Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?

Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?

Hogyan befolyásolhatja a gyász az egészségünket?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.01.25.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A gyász sajnos életünk része, amely testi és lelki változásokat hozhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, milyen hatással lehet az egészségünkre, és mit tehetünk ellene.

Alvásprobléma

Előfordulhat, hogy a gyász alvászavarokat okozhat: nehezen tudunk elaludni, gyakran felébredünk éjszaka vagy épp az ellenkezője; túl sok időt töltünk alvással.

Mit tehetünk?

Alakítsunk ki egy alvási rutint (pl. alvás előtti relaxálás, könyvolvasás), és törekedjünk arra, hogy lehetőleg mindennap ugyanakkor feküdjünk le, és keljünk fel.

Fáradékonyság

A gyászfolyamat során úgy érezhetjük, hogy nincs energiánk semmire, fáradtak, levertek vagyunk.

Mit tehetünk?

Figyeljünk arra, hogy megfelelően táplálkozzunk – akkor is, ha nem vagyunk éhesek, vagy nincs kedvünk az étkezésekhez- , és ne zárkózzunk el: tartsuk a kapcsolatot a barátainkkal, családtagjainkkal. Mozogjunk rendszeresen, foglaljuk le magunkat (pl. olvasással), így könnyebben fel tudjuk dolgozni a traumát.

Kortizolszint és pulzusszám emelkedés

A szervezetünk stresszhormonként is ismert kortizolszintje, de akár a pulzusszámunk is emelkedhet a szeretett személy elvesztését követő hat hónapban.

Mit tehetünk?

A hosszú ideig fennálló kortizolszint és pulzusszám emelkedés növeli a szívbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát, ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő stresszlevezetésről (pl. mozogjunk rendszeresen, relaxáljunk, meditáljunk, stb), és ha ezzel sem oldódik a feszültégünk,  forduljunk ovoshoz és/vagy mentálhigiéniás szakemberhez problémánkkal.

Legyengült immunrendszer

Kutatások szerint a gyász hatással lehet a szervezet betegségekkel és fertőzésekkel szembeni ellenálló képességére, így könnyebben megbetegedhetünk, illetve alakulhatnak ki gyulladásos folyamatok a test bármely területén, különösen akkor, ha ez hosszú ideig tart.

Mit tehetünk?

Figyeljünk az egészséges táplálkozásra, mozogjunk rendszeresen és ha szükséges, kérjük mentálhigiéniás szakember segítségét a gyász feldolgozásához.

Szorongás

A gyászfolyamat olyan érzést kelthet bennünk, mintha nem lenne kontroll az életünk felett, így nagyobb eséllyel alakul ki szorongás.

Mit tehetünk?

A gyászfolyamat elején ez teljesen normális érzés lehet, azonban ha hosszú ideig fennáll, esetleg akadályoz minket a mindennapokban, kérjünk segítséget szakembertől.

Emésztési problémák

A szeretett személy elvesztése szomorúságot, stresszt és gyengeséget okozhat, ami felboríthatja a megszokott étkezésünket (kialakulhat étvágytalanság, de akár falási rohamok is ránk törhetnek), amelynek következtében megnőhet az emésztési panaszok gyakorisága.

Mit tehetünk?

Ha gyakran küzdünk gyomorgörccsel, hasmenéssel, székrekedéssel vagy egyéb gyomorpanaszokkal, forduljunk orvoshoz a kivizsgálás érdekében.

Fájdalom

A stressz hatására a gyászfolyamat során gyakran tapasztalhatunk fejfájást, ízületi és izomfájdalmat.

Mit tehetünk?

Próbáljunk megtalálni a számunkra leginkább megfelelő stresszlevezetési módszert, ezzel nagymértékben csökkenthető a fájdalom. Ha ez mégsem hoz eredményt, keressük fel háziorvosunkat, aki a fájdalom jellegétől függően szakorvoshoz irányíthat minket.

Megtört szív szindróma

Egy házastárs vagy egy szeretett személy hirtelen elvesztése súlyos megrázkódtatást okozhat, ami akár éles mellkasi fájdalommal és légzési nehézségekkel is járhat.  

Mit tehetünk?

Amennyiben mellkasi fájdalmat, nehézlégzést, verejtékezést tapasztalunk, forduljunk orvoshoz további kivizsgálás érdekében. Közeli hozzátartozó halála esetén az első napokban megnövekedhet a szívroham kialakulásának esélye, ezért nagyon fontos ilyenkor az orvosi kontroll.

Forrás: https://www.webmd.com/mental-health/ss/slideshow-grief-health-effects

Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.01.25.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mi okozza a befagyott váll szindrómát?
A vállízület fokozódó fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó panaszai mögött gyakran az ízületi tok és a szalagrendszer krónikus gyulladásával, heges megvastagodásával járó kórkép áll. Milyen...
Basedow-kór
A Graves-Basedow-kór a pajzsmirigy túlműködésének leggyakrabban előforduló formája. Milyen tünetei lehetnek? Hogyan diagnosztizálható? Összeszedtük a legfontosabb információkat a betegségről.
Látásvizsgálat
Látásunk az életkor előrehaladtával óhatatlanul is romlik, ezt tudomásul kell vennünk. Természetesen van néhány olyan tényező, amellyel tudjuk ezt a folyamatot lassítani, de nagyon fontos az is, hogy...
Bulimia
Gyakran előfordul, hogy a bulimiában szenvedő emberek úgy érzik, hogy az evés közben elveszítik az irányítást tetteik felett, ami szégyent és bűntudatot okoz nekik. Mit tehet ilyenkor a beteg?