Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?

Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?

Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.05.18.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a CGM?

A vércukorszint önellenőrzése fontos a cukorbetegség kezelésében és a szövődmények megelőzésében is. A mérésre használhatja a glükózmonitort (CGM) vagy megmérheti egy hordozható elektronikus eszközzel, a vércukormérővel egy kis vércsepp felhasználásával.

Miért mérje a vércukorszintjét?

A vércukorszint-vizsgálat hasznos információkkal szolgál a cukorbetegség kezeléséhez. Segíthet a cukorbetegség elleni gyógyszerek hatását ellenőrizni, meghatározni a magas vagy alacsony vércukorszintet, nyomon követni a kezelés haladását.

Mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet?

A vizsgálatok gyakorisága általában a cukorbetegség típusától és a kezelési tervétől függ, melyet mindenképp szükséges kezelőorvosával egyeztetni.

1-es típusú cukorbetegség

Orvosa akár napi 4-10 alkalommal is javasolhatja a vércukorszint-mérését, ha 1-es típusú cukorbetegsége van. Lehet, hogy tesztelnie kell:

 • Étkezés és uzsonna előtt
 • Edzés előtt és után
 • Lefekvés előtt
 • Az éjszaka folyamán (néha)
 • Gyakrabban, ha beteg
 • Gyakrabban, ha változtat a napi rutinján
 • Gyakrabban, ha új gyógyszert kezd el szedni

2-es típusú diabétesz

Ha inzulint használ a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, orvosa javasolhatja a vércukorszint vizsgálatát naponta többször, az alkalmazott inzulin típusától és mennyiségétől függően. A vizsgálat általában étkezés előtt és lefekvés előtt javasolt, ha naponta többszöri injekciót kap. Lehetséges, hogy csak reggeli előtt, és néha vacsora előtt vagy lefekvés előtt kell tesztelnie.

Ha a 2-es típusú cukorbetegséget nem inzulinnal kezeli, előfordulhat, hogy nem kell naponta ellenőriznie vércukorszintjét.

Ismerje meg céltartományát

Beszéljen orvosával az ideális vércukorszintről, hiszen több tényező alapján lehet meghatározni a vércukorszint-vizsgálat céleredményeit, többek között a cukorbetegség típusa és súlyossága, kor, mennyi ideje él cukorbetegséggel, terhesség, a cukorbetegség szövődményeinek jelenléte, általános egészségi állapot és egyéb egészségügyi állapotok jelenléte.

Az American Diabetes Association (ADA) általában a következő cél vércukorértékeket javasolja:

 • 80-130 milligramm/dl (mg/dl) vagy 4,4-7,2 millimol/liter (mmol/l) étkezés előtt
 • Kevesebb, mint 180 mg/dl (10,0 mmol/L) két órával étkezés után

Az ADA azonban megjegyzi, hogy ezek a célok gyakran az életkortól és a személyes egészségi állapottól függően változnak és egyénileg kell meghatározni.

Hogyan ellenőrizheti a vércukorszintjét?

A vércukorszint vizsgálatához vércukorszint-mérő használata szükséges. A mérőműszer méri a cukor mennyiségét egy kis vérmintában, általában az ujjbegyből kinyerve, amelyet egy eldobható tesztcsíkra kell helyezni. Még ha CGM-et használ is, akkor is szüksége lesz egy vércukormérőre a CGM-eszköz napi kalibrálásához.

Általánosságban elmondható, hogy a folyamat a következőképpen működik:

 • Mossa meg és szárítsa meg alaposan a kezét. (Az élelmiszerek és egyéb anyagok pontatlan leolvasást eredményezhetnek.)
 • Helyezzen egy tesztcsíkot a mérőműszerbe.
 • Szúrja meg ujjbegye oldalát a tesztkészlethez mellékelt tűvel.
 • Érintse meg és tartsa a tesztcsík szélét a vércsepphez.
 • A mérő néhány másodperc múlva megjeleníti a vércukorszintjét a képernyőn.

Egyes mérőeszközök más helyről, például alkarból vagy tenyérből vett vért is tesztelnek. De ezek a leolvasások nem biztos, hogy olyan pontosak, mint az ujjbegyekből leolvasott értékek, különösen étkezés után vagy edzés közben, amikor a vércukorszint gyakrabban változik. 

A folyamatos glükózmonitor (CGM)

A cukorbetegek, különösen az 1-es típusú cukorbetegek választhatják a CGM-ek használatát. Ezek az eszközök néhány percenként mérik a vércukorszintet a bőr alá helyezett érzékelővel. Ezeket az érzékelőket általában egy-két hétig lehet viselni, mielőtt ki kell cserélni.

A legújabb típusú folyamatos glükózmonitorok beültetett szenzorral rendelkeznek, melyek akár három hónapig is képesek mérni a vércukorszintet. A testen viselt jeladó vezeték nélkül küldi el a vércukorszint-információkat az érzékelőtől egy okostelefon-alkalmazásra.

Egyes eszközök folyamatosan mutatják a vércukorszintet a vevőegységen, például az okostelefonon vagy az okosórán, és riaszt, ha a vércukorszint túl gyorsan emelkedik vagy csökken. 

Ha olyan gyógyszereket kell szednie, amelyek befolyásolhatják a leolvasások pontosságát, orvosa javasolhatja a CGM-eredmények kétszeri ellenőrzését egy szabványos vércukormérővel. 

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.05.18.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?