Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.21.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Ahány forrás, annyi leírást olvashatunk a vitaminok hatásaival kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Hogyan döntsük el?

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A K-vitamin hivatalosan is igazolt hatásai

A szervezet K-vitamin szükségletét 50 százalékban a táplálékban lévő K1-vitamin, 50 százalékban a vélbaktériumok által szintetizált K2-vitamin fedezi. A természetes K-vitaminok zsírban, míg a szintetizált K-vitaminok vízben is oldódhatnak. Vegyes táplálkozás és normál bélflóra esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő lehet. A K-vitamin megfelelő mennyiségű fenntartása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a:

  • véralvadás folyamatához,
  • csontok egészséges állapotának fenntartásához. .

Miben található K-vitamin?

  • brokkoli,
  • káposzta,
  • fejes saláta,
  • paraj,
  • máj,
  • tejtermékek.

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.21.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Milyen étrend-kiegészítőkre van szükségünk?
Az étrend-kiegészítők tárháza végtelen, azonban míg egyes fajták segíthetnek a vitamin- és ásványi anyag pótlásban, addig vannak olyan termékek, amelyeknek nincs különösebb hatásuk, sőt akár kárt is...
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.