Hüvely

Hüvely

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A hüvely a női testben található izmos falú cső, amely a méhnyaktól a külső hüvelynyílásig terjed. A hüvelyi problémákat főleg baktériumok, gyógyszerek, illetve a hormonok szintjének változása idézi elő.

A hüvely egészségéről a baktérium flóra gondoskodik, melynek egészséges aránya egyénenként változó. Amennyiben a baktérium flóra rendben van, a hüvely pH értéke 3,9-4,2 között mozog, amely képes meggátolni a baktériumok, kórokozók elszaporodását.

Hüvelyi problémák okai:

 • Védekezés nélküli szex: ilyenkor fertőzések alakulhatnak ki a hüvelyben.
 • Túl heves szexuális aktus: mikrosérülések keletkezhetnek a hüvely falán, amely segíti a kórokozók elszaporodását.
 • Gyógyszerek: főként az antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedése okozhat panaszokat, ilyenkor megváltozik a hüvely baktérium flórája, ami növelheti a gombás megbetegedéseket, illetve hüvelyszárazságot okozhat.
 • Intim mosakodók: A gyakori hüvelyöblítés felboríthatja a hüvely baktérium flóráját.
 • Hormonok: A hormonok szintjének változása hatással van a hüvely állapotára is. Az ösztrogén csökkenése során a hüvelyben található nyálkahártya elvékonyodhat, mely szintén fertőzésekhez vezethet.

A hüvelyi problémák főbb tünetei:

 • A hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének megváltozása
 • Égő, viszkető érzés a hüvelyben
 • Szexuális aktus során vagy után fellépő vérzés
 • Tapintható elváltozás a hüvelyben

A hüvely leggyakoribb betegségei

Bakteriális vaginózis

A hüvely leggyakoribb fertőzése, a folyás hátterében gyakran ez áll, kezelése orvosi feladat.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a hüvely pH értékének eltolódásával kezdődik, ahol képes elszaporodni a Candida gomba. A betegség általában otthoni kezeléssel javul. Amennyiben a vény nélküli készítményekkel nem érünk el javulást 2-3 nap alatt, nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Hüvelygyulladás

Általában a menopauzához köthető probléma, az ösztrogénszint csökkenéséhez van köze. Személyre szabott kezelést igényel, ezért nőgyógyászhoz kell fordulni.

Trichomoniázis

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, melyet parazita terjeszt. Zöldes, bűzös folyással, illetve kellemetlen vizeletürítéssel jelentkezik, kezelése mindenképp nőgyógyász szakorvost igényel.

Daganatok

A hüvelydaganatok többsége más szervek daganatos betegségei miatti áttétek (pl. végbél, szeméremtest, petefészek, húgyhólyag).

Megelőzés

A megfelelő hüvelyflóra megőrzésében segít a higiénia fokozott betartása. Kerülje a szoros fehérneműt, a gyakori hüvelyi irrigálást, a heves szexuális aktust. 

Útmutató

 • Hüvelyi problémákat okozhat a hormonszintváltozás, az intim mosakodók, bizonyos gyógyszerek, a túl heves szexuális aktus, és a védekezés nélküli szex.
 • A hüvelyi problémákat az alábbi tünetekről ismerhetjük fel: a hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének megváltozása, égő, viszkető érzés a hüvelyben, szexuális aktus során vagy után fellépő vérzés,illetve ha tapintható elváltozást észlelünk a hüvelyben. Ezekben az esetekben mielőbb keressük fel kezelőorvosunkat.
 • A megfelelő hüvelyflóra megőrzésében segít a higiénia fokozott betartása.
Hüvely - Részletesen a témáról
Mi okozhat hüvelygombát?
A hüvelygomba számos kórokozó miatt kialakulhat, többek között a Candida albicans túlszaporodása miatt. Mi okozhatja? Hogyan kezeljük? Mikor forduljunk orvoshoz? Összeszedtük a leggyakoribb kérdéseket.
Mi hajlamosíthat stressz inkontinenciára?
A stressz inkontinencia kifejezés nem a pszichés terhelésre, hanem a fizikai nyomásra utaló megnevezés, amely vizeletszivárgással jár, és amely nagyon kellemetlenül érintheti a pácienseket.
Mi okozhatja a vizelet elszíneződését?
A vizelet a vesék kiválasztó működésének eredménye, mely egészséges körülmények között víztiszta, szalmasárga színű. Előfordulhatnak azonban olyan állapotok, melyek a vizelet színének megváltozását eredményezik. Melyek ezek?
Milyen hatásai lehetnek az antibiotikumoknak?
Az elmúlt évtizedekben sorra jelennek meg az újabb és újabb antibiotikumok a bakteriális fertőzések kezelésére, azonban fogyasztásuk nem várt kellemetlenségeket is okozhat. Mire figyeljünk használatukkor?
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mik okozzák a hüvelyi problémákat?
Hasznos lehet
Hogyan állítsuk meg az orrvérzést?
Az orrvérzés kellemetlen lehet, de a legtöbb esetben könnyű megállítani, és csak ritkán jelez nagyobb problémát. Hogyan lehet azonnal elállítani biztonságosan?
Miért kell figyelni a kékfény szűrésére?
A kékfény egy speciális fényfajta rövid hullámhosszúsággal, melyet természetes forrásán kívül a számítógép képernyője, a mobileszközök, a síkképernyős televízió és egyéb képernyővel rendelkező eszköz...
Miért fontos a napszemüveg viselése?
A napszemüvegek mindenféle formában és méretben kaphatók. Némelyikük inkább a divat, mint a funkció miatt készült. A megfelelő darab azonban évekig védheti a szemet, míg egy rossz minőségű lencse...
A meddőség jelei nőknél
Nőknél a menstruációs ciklus és az ovuláció változásai a meddőséggel összefüggő betegség tünetei is lehetnek. Amennyiben a meddőség jeleit tapasztalja, érdemes lehet kivizsgáltatni magát, hogy...