Családközpontú ellátás

Családközpontú ellátás

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A családok nélkülözhetetlen partnerek a kórházi ellátásban, részvételük a kezelés folyamatában jelentősen hozzájárulhat a gyermekek gyógyulásához. Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Mára a gyermekgyógyászatban egyre inkább elterjedt és elfogadott nézet, hogy az orvosok akkor is elsődleges gondozóként tekintenek a családra, amikor a gyermek kórházi ellátásban részesül. A legfrissebb kutatások azt igazolják, hogy ha a szakemberek a szülőket, családtagokat a gyermekek egészségügyi ellátása során partnerként fogadják el, olyan kulcsfontosságú információkat ismerhetnek meg róluk, amelyek támogatják a kezelések hatékonyságát. Továbbá számos pozitív hatása lehet, ha a kisgyerekek és szüleik együtt vannak a műtétek, kezelések közötti időszakban.

Mit is jelent a családközpontú ellátás?

Az egészségügyi szakemberek a legfontosabb elveket a következőképp foglalták össze:

  • Értékelik és figyelembe veszik a beteg, a családja és az őt támogató közösség erősségeit és szükségleteit.
  • Az egészségügyi szolgáltatók odafigyelnek a beteg és a család teljes, érthető tájékoztatására.
  • A betegeket és a családokat bátorítják és támogatják abban, hogy részt vegyenek az ellátásban és a kezelésekkel kapcsolatos döntéshozatalban.
  • A betegeket és a családokat is bevonják a kezelési irányelvek kidolgozásába, a programok fejlesztésébe, a minőségbiztosítás és a biztonság, a szakmai oktatás és a kutatás, valamint az ellátás területén is.
  • Végül, pedig gyakorlati-, érzelmi támogatást és képzést biztosítanak a családtagok számára, hogy teljes értékű partnerként vehessenek részt gyermekük egészségügyi ellátásában.  

Ez a szemlélet és működés persze nem valósul meg varázsütésre, a résztvevők komoly erőfeszítésére, az ellátó személyzet közreműködésére és egyéb erőforrások felhasználására van szükség. Jelenleg még nem terjedt el széleskörben a klinikai gyakorlatban a családközpontú támogatás.

Szemléletváltás a gyermekgyógyászatban

A családbarát működést egyre több hazai kórház is fontosnak tartja és ennek megfelelő fejlesztésekbe kezdtek. A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Gyermekgyógyászati Intézetének képviseletében – ahol az ország első Ronald McDonald Családközpontja is ki lett alakítva – Dr. Szabó Tamás igazgató elmondta, hogy a gyermekek kórházi kezelése során mérhető gyermekbarát működés szorosan összefügg a gyermekjogok és szülői jogok érvényesülésével.

Forrás: Noguchi

Hasznos lehet
Mi az a DASH diéta?
A DASH diéta a „Dietary Approaches to Stop Hypertension” rövidítése. Általában a gyümölcsök, zöldségek, zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek, diófélék, magvak, lencse, bab és teljes kiőrlésű...
Égési hólyagok: mit tegyünk és mit ne?
Égési hólyagnak a bőr alatti átlátszó buborékot nevezzük, ami általában váladékkal van tele, amely egyfajta védőréteg az égett területen. Az égési hólyagok különböznek a kiütésektől, általában...
Vetélés – tünetek, okok és megelőzés
A vetélés a terhesség (általában a 20. hét előtti) spontán elvesztése. A terhességek körülbelül 10-20 százaléka vetéléssel végződik. De a tényleges szám valószínűleg magasabb, mivel sok vetélés...
Fejfájás a terhesség alatt: amit tudnia kell
Sajnos fejfájás a terhesség időszakában is előfordulhat. Bár ez a fejfájás lehet, hogy eltér az addig tapasztalttól, a legtöbb terhesség alatti fejfájás nem káros.