Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.28.
Szerző: doktorGO
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Hogyan döntsük el?

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A K-vitamin hivatalosan is igazolt hatásai

A szervezet K-vitamin szükségletét 50 százalékban a táplálékban lévő K1-vitamin, 50 százalékban a vélbaktériumok által szintetizált K2-vitamin fedezi. A természetes K-vitaminok zsírban, míg a szintetizált K-vitaminok vízben is oldódhatnak. Vegyes táplálkozás és normál bélflóra esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő lehet. A K-vitamin megfelelő mennyiségű fenntartása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a:

  • véralvadás folyamatához,
  • csontok egészséges állapotának fenntartásához. .

Miben található K-vitamin?

  • brokkoli,
  • káposzta,
  • fejes saláta,
  • paraj,
  • máj,
  • tejtermékek.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: https://www.cambridgecommodities.com/health-claims.htm, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.12.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a vitaminok témában?
Hasznos lehet
Az irritábilis bél szindróma (röviden IBS) a belek funkcionális betegsége, ami szervi elváltozással nem jár. Miért fontos mégis a kezelése?
Miért fontos és milyen hatásai vannak a Jódnak? A következőkben a Jód hivatalosan is igazolt hatásait ismertetjük.
Az életkor előrehaladtával vagy bizonyos betegségek hatására a hallásunk romolhat. Mi okozhat idő előtti hallásromlást? Milyen jelekre figyeljünk? Honnan tudhatjuk, hogy hallásproblémán ...
Hazánkban a daganatos betegségek okozta halálozások között a vastag-, és végbélrák, nemtől függetlenül dobogós helyen áll. A halálesetek többsége megelőzhető lehetne, ha a prevenci ...