Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.11.02.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlása kiemeli, hogy az egészséges táplálkozás mellett bőséges folyadékfogyasztásra van szükség 60 éves kor felett. Mennyi és milyen folyadékot igyanak az idősebbek?

Mennyi folyadékot fogyasszunk?

Az emésztés és felszívódás normál működésének fenntartása, a testhőmérséklet és a testsúly szabályozása és a kiszáradás elkerülése érdekében 60 éves kor felett, normál körülmények között naponta legalább 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.

Mivel pótoljuk a folyadékot?

Folyadékpótlásra a legalkalmasabb a csapvíz, ásványvíz. Hozzáadott cukrot, mézet, szirupot tartalmazó üdítőt, szörpöt, teát csak havonta 1-2 pohárral, gyümölcsnektárokat legfeljebb hetente 1-2 pohárral, 100%-os gyümölcslevet legfeljebb naponta 1-2 pohárral, alkoholos italt pedig csak alkalmanként és kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

Fontos tudni!

Az érintettek hozzátartozóinak, a róluk gondoskodóknak is fontos tudatosítaniuk, hogy az időskorban különböző okok miatt csökkenő szomjúságérzet, illetve esetleges, memóriazavarral együtt járó állapotok miatt a rendszeres folyadékbevitel nagy jelentőséggel bír.

Mire figyeljünk?

A folyadékháztartás egyensúlyának biztosítása érdekében, figyeljünk az alábbiakra:

  • Legyen kikészítve otthon egy pohár víz az asztalra. Ha szem előtt van, nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk majd el. Ha kiürült a pohár, töltsük újra.
  • Fogyasszunk rendszeresen magas víztartalmú zöldségeket (pl. salátaféléket, uborkát, paradicsomot, cukkinit), lédús gyümölcsöket (pl. almát, őszibarackot, bogyós gyümölcsöket) és leveseket, főzelékeket is.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a vizelet színét, ami árulkodhat a kiszáradás mértékéről

Forrás: MDOSZ

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2021.11.02.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi kerüljön a tányérra májusban?
Mi kerüljön a tavaszi menübe? Mire figyeljünk ilyenkor? Milyen forrásokból pótoljuk a szervezetünknek szükséges tápanyagokat? A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége összefoglalta, milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Hogyan táplálkozzon a daganatos beteg?
A daganatos megbetegedések gyógyító kezelései nagyon megterhelik még az ellenállóbb emberek szervezetét is, ezért kiemelten fontos a lehető legjobb tápláltsági állapot elérése.