Mire figyeljünk, ha szaunázunk?

Mire figyeljünk, ha szaunázunk?

Mire figyeljünk, ha szaunázunk?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.17.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Bár testi és mentális egészségünkre köztudottan jótékony hatással van a szaunázás, elsősorban a hideg idő beköszöntével érezzük úgy, hogy szívesen melegednénk fel kívül-beül egy finn szaunában. De vajon mire érdemes figyelnünk szaunázás előtt?

A szaunázásnak azonban megvannak a szabályai, amelyeket nem árt ismerni és betartani – hívja fel a figyelmet Krizonitsné Kaphegyi Zita, a soproni Fagus Hotel spa menedzsere, aki gyakorló szaunamesterként lát most el bennünket hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal.

Mire figyeljünk, ha szaunázunk?

Mivel a szaunának különböző típusai vannak, amelyeket különböző hőmérsékletűre fűtenek, és levegőjének páratartalma is eltérő, először is gondoljuk át, melyiket szeretnénk kipróbálni, mennyire vagyunk gyakorlott szaunalátogatók, és mire lehet szükségünk magához a szaunázáshoz. Kezdő és tapasztalt szaunázóként is érdemes figyelembe vennünk a fokozatosság elvét. Nem az a cél, hogy hosszú időt töltsünk el az emelkedett hőmérsékleten, hanem az, hogy tartsuk a pihenőidő, a szaunában töltött idő és a fokozatos hűtés menetét. Az sem mindegy, milyen életkorban és egészségi állapotban vesszük igénybe a feltöltődésnek ezt a formáját – emlékeztet rá a Fagus spa menedzsere. A kezdők először rövidebb ideig, 8-10 percig tartózkodjanak a kabinban. Ha jó a közérzetük, és nem szédülnek a melegben, nyugodtan maradhatnak 15 percig is.

Mit tegyünk, és mit ne tegyünk szaunázás előtt?

Ennél általánosabb, mindenkire érvényes szabály, hogy szaunázás előtt ne együnk nehéz ételeket, ne igyunk alkoholt, és ne pörgessük fel a pulzusunkat intenzív sporttal. Nyugodt állapotban érkezzünk, zuhanyozzunk le előbb, ügyeljünk a higiéniára, és vigyünk magunkkal vizet a hidratáláshoz, két szaunázás között pedig igyunk és hűsöljünk. Persze olyan praktikus dolgokról se feledkezzünk meg, mint például a fürdőlepedő és a szaunalepedő. Fontos, hogy száraz testtel lépjünk be a szaunába.

Forrás: Front Page

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.17.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Vörös fényterápia: Íme, a szakértő véleménye
A vörös fényterápia jelenleg nagy divat, és sokan hirdetik bőrre gyakorolt előnyeit – de a szakértők szerint fontos, hogy csak jóváhagyott eszközöket használjunk a kívánt hatás eléréséhez.
Gyógyszer-vagy étrendkiegészítő: mire figyeljünk?
Nagyon sokan gondolják, hogy az étrendkiegészítők, főleg a növényi összetevőt tartalmazók mivel természetesek, így nem okozhatnak semmilyen mellékhatást. Sokszor hangzik el a patikába betérők...
Mit jelent az öngondoskodás?
Az öngondoskodás sokak szerint felesleges, vagy csak megfeledkeznek róla. Valójában a szerepük kulcsfontosságú, hiszen ezek a tevékenységek nagyon fontosak a testi és lelki egészség megóvása...
10 otthoni módszer a korpa ellen
A korpát, vagyis a viszkető, fehér darabokat a fejbőrön mindenki ismeri, sokszor okozhat kellemetlenséget. A világ lakosságának közel 50%-a életében legalább egyszer megtapasztalja.