Köszvény

Köszvény

1 perces olvasási idő
Szerző: doktorGO, egészség okosan
A köszvény a húgysavanyagcsere zavara, amely következtében húgysavkristályok keletkeznek, és az ízületekben felhalmozódva fájdalmas, gyulladásos rohamokat okoznak, amit súlyosságától függően gyógyszeresen és/vagy megfelelő diétával kezelhetünk.

A köszvény a férfiaknál gyakrabban alakul ki, a nőknél jellemzően a változókor után jelentkezhet. A betegség többnyire családi halmozódást mutat, de kialakulásában egyes betegségek (pl. vesebetegség, vízhajtók, enzimműködési zavar) és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak.

A köszvény tünetei

A köszvény leggyakrabban a nagylábújj ízületeit érinti, rendszerint éjszaka okoz váratlan, erős fájdalmat egy vagy több ízületben, mely fokozatosan erősödik, később elviselhetetlenné válik. Az érintett ízület ilyenkor érintésre fájdalmas, gyulladt, a bőr az ízület felett vörös, feszes és fényes. A beteg hidegrázást, lázat, rossz közérzetet és szapora szívverést tapasztalhat. A köszvényes roham általában 5-10 napig tart, majd magától elmúlik. Kezeletlen betegség esetén a rohamok egyre gyakrabban jelentkeznek és hosszabb ideig tartanak, valamint köszvényes csomók is kialakulhatnak az ízületeken.

Kezelése

A köszvényes rohamok kezelésénél elsősorban a fájdalom enyhítése a cél: enyhébb esetetekben a kezelésére nem szteroid gyulladásgátló gyógyszer is elég lehet, de súlyosabb esetben mielőbb konzultáljunk orvosunkkal, aki szteroid készítményekkel tudja enyhíteni a tüneteinket. Köszvényes rohamok esetén ajánlott továbbá a bőséges folyadékfogyasztás, megfelelő diéta és a pihenés.

Mire figyeljünk a táplálkozásnál?

A köszvényes diéta célja a purinfogyasztás csökkentése, ezáltal a rohamok kialakulásának megelőzése. Mire figyeljünk ilyenkor?

  • Együnk többször, kevesebbet!
  • Fogyasszunk zsírszegény ételeket!
  • Iktassuk ki az alkoholt az életünkből!
  • Főzzük elő a nyersanyagokat!
  • Az étrend alapját a zöldségek, gyümölcsök, gabonatermékek, zsírszegény tej és tejtermékek képezzék.
  • Mérsékeljük a húsok, húskészítmények (azokból is válasszuk inkább a soványabb változatokat) és a tojás fogyasztását!

Útmutató

  • A köszvény a húgysavanyagcsere zavara, amely következtében húgysavkristályok keletkeznek, és az ízületekben felhalmozódva fájdalmas, gyulladásos rohamokat okoznak, amit súlyosságától függően gyógyszeresen és/vagy megfelelő diétával kezelhetünk.
  • A köszvény rendszerint éjszaka okoz váratlan, erős fájdalmat egy vagy több ízületben.
  • A köszvényes rohamok kezelésénél elsősorban a fájdalom enyhítése a cél.
Köszvény - Részletesen a témáról
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis étkezésekkel és az étkezési szabályok betartásával a rohamok megelőzhetőek.
Mikor magas a húgysavszint?
Mikor beszélhetünk normál húgysav értékekről? Milyen betegségekre utalhat az emelkedett húgysavszint? Hogyan történik a húgysav szintjének meghatározása? Összeszedtük a legfontosabb információkat a témában.
Hasznos lehet
Mit egyek, ha köszvényes vagyok?
A magas húgysavszint által okozott kellemetlen tünetek helyes étrenddel csökkenthetőek lehetnek. Fontos, hogy akkor se térjen vissza a beteg korábbi étrendjére, ha panaszai mérséklődnek. Gyakori kis...