Ritka betegségek

Ritka betegségek

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
Minden huszadik ember érintett a 6.000 ismert ritka betegség valamelyikében. A ritka betegségek sokat rontanak az érintettek életminőségén, és orvosaik számára megnehezítik a diagnózis felállítását.

Kiváltó ok legtöbbször: a genetika

Ritka betegségnek azt nevezzük, amely kétezer emberből egyet érint. A ismert (kb. 6000) esetek 50-75 százaléka már a gyermekkorban jelentkezik. A ritka betegségekben érintett gyerekek 30 százaléka sajnos nem éri meg az 5. születésnapját.

A ritka betegségek jellemzői, hogy általában súlyosak, krónikus lefolyásúak, többnyire nincs rájuk gyógymód, de a tünetek változó mértékben ugyan, viszont általában enyhíthetők. 

A betegség kialakulása legtöbbször (kb. 80 százalék) genetikai eredetű okra vezethető vissza, de kialakulhat bakteriális vagy vírusos fertőzések miatt is, illetve egyéb környezeti ok miatt (pl. sugárzás).

Diagnózis

A ritka betegségeknél nehéz a helyes diagnózis felállítása. Mivel ezek nagyon „szokatlan” betegségek és rendkívül kevés beteget érintenek, ezért az orvosok többsége személyesen még csak nem is találkozik velük pályafutása során. Sőt, számos ritka genetikai és anyagcsere-betegség páciensenként eltérő tüneteket produkál, és ez a tény tovább bonyolítja a kórisme megállapítását.

Nem minden beteg jut tehát időben hozzá a megfelelő diagnózishoz, ápoláshoz és – ha egyáltalán rendelkezésre áll – kezeléshez. A statisztikák szerint a beteget akár 8 specialista is megvizsgálja, mire felállítják a helyes diagnózist, és amíg ez nem történik meg, a páciens élete merő bizonytalanság. Átlagosan közel 5 év szükséges a helytálló diagnózis megállapításáig (az ilyen betegek nagyjából 40 százalékát ez idő alatt legalább egyszer félrediagnosztizálják). 

Kezelés

A legtöbb beteg életminősége a kezelés rendelkezésre álló lehetőségeitől és az orvostudomány fejlődésétől függ. Néhány ilyen betegség csak vérplazmából készült gyógyszerekkel kezelhető, melyek tehát mesterségesen úton nem állíthatók elő, a páciensek élete ebben az esetben nagyban függ a plazmadonoroktól, ezért is olyan kivételes és fontos a vérplazma.

Forrás: Biolife Plasma

Útmuató

  • A ritka betegségek túlnyomó része genetikai eredetű, és ezek csaknem fele már gyerekkorban megnyilvánul.
  • A helyes diagnózis felállítása rendkívül nehéz, van hogy több évet vehet igénybe.
  • A ritka betegségek kezelésének kulcsa legtöbbször az életminőség javításán van, mely a rendelkezésre álló lehetőségeitől és az orvostudomány fejlődésétől függ.
Ritka betegségek - Részletesen a témáról
Honnan tudhatjuk, hogy ritka betegség áll fenn?
A ritka betegségek legnagyobb része (72%) genetikai eredetű, a szülőktől örökölt vagy a fogantatás során kialakult genetikai rendellenességre vezethető vissza. Honnan tudhatjuk meg, hogy probléma van?
Mi okozhatja a ritka betegségek kialakulását?
A világon körülbelül 300 millió ember szenved ritka betegségben. Ez azt jelenti, hogy minden húsz emberből egy. Mi okozhatja, mennyi időbe telhet a diagnózis, és egyáltalán miért fontos annyira az időbeni felismerése? Kérdések és válaszok a ritka betegségekről.
Miért számít csodának Stephen Hawking betegsége?
Stephen Hawking világhírű fizikus egy orvosi csodának számít, ugyanis annak ellenére, hogy 21 éves korában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget, 76 éves koráig élt - nyilatkozata szerint - teljes életet. Mit tudhatunk meg az ALS betegségről?
Mit tegyek, ha gyakran szédülök?
A szédülés számos kórkép esetén előfordulhat a banális betegségektől egészen a komplex neurológiai betegségekig, így mindenképpen orvosi kivizsgálás szükséges.
Kinek ajánlott a csecsemőultrahang-vizsgálat?
Hogyan érdemes készülni a vizsgálatra? Kinek ajánlott a szűrésen részt venni? A csecsemőultrahang-vizsgálat jelentőségéről, a segítségével szűrt betegségekről Dr. Karádi Zoltánnal a Czeizel Intézet gyermekradiológus szakorvosával beszélgettünk.
Hordozhatok-e genetikai betegséget akkor, ha nincsenek tüneteim?
Hordozhatok-e genetikai betegséget akkor, ha nincsenek tüneteim? Mennyi az esély, hogy a gyermekemnek genetikai betegsége lesz? Mit tehetünk babavárás idején? Összeszedtük a genetikai betegségekkel kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.
Melyik genetikai vizsgálat mire való?
Melyik genetikai vizsgálat mire való, milyen rendellenességek kimutatására alkalmas - ebben segítünk eligazodni.
Hasznos lehet
Életeket menthetnek meg az önkéntes donorok
Több mint 6000 olyan betegséget ismerünk jelenleg, amely a ritka betegségek közé tartozik, azaz 2000 emberből legfeljebb egyet érint. Azonban ha összeadjuk a ritka betegségben szenvedők számát, már...
Miért számít csodának Stephen Hawking betegsége?
Stephen Hawking világhírű fizikus egy orvosi csodának számít, ugyanis annak ellenére, hogy 21 éves korában diagnosztizálták nála az amiotrófiás laterálszklerózis (ALS) betegséget, 76 éves koráig élt...
Mi okozhatja a ritka betegségek kialakulását?
A világon körülbelül 300 millió ember szenved ritka betegségben. Ez azt jelenti, hogy minden húsz emberből egy. Mi okozhatja, mennyi időbe telhet a diagnózis, és egyáltalán miért fontos annyira az...
Honnan tudhatjuk, hogy ritka betegség áll fenn?
A ritka betegségek legnagyobb része (72%) genetikai eredetű, a szülőktől örökölt vagy a fogantatás során kialakult genetikai rendellenességre vezethető vissza. Honnan tudhatjuk meg, hogy probléma...