Tippek a memória fejlesztésére

Tippek a memória fejlesztésére

Tippek a memória fejlesztésére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.02.10.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Senkinek sincs tökéletes memóriája, így előfordulhat, hogy elfelejtünk dolgokat, és természetesen az életkor előrehaladtával is feledékenyebbé válhatunk még akkor is, ha korábban tökéletes volt az emlékezetünk. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet a memóriánk fejlesztésében.

Rendszerezzünk!

Ha sokszor előfordul, hogy nem találjuk a dolgainkat (pl. kulcs, telefon, stb.), akkor érdemes rendszereznünk azokat úgy,  hogy mindennek kijelölünk egy konkrét helyet, így nemcsak időt spórolunk meg azzal, hogy nem kell keresgélnünk a dolgainkat, hanem nem felejtjük el, hova tettük azokat.

Jegyzeteljünk!

Amennyiben gyakran elfelejtjük a telefonszámokat, szülinapokat vagy egyéb fontos információkat, érdemes leírnunk azokat, és minden este lefekvés előtt megnézni, mi vár ránk holnap.

Kreáljunk mozaikszavakat!

Ha a különböző fiókokba (email, közösségi média) állandóan problémát jelent a belépés, mert mindig elfelejtjük a jelszavunkat, akkor érdemes mozaikszavakat kitalálnunk azok megjegyzésére (pl. 14SBBSS azaz a 2014-es Super Bowl Bajnok a Seattle Seahawks). Így nemcsak a csalókat tarthatjuk távol a fiókjaink feltörésétől, hanem könnyebben eszünkbe juthatnak a belépési kódjaink.

 „Tornáztassuk” az agyunkat!

Keressünk olyan tevékenységeket, amivel szellemileg frissebbek maradhatunk: olvassunk, fejtsünk rejtvényt, játszunk különböző logikai játékokat.

Ápoljuk a kapcsolatainkat!

Azok az emberek, akik gyakran járnak társaságba, nagyobb valószínűséggel maradnak szellemileg frissek, mint azok, akik elszigetelik magukat a családjuktól, barátaiktól.

Figyeljünk az életmódunkra!

  • Figyeljünk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra!
  • Csökkentsük a túlzott só, cukor, zsírfogyasztást, válasszuk helyette a mediterrán étrendet!
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!

Forás: https://www.webmd.com/balance/guide/why-cant-i-remember

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.02.10.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?