Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?
Mikor szükséges pótolnunk a K-vitamint?
Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.
A K-vitamin hivatalosan is igazolt hatásai
A szervezet K-vitamin szükségletét 50 százalékban a táplálékban lévő K1-vitamin, 50 százalékban a vélbaktériumok által szintetizált K2-vitamin fedezi. A természetes K-vitaminok zsírban, míg a szintetizált K-vitaminok vízben is oldódhatnak. Vegyes táplálkozás és normál bélflóra esetén a szervezet K-vitamin ellátottsága megfelelő lehet. A K-vitamin megfelelő mennyiségű fenntartása nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul a:
- véralvadás folyamatához,
- csontok egészséges állapotának fenntartásához. .
Miben található K-vitamin?
- brokkoli,
- káposzta,
- fejes saláta,
- paraj,
- máj,
- tejtermékek.
AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.
Forrás: General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat