Hüvely

Hüvely

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO,
A hüvely a női testben található izmos falú cső, amely a méhnyaktól a külső hüvelynyílásig terjed. A hüvelyi problémákat főleg baktériumok, gyógyszerek, illetve a hormonok szintjének változása idézi elő.

A hüvely egészségéről a baktérium flóra gondoskodik, melynek egészséges aránya egyénenként változó. Amennyiben a baktérium flóra rendben van, a hüvely pH értéke 3,9-4,2 között mozog, amely képes meggátolni a baktériumok, kórokozók elszaporodását.

Hüvelyi problémák okai:

  • Védekezés nélküli szex: ilyenkor fertőzések alakulhatnak ki a hüvelyben.
  • Túl heves szexuális aktus: mikrosérülések keletkezhetnek a hüvely falán, amely segíti a kórokozók elszaporodását.
  • Gyógyszerek: főként az antibiotikumok hosszabb ideig tartó szedése okozhat panaszokat, ilyenkor megváltozik a hüvely baktérium flórája, ami növelheti a gombás megbetegedéseket, illetve hüvelyszárazságot okozhat.
  • Intim mosakodók: A gyakori hüvelyöblítés felboríthatja a hüvely baktérium flóráját.
  • Hormonok: A hormonok szintjének változása hatással van a hüvely állapotára is. Az ösztrogén csökkenése során a hüvelyben található nyálkahártya elvékonyodhat, mely szintén fertőzésekhez vezethet.

A hüvelyi problémák főbb tünetei:

  • A hüvelyi váladék színének, szagának, mennyiségének megváltozása
  • Égő, viszkető érzés a hüvelyben
  • Szexuális aktus során vagy után fellépő vérzés
  • Tapintható elváltozás a hüvelyben

A hüvely leggyakoribb betegségei

Bakteriális vaginózis

A hüvely leggyakoribb fertőzése, a folyás hátterében gyakran ez áll, kezelése orvosi feladat.

Gombás fertőzés

A gombás fertőzés a hüvely pH értékének eltolódásával kezdődik, ahol képes elszaporodni a Candida gomba. A betegség általában otthoni kezeléssel javul. Amennyiben a vény nélküli készítményekkel nem érünk el javulást 2-3 nap alatt, nőgyógyász szakorvoshoz kell fordulni.

Hüvelygyulladás

Általában a menopauzához köthető probléma, az ösztrogénszint csökkenéséhez van köze. Személyre szabott kezelést igényel, ezért nőgyógyászhoz kell fordulni.

Trichomoniázis

A leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség, melyet parazita terjeszt. Zöldes, bűzös folyással, illetve kellemetlen vizeletürítéssel jelentkezik, kezelése mindenképp nőgyógyász szakorvost igényel.

Daganatok

A hüvelydaganatok többsége más szervek daganatos betegségei miatti áttétek (pl. végbél, szeméremtest, petefészek, húgyhólyag).

Megelőzés

A megfelelő hüvelyflóra megőrzésében segít a higiénia fokozott betartása. Kerülje a szoros fehérneműt, a gyakori hüvelyi irrigálást, a heves szexuális aktust. 

doktorGO Szerző: doktorGO
Villámkérdés - Ellenőrizd tudásod!
Mik okozzák a hüvelyi problémákat?
Mit írtak mások a hüvely témában?
Hasznos lehet
A bölcsességfogak körülbelül 16- 25 éves korunk között jelennek meg, a növekedésük több évig is elhúzódhat, amely akár problémás is lehet. Mit tehetünk ilyenkor?
A bélflóra egyensúlyának felborulását számos életmódbeli tényező befolyásolja, melynek helyreállítása szükséges az egészséges élethez. Hogyan ismerhetjük fel a problémát?
Sok nő tanúsíthatja, hogy a hegyes orrú, magas sarkú, illetve a túl lapos talpú, nem jól tartó cipő lábfej fájdalmat okozhat, de anatómiai vagy a gerincből kiinduló idegi probléma miat ...
Bélflóránk egyensúlyát számos külső hatás felboríthatja, mely emésztési zavarhoz vagy a szervezet védekezőképességének csökkenéséhez vezethet. Mi okozhat bélflóra károsodást?