Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.12.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos információ kering az interneten, így nem csoda, ha a vitaminok és ásványi anyagok útvesztőjében elbizonytalanodhatunk. A következőkben a Réz hivatalosan is igazolt hatásait szedtük össze.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A Réz hivatalosan is igazolt hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 80 mg rezet tartalmaz, amely elsősorban a szemben, májban, szívben, izomban, agyban és vesében, valamint a plazmában található. A Réz jelenléte nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • egészséges kötőszövetek fenntartásához,
  • az energiatermelő folyamatokhoz,
  • az idegrendszer normál működéséhez,
  • részt vesz az egészséges haj és bőr fenntartásában,
  • fontos szerepet játszik a vasszállításban,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Miben található Réz?

A réz felszívódása az élelmiszerekből kb. 35-70% között van. Az élelmiszer-nyersanyagok közül az alábbiak tartalmazzák a legtöbb rezet:

  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás:General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.12.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Emlőszűrés
A mellrák szűrésére a mammográfiás vizsgálat és az emlő tomoszintézis alkalmazható. Mikor, melyik vizsgálat javasolt? Mi a különbség a két diagnosztikai eljárás között?
Hemokromatózis
A hemokromatózis Európában a leggyakoribb örökletes genetikai rendellenesség, amely során a szervezetben elraktározódó vas súlyos szervi-, szöveti károsodáshoz vezethet, ha nem észlelik, és nem...
Nyelészavar
A nyelészavart kiválthatja átmeneti, ártalmatlan ok, de súlyos betegség is állhat a hátterében, így a panaszt minden esetben komolyan kell venni. Mit tehetünk ellene?
Befagyott váll szindróma
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...