Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.09.27.
Szerző: doktorGO
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük a tejcukor érzékenységgel kapcsolatban.

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

  • A laktáz enzim termelődésének csökkenése bekövetkezhet veleszületett laktázhiány miatt, az ilyen ritka esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.
  • Okozhatja átmeneti laktázhiány, mely antibiotikum szedés vagy bélrendszeri betegségek következtében alakul ki, mert a vékonybélbolyhok károsodnak.
  • A háttérben több kiváltó ok – például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat.

Genetikai mutáció esetén a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökken, az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Akár székrekedést is okozhat

A tejcukor-érzékenység legjellemzőbb panaszai a haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés, de akár hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat! A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél.

Kinek kell laktózmentes termékeket fogyasztani?

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják. Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.09.27.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laktózintolerancia témában?
Hasznos lehet
A bőrön megjelenő kék-zöld foltok legtöbb esetben ütés vagy nagyobb erő hatására alakulhatnak ki, azonban az ismeretlen eredetű hematómákat akár betegség is okozhatja. Mit tegyünk ily ...
Porckopás esetén az érintett ízületet borító porc elvékonyodik, töredezetté válik, ami hosszabb távon akár teljesen fel is szívódhat. Mit tehetünk, ha porckopásunk van?
Beszédértési nehézségek, lassú, akadozó olvasás, nehezen kivehető írás – a tanulási zavarok tünetei ezek, és rengeteg gyermeket érintenek. A nehézségeket időben fel kell ismerni ah ...
Aki kisállatot tart, tudja, hogy időnként egy-egy játék vagy gyógyszer beadása, illetve idegen állatokkal való találkozás során előfordulhatnak kisebb balesetek. De mi a teendő, ha egy h ...