Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

Miért fontos a Réz?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.08.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos információ kering az interneten, így nem csoda, ha a vitaminok és ásványi anyagok útvesztőjében elbizonytalanodhatunk. A következőkben a Réz hivatalosan is igazolt hatásait szedtük össze.

Az Európai Bizottság tekinthető a leghitelesebb forrásnak akkor, ha a vitaminok és ásványi anyagok egészségre gyakorolt hatására vonatkozó állításokat szeretnénk ellenőrizni. A szervezet célja, hogy hiteles, tudományos szakvéleményt nyújtson az élelmiszerekkel kapcsolatos jelenleg igazolt hatásokkal kapcsolatban.

A Réz hivatalosan is igazolt hatásai

Az emberi szervezet körülbelül 80 mg rezet tartalmaz, amely elsősorban a szemben, májban, szívben, izomban, agyban és vesében, valamint a plazmában található. A Réz jelenléte nélkülözhetetlen, ugyanis hozzájárul:

  • egészséges kötőszövetek fenntartásához,
  • az energiatermelő folyamatokhoz,
  • az idegrendszer normál működéséhez,
  • részt vesz az egészséges haj és bőr fenntartásában,
  • fontos szerepet játszik a vasszállításban,
  • az immunrendszer normál működéséhez,
  • sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez.

Miben található Réz?

A réz felszívódása az élelmiszerekből kb. 35-70% között van. Az élelmiszer-nyersanyagok közül az alábbiak tartalmazzák a legtöbb rezet:

  • hüvelyesek
  • gabonafélék
  • máj

AZ OGYÉI által engedélyezett vitaminok és táplálék kiegészítők között az alábbi listában böngészhetsz.

Forrás:General function health claims, Dr. Rodler Imre: Tápanyagtáblázat

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.08.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Hogyan ismerhető fel a „kamudiéta”?
A januári életmódváltó fogadalmak általában márciusra kifulladnak, a jó idő és a nyár viszont érezhetően közeleg, és sokan ilyenkor nagyon gyorsan akarják formába hozni magukat. Mire figyeljünk, ha...
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...