Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.12.03.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük a tejcukor érzékenységgel kapcsolatban.

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

  • A laktáz enzim termelődésének csökkenése bekövetkezhet veleszületett laktázhiány miatt, az ilyen ritka esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.
  • Okozhatja átmeneti laktázhiány, mely antibiotikum szedés vagy bélrendszeri betegségek következtében alakul ki, mert a vékonybélbolyhok károsodnak.
  • A háttérben több kiváltó ok – például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat.

Genetikai mutáció esetén a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökken, az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Akár székrekedést is okozhat

A tejcukor-érzékenység legjellemzőbb panaszai a haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés, de akár hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat! A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél.

Kinek kell laktózmentes termékeket fogyasztani?

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják. Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.12.03.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?
Szemviszketés
Ha van érzés, amit nehéz enyhíteni, az a viszkető szem. Az alábbiakban ennek 6 leggyakoribb kiváltó okát gyűjtöttük össze a Tipton Eyeworks szakértőjének segítségével.
Májrák
Van-e jellegzetes tünete a májráknak? Mi hajlamosíthat a kialakulására? Hogyan diagnosztizálható? Kérdések és válaszok a májdaganatról.