Családközpontú ellátás

Családközpontú ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A családok nélkülözhetetlen partnerek a kórházi ellátásban, részvételük a kezelés folyamatában jelentősen hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához. Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Mára a gyermekgyógyászatban egyre inkább elterjedt és elfogadott nézet, hogy az orvosok akkor is elsődleges gondozóként tekintenek a családra, amikor a gyermek kórházi ellátásban részesül. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy ha a szakemberek a szülőket, családtagokat a gyermekek egészségügyi ellátása során partnerként fogadják el, olyan kulcsfontosságú információkat ismerhetnek meg róluk, amelyek támogatják a kezelések hatékonyságát.

Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Az egészségügyi szakemberek a legfontosabb elveket a következőképp foglalták össze:

  • Értékelik és figyelembe veszik a beteg, a családja és az őt támogató közösség erősségeit és szükségleteit.
  • Az egészségügyi szolgáltatók odafigyelnek a beteg és a család teljes, érthető tájékoztatására.
  • A betegeket és a családokat bátorítják és támogatják abban, hogy részt vegyenek az ellátásban és a kezelésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.
  • A betegeket és a családokat is bevonják a kezelési irányelvek kidolgozásába, a programok fejlesztésébe, a minőségbiztosítás és a biztonság, a szakmai oktatás és a kutatás, valamint az ellátás területén is.
  • Végül, pedig gyakorlati-, érzelmi támogatást és képzést biztosítanak a családtagok számára, hogy teljes értékű partnerként vehessenek részt gyermekük egészségügyi ellátásában.  

Ez a szemlélet és működés persze nem valósul meg varázsütésre, a résztvevők komoly erőfeszítésére, az ellátó személyzet közreműködésére és egyéb erőforrások felhasználására van szükség.

Szemléletváltás a gyermekgyógyászatban

A családbarát működést egyre több hazai kórház is fontosnak tartja és ennek megfelelő fejlesztésekbe kezdtek. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének képviseletében – ahol az ország első Ronald McDonald Családközpontja is ki lett alakítva – Dr. Szabó Tamás igazgató elmondta, hogy a gyermekek kórházi kezelése során mérhető gyermekbarát működés szorosan összefügg a gyermekjogok és szülői jogok érvényesülésével.

Forrás: Noguchi

Hasznos lehet
Hideg vagy meleg vízzel zuhanyozzunk?
A hideg és meleg zuhanynak is megvannak a maga előnyei és hátrányi, de vajon melyiket használjuk a mindennapokban?
Szükséges-e Folsavat fogyasztanunk?
Ahány forrás, annyi ajánlást láthatunk a vitaminok és ásványi anyagok bevitelével kapcsolatban, de honnan tudhatjuk, hogy melyiknek hihetünk? Melyik a legelfogadhatóbb ajánlás, ha a táplálkozással...
Mit (t)ehetünk az immunrendszerünk támogatásáért?
Az utóbbi két évben zajló pandémia okán az érdeklődés középpontjába került az immunrendszer, illetve az immunrendszer támogatásának lehetőségei. Számos mindennapi szokás, életmódbeli tényező szerepe...
Mit együnk koleszterinszint emelkedése esetén?
A szív és keringési rendszer betegségeinek kialakulásának hátterében sok esetben a helytelen táplálkozási szokások állnak. A gyógyszeres terápia megkezdése előtt érdemes életmódváltással befolyásolni...