Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.02.
Szerző: doktorGO
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása kiemeli, hogy az egészséges táplálkozás mellett bőséges folyadékfogyasztásra van szükség 60 éves kor felett. Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi folyadékot fogyasszunk?

Az emésztés és felszívódás normál működésének fenntartása, a testhőmérséklet és a testsúly szabályozása és a kiszáradás elkerülése érdekében 60 éves kor felett, normál körülmények között naponta legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Mivel pótoljuk a folyadékot?

Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a csapvíz, ásványvíz. Hozzáadott cukrot, mézet, szirupot tartalmazó üdítőt, szörpöt, teát csak havonta 1-2 pohárral, gyümölcsnektárokat legfeljebb hetente 1-2 pohárral, 100%-os gyümölcslevet legfeljebb naponta 1-2 pohárral, alkoholos italt pedig csak alkalmanként és kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Fontos tudni!

Az érintettek hozzátartozóinak, a róluk gondoskodóknak is fontos tudatosítaniuk, hogy az időskorban különböző okok miatt csökkenő szomjúságérzet, illetve esetleges, memóriazavarral együtt járó állapotok miatt a rendszeres folyadékbevitel nagy jelentőséggel bír.

Mire figyeljünk?

A folyadékháztartás egyensúlyának biztosítása érdekében, figyeljünk az alábbiakra:

  • Legyen kikészítve otthon egy pohár víz az asztalra. Ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk majd el. Ha kiürült a pohár, töltsük újra.
  • Fogyasszunk rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket (pl. salátaféléket, uborkát, paradicsomot, cukkinit), lédús gyümölcsöket (pl. almát, őszibarackot, bogyós gyümölcsöket) és leveseket, főzelékeket is.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a vizelet színét, ami árulkodhat a kiszáradás mértékéről

Forrás: MDOSZ

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.11.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a étrend témában?
Hasznos lehet
A szervezetünk immunrendszere támogatható a megfelelő táplálkozással és folyadékfogyasztással, aktív testmozgással és minőségi pihenéssel. Az erősebb szervezet hatékonyabban védekez ...
Legyen szó vírusos megfázásról, influenzáról, esetleg bakteriális torokgyulladásról, felső légúti megbetegedések esetén fájdalmassá válhat az étkezés, a nyelés, csökkenhet az ét ...
A daganatos betegségek közül a tüdőrák szedi a legtöbb áldozatot, a betegek 25 százaléka a nemdohányzók közé tartozik. Mi okozhatja még a kialakulását, melyek a tünetei és hogyan el ...
A pitvarfibrilláció (avagy pitvari remegés) az egyik leggyakoribb szívritmuszavar, mely során a szív összehúzódása nem ritmusosan, hanem rendszertelenül és általában gyorsabban történi ...