Miért számít csodának Stephen Hawking betegsége?

Miért számít csodának Stephen Hawking betegsége?

Miért számít csodának Stephen Hawking betegsége?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.11.19.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Stephen Hawking világhírű fizikus egy orvosi csodának számít, ugyanis annak ellenére, hogy 21 éves korában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget, 76 éves koráig élt - nyilatkozata szerint - teljes életet. Mit tudhatunk meg az ALS betegségről?

Stephen Hawkingnak mindössze néhány évet jósoltak 21 éves korában, amikor megállapították nála a gyógyíthatatlan amiotrófiás laterálszklerózis betegséget. A híres fizikus számos díjat és elismerést kapott annak ellenére, hogy 32 éves koráig tudott csak önállóan étkezni és mozogni. A betegsége előrehaladtával elvesztette beszédképességét is, később már csak számítógép segítségével tudott kommunikálni.

Miért számít csodának Stephen Hawking esete?

Az ALS-sel diagnosztizált betegek többsége a diagnózis követő egy éven belül meghal, és mindössze 5 százaléka éli meg a diagnózis utáni 10 évet. Hawking ennek ellenére több, mint fél évszázadot élt ALS-sel.

Milyen betegség az ALS?

Az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) izomsorvadással járó végzetes betegség, amelyben a vázizmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek károsodnak. Ez a ritkának számító kór bármely életkorban előfordulhat, jellemzően asszimetrikusan, egy testtájon jelentkezik, majd rövid időn belül teljes testre átterjed, ami a motorikus képességek leépülését okozza.

Melyek az ALS tünetei?

  • beszédképesség elvesztése,
  • nyelési nehezítettség,
  • izomgyengeség,
  • rágásra való képtelenség,
  • érzékelési nehézségek,
  • izomgörcsök, izomrángás a végtagokban,
  • kognitív funkciók romlása,
  • viselkedési zavar.

Mitől alakul ki?

A betegség kialakulásának oka nem tisztázott, de egyes kutatások szerint az esetek kis százalékában genetikai tényezőkre vezethető vissza a kialakulása.  

Gyógyítható-e az ALS?

Az ALS a tudomány jelenlegi állása szerint nem gyógyítható, a kezelések az életminőség javítását és a betegség előrehaladásának lassítását szolgálja. A gyógyszeres kezelés mellett, fizikoterápia, és beszédterápia is alkalmazható.

Forrás:Stephen Hawking had ALS for 55 years. How did he do it? (NBCNews), Amyotrophic lateral sclerosis (MayoClinic)

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.11.19.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.