Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

Derékfájdalom: műtét vagy gyógytorna?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.04.08.
Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna
Derékfájdalom, gerincsérv, csigolyaívszakadás kezelése műtéttel, injekcióval vagy talán gyógytornával? Melyiket válasszam?

Nehéz a döntés, hisz az orvos/sebész gyógyszert, injekciót vagy műtéti beavatkozást javasol, a gyógytornász tornát, a masszőr masszázst és így tovább. Mindenki a saját szaktudásában bízik. Ezzel nem is lenne probléma, de ezt a kérdéskört holisztikusan kell vizsgálni, elfogultságok nélkül, kellő szkepticizmussal.

Melyik a hatásosabb?

Számos olyan kísérleti eredmény született, amelyekben gerincműtétet hasonlítottak össze konzervatív terápiával (gyógytorna, fizikoterápia, masszázs). Gerincműtét esetében placeboműtéteket még nem végeztek  (erről napjainkban is etikai vizsgálatok folynak), de más kutatások arra engednek következtetni, hogy ezen műtétek eredménye is a placebónak köszönhetők. Amikor összehasonlították a gerincfúziós műtétet a gyógytornával, az utánkövetés során nem találtak különbséget.

Mi a helyzet az injekciókkal?

A derékfájdalom egy másik kezelési módjánál, az injekció beadását követően hírtelen javulásról számolnak be a páciensek, azonban így tettek a placebo injekció után is.

A műtét valódi célja

A műtétek a középkorban a háborúk során alakultak ki és céljuk az életmentés volt. Napjainkban az életmentő műtétek mellé felzárkóztak vagy inkább megelőzték a funkciót, esztétikát javító műtétek. Carr professzor szerint, “nagyon hasznosak az életmentő műtétek, de amikor elkezdik az enyhébb, szubjektívebb indikációkat, például térd-, és derékműtéteket, akkor ráeszmélsz, hogy aminek nyilvánítottad a változást az nem több mint placebo.”

A fájdalom egy komplex folyamat, ne akarjuk egy vágással és pár öltéssel orvosolni.

Bővebben
Kapcsolódó témák
Sherlock Rehab Szerző: Sherlock Rehab gyógytorna Megjelenés dátuma: 2023.04.08.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.