Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.28.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Hogyan döntsük el?

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A K-vitamin hivatalosan is igazolt hatásai

A szervezet K-vitamin szükségletét 50 százalékban a táplálékban lévő K1-vitamin, 50 százalékban a vélbaktériumok által szintetizált K2-vitamin fedezi. A természetes K-vitaminok zsírban, míg a szintetizált K-vitaminok vízben is oldódhatnak. Vegyes táplálkozás és normál bélflóra esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő lehet. A K-vitamin megfelelő mennyiségű fenntartása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a:

  • véralvadás folyamatához,
  • csontok egészséges állapotának fenntartásához. .

Miben található K-vitamin?

  • brokkoli,
  • káposzta,
  • fejes saláta,
  • paraj,
  • máj,
  • tejtermékek.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
Bővebben
Azonos szerv gyakori betegségei
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.12.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...