Drasztikusan nő a szívelégtelenségben szenvedők száma

Drasztikusan nő a szívelégtelenségben szenvedők száma

Drasztikusan nő a szívelégtelenségben szenvedők száma

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.09.
Szerző: Arterego egészséges életmód
A szívelégtelenség Magyarországon vezető haláloki tényező. Dr. Simonyi Gábor PhD, osztályvezető főorvossal, tanszékvezető-helyettessel beszélgettünk róla.

Mikor beszélünk szívelégtelenségről?

A szívünk tulajdonképpen egy izompumpa, ami a szervezet vérkeringését működteti. Szívelégtelenség esetén a szív pumpafunkciója károsodik. Ennek következménye, hogy nem tud elegendő vért pumpálni a keringésbe, másrészt nem tud elegendő vért befogadni a keringésből, vagy akár mindkét eset egyszerre is fennállhat. Szívelégtelenségben a szervek nem jutnak elegendő oxigénhez, vérhez, ebből adódnak a tünetek.

A riasztó számokról

„Magyarországon a szív- és érrendszeri betegségek a legfőbb vezető haláloki tényezők, megelőzik még a daganatos betegségeket is. A nők esetében 55%, míg a férfiak esetében 45% a kardiovaszkuláris betegségekben elhunytak aránya” – tudtuk meg Dr. Simonyi Gábortól.

Ezen a betegségcsoporton belül is a szívelégtelenség a leggyakoribb halálok, becslések szerint világszerte 65 millió embert érint a szívelégtelenség valamelyik típusa. A betegség előfordulása az életkor előrehaladtával nő, ami számszerűsítve azt jelenti, hogy 65 év felett a népesség 10%-a szenved szívelégtelenségben.

„Ami a hazai adatokat illeti, körülbelül 150-200 ezer szívelégtelenségben szenvedő beteg van az országban, ők ugye a diagnosztizált betegek. Ha hozzávesszük a nem diagnosztizált betegeket is, akkor akár duplájával is számolhatunk” – tette hozzá Dr. Simonyi Gábor.

Mi a tendencia a betegek számát illetően?

Magyarországon évente 30-40 ezer új, szívelégtelenséggel diagnosztizált beteg kerül felismerésre. A tendencia tehát az, hogy világszerte és hazánkban is nő a szívelégtelenség gyakorisága, aminek számos oka van. Többek között nő a várható élettartam, egyre több az idős ember. Az idősebb társadalomban pedig gyakrabban fordul elő magasvérnyomás-betegség, cukorbetegség, szívkoszorúér-betegség, magasabb az elhízottak aránya. Ezek a betegségek pedig kiváltó tényezők lehetnek. Sajnos elmondhatjuk, hogy az említett összes szívelégtelen beteg létszáma mindössze azért nem nő 150-200 ezer fölé, mert a betegek mintegy fele 5 éven belül meghal.

A riasztó számok csökkentése érdekében sok a tennivaló, de legtöbbet mégis mi magunk tehetünk a megelőzés érdekében.

Forrás: HellerCom

Bővebben
Kapcsolódó témák
Arterego Szerző: Arterego egészséges életmód Megjelenés dátuma: 2022.12.09.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
3 ok, amiért érdemes több gombát fogyasztani szívünk egészségéért
A szívbetegségek kockázati tényezői közül néhányat mi is tudunk befolyásolni. Életmódunkkal, például megfelelő étkezéssel és elegendő mozgással csökkenthetjük a szívbetegségek kialakulását.
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.