Tippek a memória fejlesztésére

Tippek a memória fejlesztésére

Tippek a memória fejlesztésére

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.02.23.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Senkinek sincs tökéletes memóriája, így előfordulhat, hogy elfelejtünk dolgokat, és természetesen az életkor előrehaladtával is feledékenyebbé válhatunk még akkor is, ha korábban tökéletes volt az emlékezetünk. Összeszedtünk néhány tippet, ami segíthet a memóriánk fejlesztésében.

Rendszerezzünk!

Ha sokszor előfordul, hogy nem találjuk a dolgainkat (pl. kulcs, telefon, stb.), akkor érdemes rendszereznünk azokat úgy,  hogy mindennek kijelölünk egy konkrét helyet, így nemcsak időt spórolunk meg azzal, hogy nem kell keresgélnünk a dolgainkat, hanem nem felejtjük el, hova tettük azokat.

Jegyzeteljünk!

Amennyiben gyakran elfelejtjük a telefonszámokat, szülinapokat vagy egyéb fontos információkat, érdemes leírnunk azokat, és minden este lefekvés előtt megnézni, mi vár ránk holnap.

Kreáljunk mozaikszavakat!

Ha a különböző fiókokba (email, közösségi média) állandóan problémát jelent a belépés, mert mindig elfelejtjük a jelszavunkat, akkor érdemes mozaikszavakat kitalálnunk azok megjegyzésére (pl. 14SBBSS azaz a 2014-es Super Bowl Bajnok a Seattle Seahawks). Így nemcsak a csalókat tarthatjuk távol a fiókjaink feltörésétől, hanem könnyebben eszünkbe juthatnak a belépési kódjaink.

 „Tornáztassuk” az agyunkat!

Keressünk olyan tevékenységeket, amivel szellemileg frissebbek maradhatunk: olvassunk, fejtsünk rejtvényt, játszunk különböző logikai játékokat.

Ápoljuk a kapcsolatainkat!

Azok az emberek, akik gyakran járnak társaságba, nagyobb valószínűséggel maradnak szellemileg frissek, mint azok, akik elszigetelik magukat a családjuktól, barátaiktól.

Ismételjünk!

Ismételjük el a nevét annak a személynek, akit nemrég ismertünk meg, vagy mondjuk el többször magunkban azt a címet, ahova éppen tartunk. Az ismétlés ugyanis segíthet könnyebben memorizálni az információkat.

Használjunk naptárat!

Mindegy, hogy zsebnaptárba, falinaptárba, esetleg digitális naptárba rögzítjük a találkozókat, értekezleteket, családi eseményeket, a lényeg, hogy érdemes egy helyen rendszerezni a tennivalóinkat, fontosabb dátumokat. Legyen a napi rutinunk része az, hogy megnézzük nap elején vagy előző este a ránk váró eseményeket, tennivalókat, így kisebb az esély arra, hogy elfelejtünk valami fontosat.

Figyeljünk az életmódunkra!

  • Figyeljünk az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra!
  • Csökkentsük a túlzott só, cukor, zsírfogyasztást, válasszuk helyette a mediterrán étrendet!
  • Mozogjunk rendszeresen!
  • Szokjunk le a dohányzásról!
  • Mérsékeljük az alkoholfogyasztást!

Írta: S.J, újságíró, Forás: Why Can’t I Remember Anything? (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.02.23.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Valóban frissebb a holnap az új Myrkl étrend-kiegészítővel? Kipróbáltuk!
Semmiképp sem szeretnénk az alkoholfogyasztást népszerűsíteni, mindössze egy hétvégi vacsora közbeni könnyed koccintás tapasztalatait osztjuk meg cikkünkben egy szubjektív beszámoló formájában.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.