Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.11.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az emberi test egy nagy, összefüggő rendszer, ahol egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek egymással szoros kapcsolatban állnak és együttműködnek. Nem kell különösebben szakértőnek lenni ahhoz, hogy rájöjjünk: az agy és az emésztőrendszer is befolyásolja egymás működését. De vajon hogyan?

A bélrendszer illetve a bélflóra egészsége hozzájárulhat a kiegyensúlyozott agyi működéshez, illetve közvetetten számos idegrendszeri panasz orvoslásához.

Az összeszorult gyomor, amit egy prezentáció előtt érzünk, a stressz által okozott hasmenés, vagy akár az érzelmi evés, mind-mind azt támasztja alá, hogy ez a két egymástól távol eső szerv szoros kapcsolatban áll, kommunikál egymással. De azt ki gondolná, hogy a bélflóra helyreállításával csökkenthetők vagy akár meg is szüntethetők például a migrénes panaszok.

Hogyan hat a bélflóra egyensúlya a hangulatunkra?

„A bélrendszert gyakran nevezik "második agynak". Amellett, hogy meghatározó szerepet játszik az érzelmi és kognitív funkciókban, számos olyan ingerületátvivő anyagot termel - például dopamint és szerotonint - mint az agyunk, sőt, a szerotonin 95%-a az emésztőrendszerben termelődik. A jó bélegészség rendkívül fontos a hangulat optimalizálásában, és segítheti a szorongás megelőzését, a stressz csökkentését, illetve a depresszió mérséklését. Ha a bélflóra egyensúlya felborul, akkor az a viselkedésre is hatással van, és közrejátszhat például abban, hogy mennyire vagyunk bevállalósak vagy visszahúzódóak, netán boldogok vagy boldogtalanok.” – magyarázta Dr. Budai Marianna szakgyógyszerész.

Bélflóra hatása az agyi működésre

A bélrendszerünk nyálkahártyáján megannyi mikroorganizmus él, amelyek többségében – a kisebb számban jelen lévő gombákat és vírusokat kivéve - jótékony és rossz baktériumokra bonthatók. Ezeknek az egyensúlya nagyon érzékeny, ha ez felborul,  felgyorsítják a gyulladási folyamatokat, és amellett, hogy károsak az egészségünkre, a mentális jólétünket is negatívan befolyásolhatják.

„A bél-agy tengely nemcsak a hangulatingadozásban játszik kulcsszerepet, hanem megfelelő működése ma már bizonyítottan olyan neurológiai rendellenességekkel hozható összefüggésbe, mint például a szklerózis multiplex, a hangulat- és szorongásos zavarok, a depresszió, az autizmus spektrumzavar, az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór és a migrén” – mondta el a szakember.

Probiotikumok szerepe az egészséges bélflóra kialakításában

A bélflóra születésünk után alakul ki a bélrendszerünkben, amelynek összetételét ezután a táplálkozásunk és az életmódunk folyamatosan befolyásolja. Az olyan élelmiszerek, amelyek jótékony baktériumokat például a probiotikumokat, valamint azok működését támogató úgynevezett prebiotikumokat tartalmaznak, nem csak a bél egészségének javításában, hanem a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében is szerepet játszhatnak.

Hogyan őrizzük meg a bélflóra egyensúlyát?

„Függetlenül attól, hogy érzelmileg nehezebb időszakon megyünk-e át, javasolt minél több, „bélbaktériumoknak tetsző” probiotikus ételt beépíteni az étrendbe, hiszen ezek mindenképpen kedvezően hatnak az immunrendszerre és az egészségre, beleértve a vércukorszint szabályozását és a gyulladások csökkentését.

Kitűnő probiotikumforrások:

  • a joghurt,
  • a kefir,
  • a savanyú káposzta
  • a kombucha.

Fontos! Ezek hatása, csak megfelelő prebiotikumokkal kiegészítve tartható fent hosszú távon.

Miben lehet prebiotikum?

  • hagymában,
  • fokhagymában,
  • teljes kiőrlésű gabonákban,
  • banánban,
  • babfélékben

A megfelelő ételek fogyasztása mellett a bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karbantartásában nagy segítségünkre lehetnek a jótékony bélbaktériumokat tartalmazó probiotikumok is, amelyek egy egyszerűbb és könnyebben követhető módját jelenthetik az optimális bélbaktériumegyensúly kialakításának.”

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.11.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.