Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?
Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?
Együnk több brokkolit
A gyümölcsök és zöldségek a magas a tápanyag- és rosttartalmuk miatt, mérsékelhetik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A legjobb választás a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a kelkáposzta és a vízitorma.
Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására
A súlytöbblet növelheti a rák kialakulásának, különösen a mell-, vastagbél-, méh-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és epehólyagrák kialakulásának esélyét, ezért fontos, hogy figyeljünk az egészséges testsúly megtartására, elérésére.
Mérsékeljük az alkoholfogyasztást
A mértéktelen alkoholfogyasztás növeli a száj-, mell-, máj-, nyelőcső- és egyéb daganatos megbetegedések kialakulását, ezért érdemes elhagyni, de legalábbis mérsékelni annak fogyasztását.
Válasszunk friss alapanyagokat a félkész élelmiszerek helyett
A feldolgozott húskészítmények (pl. virsli, kolbász, hamburgerhús) rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, ezért érdemes inkább friss, sovány húsokat, illetve halat választani helyettük.
Mozogjunk rendszeresen
Ha túl sok időt töltünk a kanapén, ideje belekezdenünk a rendszeres testmozgásba, ugyanis a mozgásszegény életmód növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A rendszeres testmozgás jótékonyan hat az olyan hormonok (pl. ösztrogén) termelésre, amelyek összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulásával. Mozogjunk rendszeresen heti 3-4 alkalommal minimum 30 percet.
Forrás: What You Can Do to Prevent Cancer and Why It Works (WebMD)