Családközpontú ellátás

Családközpontú ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A családok nélkülözhetetlen partnerek a kórházi ellátásban, részvételük a kezelés folyamatában jelentősen hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához. Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Mára a gyermekgyógyászatban egyre inkább elterjedt és elfogadott nézet, hogy az orvosok akkor is elsődleges gondozóként tekintenek a családra, amikor a gyermek kórházi ellátásban részesül. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy ha a szakemberek a szülőket, családtagokat a gyermekek egészségügyi ellátása során partnerként fogadják el, olyan kulcsfontosságú információkat ismerhetnek meg róluk, amelyek támogatják a kezelések hatékonyságát.

Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Az egészségügyi szakemberek a legfontosabb elveket a következőképp foglalták össze:

  • Értékelik és figyelembe veszik a beteg, a családja és az őt támogató közösség erősségeit és szükségleteit.
  • Az egészségügyi szolgáltatók odafigyelnek a beteg és a család teljes, érthető tájékoztatására.
  • A betegeket és a családokat bátorítják és támogatják abban, hogy részt vegyenek az ellátásban és a kezelésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.
  • A betegeket és a családokat is bevonják a kezelési irányelvek kidolgozásába, a programok fejlesztésébe, a minőségbiztosítás és a biztonság, a szakmai oktatás és a kutatás, valamint az ellátás területén is.
  • Végül, pedig gyakorlati-, érzelmi támogatást és képzést biztosítanak a családtagok számára, hogy teljes értékű partnerként vehessenek részt gyermekük egészségügyi ellátásában.  

Ez a szemlélet és működés persze nem valósul meg varázsütésre, a résztvevők komoly erőfeszítésére, az ellátó személyzet közreműködésére és egyéb erőforrások felhasználására van szükség.

Szemléletváltás a gyermekgyógyászatban

A családbarát működést egyre több hazai kórház is fontosnak tartja és ennek megfelelő fejlesztésekbe kezdtek. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének képviseletében – ahol az ország első Ronald McDonald Családközpontja is ki lett alakítva – Dr. Szabó Tamás igazgató elmondta, hogy a gyermekek kórházi kezelése során mérhető gyermekbarát működés szorosan összefügg a gyermekjogok és szülői jogok érvényesülésével.

Forrás: Noguchi

Hasznos lehet
Milyen fehérjét fogyasszak, ami nem hús?
Vegán étrendet követsz? Vagy unod már, hogy mindig gondolkoznod kell azon, hogy mivel pótold a napi fehérjeigényed? Összeszedtük a legjobb vegán fehérjeforrásokat.
Hogyan hat a kertészkedés az egészségünkre?
Milyen egészségügyi előnyei lehetnek a kertészkedésnek? Miért érdemes növényeket termeszteni? Hogyan illesszük be a mindennapjainkba ezt a hobbit?
Hogyan vészeljük át az óraátállítást?
A jó éjszakai alvás elengedhetetlen kelléke a produktív és tartalmas napnak, ne hagyjuk, hogy az óraátállítás jelentősen megzavarja. Íme hat tipp, mely segíthet elkerülni az óraátállítással járó...
Hogyan mossunk, ha valaki beteg a családban?
Kulcsfontosságú a szennyes fertőtlenítése akkor, ha valaki megbetegszik a családban, de hogyan tegyük mindezt? Mit tehetünk azért, hogy megakadályozzuk a megfertőződést, és a baktériumok...