Sportolhatok-e krónikus betegség esetén?

Sportolhatok-e krónikus betegség esetén?

Sportolhatok-e krónikus betegség esetén?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.04.
Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász
A rendszeres testmozgás rendkívül fontos szerepet játszik testi és mentális egészségünk fenntartásában. Sokszor hallani, hogy egyes krónikus betegségek esetén nem javasolt a sportolás, ám ez legtöbb esetben nem igaz, sőt, számos krónikus betegség lefolyására még kedvezően is hat.

Egyéni mérlegelés mindenek felett!

Fontos tudni, hogy minden beteg és betegség egyéni, így a sportolással kapcsolatban is egyéni mérlegelés szükséges, mindig egyeztetni kell a kezelőorvossal. Figyeljünk testünk jeleire, ha érezzük, hogy valami nem esik jól, szokatlan vagy kellemetlen érzést tapasztalunk, a sporttevékenységet hagyjuk abba! A terhelést mindig igazítsuk az aktuális állapotunkhoz.

Vegyünk sorra néhány krónikus betegséget és lássuk, hogy mikre érdemes odafigyelni!

Magas vérnyomás betegség és sportolás

 • Magas vérnyomás esetén kifejezetten jótékony hatású lehet a rendszeres testmozgás.
 • Fontos, hogy csak jól beállított vérnyomásértékek mellett szabad sportolni.
 • Sportolás során emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám is, ami egy élettani jelenség, jól beállított terápia mellett a nyugalmi fázisban hamar rendeződik.
 • A betegek arra is számíthatnak, hogy a rendszeres testmozgás mellett csökken a gyógyszerszükségletük – különösen akkor, ha túlsúly is fennállt, ami a sportolás hatására csökkent.

Cukorbetegség és sportolás

 • Cukorbetegség esetén a rendszeres testmozgás segítheti az optimális vércukorszint fenntartását.
 • 2-es típusú, magas inzulinszinttel járó cukorbetegség esetén kifejezetten javul az inzulinérzékenység a rendszeres testmozgás hatására, így sok esetben csökkenthető a gyógyszeres terápia.
 • 1-es típusú cukorbetegség esetén is javasolt a testmozgás, de különös figyelmet kell fordítani az étkezésekre és a rendszeres vércukorszint mérésekre, hogy elkerüljük a hipoglikémiát (alacsony vércukorszinttel járó rosszullét).
 • Cukorbetegség esetén mindig legyen nálunk szőlőcukor, cukros üdítő is, mely gyors segítséget jelenthet hipoglikémia esetén.

Szívbetegség és sportolás

 • Legtöbb szívbetegség esetén a sportolás nem ellenjavallt, sőt, még előnyös hatással is bírhat.
 • Rendszeres testmozgás hatására a szív munkája „gazdaságosabbá” válik, javul az oxigénfelhasználás, csökken a nyugalmi pulzusszám és vérnyomás.
 • Nagyon fontos, hogy a szívbetegek megfelelő kezelés, gondozás alatt álljanak és csak így kezdjenek bele a sportolásba.
 • Legtöbb esetben terheléses EKG-t, esetleg spiroergometriás vizsgálatot végeznek (futópadon, biciklin), így kontrollált körülmények között tesztelhető a terhelhetőség.
 • Ha sportolás közben szokatlan mellkasi fájdalom, nehézlégzés, egyenetlen szívverés, eszméletvesztés közeli állapot alakul ki, a mozgást abba kell hagyni és minél hamarabb egyeztetni kell a kezelőorvossal.

Ízületi betegség és sportolás

 • Ízületi fájdalom, különböző reumatológiai betegségek esetén is javasolható a testmozgás, de minden esetben egyénre szabottan.
 • Figyelembe kell venni, hogy melyik izom/ízület fájdalmas és ennek megfelelően alakítani a mozgást.
 • Előnyös, ha van lehetőség gyógytornásszal konzultálni. 
Dr. Tóth Sára Rebeka Szerző: Dr. Tóth Sára Rebeka belgyógyász Megjelenés dátuma: 2022.11.04.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Hogyan hat az edzés az elménkre?
A demencia nem része a normális öregedési folyamatnak, ugyanis egyes változatai megfelelő étrenddel és rendszeres testmozgással megelőzhetőek. Hogyan befolyásolhatja a demencia kialakulását a...
Hogyan ismerhető fel a „kamudiéta”?
A januári életmódváltó fogadalmak általában márciusra kifulladnak, a jó idő és a nyár viszont érezhetően közeleg, és sokan ilyenkor nagyon gyorsan akarják formába hozni magukat. Mire figyeljünk, ha...
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...