorvost igényel.

Daganatok

A hüvelydaganatok többsége más szervek daganatos betegségei miatti áttétek (pl. végbél, szeméremtest, petefészek, húgyhólyag).

Megelőzés

A megfelelő hüvelyflóra megőrzésében segít a higiénia fokozott betartása. Kerülje a szoros fehérneműt, a gyakori hüvelyi irrigálást, a heves szexuális aktust. 

Hüvely - Részletesen a témáról
Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?

Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?

A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket.
Mi okozhat hüvelygombát?

Mi okozhat hüvelygombát?

A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.
Milyen hatásai lehetnek az antibiotikumoknak?

Milyen hatásai lehetnek az antibiotikumoknak?

Az elmúlt évtizedekben sorra jelennek meg az újabb és újabb antibiotikumok a bakteriális fertőzések kezelésére, azonban fogyasztásuk nem várt kellemetlenségeket is okozhat. Mire figyeljünk használatukkor?
doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mik okozzák a hüvelyi problémákat?
Mit írtak mások a hüvely témában?
Hasznos lehet
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?
Hogyan védjük a bőrünket a hűvösebb, őszi időben? Mire figyeljünk ilyenkor bőrápolás terén? Összeszedtük a leghasznosabb tudnivalókat az őszi bőrápolással kapcsolatban.
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különös ...