Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.09.06.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Derékfájdalom, gerincsérv, csigolyaívszakadás kezelése műtéttel, injekcióval vagy talán gyógytornával? Melyiket válasszam?

Nehéz a döntés, hisz az orvos/sebész gyógyszert, injekciót vagy műtéti beavatkozást javasol, a gyógytornász tornát, a masszőr masszázst és így tovább. Mindenki a saját szaktudásában bízik. Ezzel nem is lenne probléma, de ezt a kérdéskört holisztikusan kell vizsgálni, elfogultságok nélkül, kellő szkepticizmussal.

Melyik a hatásosabb?

Számos olyan kísérleti eredmény született, amelyekben gerincműtétet hasonlítottak össze konzervatív terápiával (gyógytorna, fizikoterápia, masszázs). Gerincműtét esetében placeboműtéteket még nem végeztek  (erről napjainkban is etikai vizsgálatok folynak), de más kutatások arra engednek következtetni, hogy ezen műtétek eredménye is a placebónak köszönhetők. Amikor összehasonlították a gerincfúziós műtétet a gyógytornával, az utánkövetés során nem találtak különbséget.

Mi a helyzet az injekciókkal?

A derékfájdalom egy másik kezelési módjánál, az injekció beadását követően hírtelen javulásról számolnak be a páciensek, azonban így tettek a placebo injekció után is.

A műtét valódi célja

A műtétek a középkorban a háborúk során alakultak ki és céljuk az életmentés volt. Napjainkban az életmentő műtétek mellé felzárkóztak vagy inkább megelőzték a funkciót, esztétikát javító műtétek. Carr professzor szerint, “nagyon hasznosak az életmentő műtétek, de amikor elkezdik az enyhébb, szubjektívebb indikációkat, például térd-, és derékműtéteket, akkor ráeszmélsz, hogy aminek nyilvánítottad a változást az nem több mint placebo.”

A fájdalom egy komplex folyamat, ne akarjuk egy vágással és pár öltéssel orvosolni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2022.09.06.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...