Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2022.04.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
A puffadás, hasfájás, hasmenés vagy hasi görcsök hátterében olykor tejcukor-érzékenység is állhat, de olykor kevésbé ismert tüneteket is okozhat a tejfogyasztás. Melyek ezek?

Dr. Németh Alíz gasztroenterológus, hepatológus, a Budai Allergiaközpont orvosát kérdeztük a tejcukor érzékenységgel kapcsolatban.

Miért alakul ki a tejcukor érzékenység?

A tejcukor lebontását a szervezetben a vékonybélben lévő bélbolyhokon termelődő laktáz enzim végzi. Ha a laktáz enzim képződése valamilyen okból kifolyólag csökken, akkor a szervezetünk nem tudja megfelelően lebontani a tejcukrot, emiatt jelentkeznek a kellemetlen tünetek.

  • A laktáz enzim termelődésének csökkenése bekövetkezhet veleszületett laktázhiány miatt, az ilyen ritka esetben a tünetek már a születést követően jelentkeznek.
  • Okozhatja átmeneti laktázhiány, mely antibiotikum szedés vagy bélrendszeri betegségek következtében alakul ki, mert a vékonybélbolyhok károsodnak.
  • A háttérben több kiváltó ok – például bakteriális vagy virális gasztroenteritisz, gyulladásos bélbetegségek, cöliákia - is állhat.

Genetikai mutáció esetén a laktáz enzim képződése az életkor előrehaladtával csökken, az idősebb korban jelentkező tüneteket ez is okozhatja.

Akár székrekedést is okozhat

A tejcukor-érzékenység legjellemzőbb panaszai a haspuffadás, fokozott gázképződés és hasmenés, de akár hányinger, fejfájás és koncentrációs zavarok is jelentkezhetnek. Kevésbé ismert, de a tejcukor-érzékenység nemcsak hasmenést, hanem székrekedést is okozhat! A laktóz lebontása során, bizonyos bélbaktériumok miatt ugyanis olyan gázok is képződhetnek a szervezetben, amelyek a bélmozgást csökkentik. A laktáz enzim csökkenése egyénenként változó lehet. Azonos mennyiségű tej fogyasztása ezért különböző erősségű tüneteket okozhat az érintetteknél.

Kinek kell laktózmentes termékeket fogyasztani?

Megelőzés céljából nem érdemes laktózmentes termékeket fogyasztani, megelőzni vagy meggátolni a tünetek kialakulását nem tudják. Kizárólag akkor fogyasszuk ezeket az élelmiszereket, ha tüneteink vannak és a hidrogén kilégzési teszt igazolta, hogy panaszainkat valóban a tejcukor fogyasztása okozza.

Forrás: Budai Allergiaközpont

Bővebben
Kapcsolódó témák
Ajánlott vizsgálat
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2022.04.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Audiometria
Mikor érdemes bejelentkezni audiometria vizsgálatra? Mire számíthatunk ilyenkor? Kérdések és válaszok az audiometriáról.
Rekedtség
Rekedtséget számos állapot, betegség kiválthat – szerencsére legtöbbször banális, hétköznapi okok vannak a háttérben, de néha egy-egy komoly betegség is kiváltó ok lehet. Lássuk, mik okozhatnak...
Érszűkület
Melyek a mágneses rezonanciás angiográfiai vizsgálat (MRA) előnyei? Miben más az MRA a korábbi vizsgálatokhoz képest? Dr. Csőre Judit, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó...
Baker ciszta
A Baker-ciszta technikailag nem valódi ciszta, hanem a combhajlító izom ina alatt elhelyezkedő bursa megnagyobbodása. Ez a bursa csak akkor kapja meg a Baker ciszta titulust, ha kitágul és megtelik...