Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?

Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?

Mit tehetünk a rák megelőzésének érdekében?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.10.28.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A dohányzásról való leszokás az egyik azok közül a szokások közül, amelyek csökkentik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. Összeszedtünk néhány további - a mindennapokba könnyen beilleszthető - tippet, amivel mérsékelhetjük a rák kialakulásának valószínűségét.

Együnk több brokkolit

A gyümölcsök és zöldségek a magas a tápanyag- és rosttartalmuk miatt, mérsékelhetik a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A legjobb választás a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a kelkáposzta és a vízitorma.

Figyeljünk az egészséges testsúly fenntartására

A súlytöbblet növelheti a rák kialakulásának, különösen a mell-, vastagbél-, méh-, hasnyálmirigy-, nyelőcső- és epehólyagrák kialakulásának esélyét, ezért fontos, hogy figyeljünk az egészséges testsúly megtartására, elérésére.

Mérsékeljük az alkoholfogyasztást

A mértéktelen alkoholfogyasztás növeli a száj-, mell-, máj-, nyelőcső- és egyéb daganatos megbetegedések kialakulását, ezért érdemes elhagyni, de legalábbis mérsékelni annak fogyasztását.

Válasszunk friss alapanyagokat a félkész élelmiszerek helyett

A feldolgozott húskészítmények (pl. virsli, kolbász, hamburgerhús) rákkeltő anyagokat tartalmazhatnak, ezért érdemes inkább friss, sovány húsokat, illetve halat választani helyettük.   

Mozogjunk rendszeresen

Ha túl sok időt töltünk a kanapén, ideje belekezdenünk a rendszeres testmozgásba, ugyanis a mozgásszegény életmód növeli a daganatos betegségek kialakulásának esélyét. A rendszeres testmozgás jótékonyan hat az olyan hormonok (pl. ösztrogén) termelésre, amelyek összefüggésbe hozhatóak a rák kialakulásával. Mozogjunk rendszeresen heti 3-4 alkalommal minimum 30 percet.

Forrás: What You Can Do to Prevent Cancer and Why It Works (WebMD)

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.10.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Lance Armstrong - Halálos diagnózis után dobogó
Bár évekkel később a hétszeres Tour de France győztes Lance Armstrongot megfosztották a bajnoki címeitől, a rákból való gyógyulása, és az „életbe való visszatérése”, sportteljesítménye mindenképpen...
Májbiopszia
Mikor ajánlott a májbiopszia? Milyen betegségek diagnosztizálására alkalmas? Mikor nem végezhető el a vizsgálat? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a májbiopsziáról.
Egyensúlyzavar
Egyensúlyzavar a térérzékelés zavara következtében alakul ki, ami megnyilvánulhat szédülés, bizonytalanságérzet, valamint ájulásközeli érzés formájában is. Vegyük sorra, mik okozhatnak...
Orbita MR vizsgálat
Milyen elváltozások diagnosztizálását segíti az orbita MR? Szükséges-e speciális előkészület a vizsgálat előtt? Mit érdemes még tudni az orbita MR-ről? Kérdések és válaszok a vizsgálatról.