Laborvizsgálatok értelmezése: Húgysav

Laborvizsgálatok értelmezése: Húgysav

Laborvizsgálatok értelmezése: Húgysav

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2021.02.22.
Szerző: doktorGO
Normál körülmények között a húgysav nem tud felhalmozódni a szervezetben, hiszen a termelés és a kiválasztás egyensúlyban van. A húgysav szintjének meghatározása laborvizsgálattal vagy 24 órán keresztül gyűjtött vizeletből történik.

A vérben mért húgysav normál értéke férfiaknál: 220-420 µmol/l, nőknél: 140-340 µmol/l, a 24 órás gyűjtött vizeletben pedig 1.48-4.43 mmol/nap.  

Emelkedett húgysavszint ízületi gyulladásoknál, leukémiánál, köszvénynél, vesekő, illetve rosszindulatú daganatok fennállása esetén fordul elő, a normál tartománynál alacsonyabb érték C-vitamin túlzott mértékű fogyasztásánál, illetve bizonyos gyógyszerek szedésénél alakulhat ki.

 

doktorGO Szerző: doktorGO Megjelenés dátuma: 2021.02.22.
Kérjük, értékeld a cikket!
Mit írtak mások a laborvizsgálat: vérkép témában?
Hasznos lehet
A Gamma-GT a máj, a hasnyálmirigy és a vesék által termelt enzim, amelynek vizsgálatát leggyakrabban a máj károsodásának vagy az epeutak elzáródásának kimutatására végzik.
A fehérvérsejtek elsődleges feladata a fertőzések leküzdése. A fehérvérsejtek (FVS) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
A hematokrit érték vizsgálata elsősorban vérszegénység, vérzés gyanú, illetve fokozott vérképzés esetén indokolt. A hematokrit (HCT) mennyiségét vérvétellel lehet ellenőrizni.
Vörösvértestek feladata a vérben lévő oxigén és szén-dioxid szállítása. A vörösvértestek mennyiségét (VVT) vérvétellel lehet ellenőrizni.