Tévhitek az inzulinterápiáról

Tévhitek az inzulinterápiáról

Tévhitek az inzulinterápiáról

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.06.28.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?

Az inzulint használók számtalan városi legendát hallhatnak, amelyeknek semmi kutatási vagy ténybeli alapjuk nincs.

A leggyakoribb példák a következők

"Az inzulin képes meggyógyítani a cukorbetegséget." - Jelenleg nincs gyógymód a cukorbetegségre! Az inzulin azonban segíthet a vércukorszint szinten tartásában, ezt minden esetben a kezelő orvos dönti el.

"Az inzulin injekciók fájdalmat okoznak." - Sok embernek van fóbiája a tűktől. A modern inzulin tollak azonban nem okoznak fájdalmat. A pumpát használó emberek pedig teljesen elkerülhetik az injekciókat. Amennyiben fél az injekciótól, beszéljen orvosával a lehetőségekről.

"Az inzulin mindaddig súlygyarapodást okoz, amíg az ember használja." - Az inzulin eleinte növelheti a testsúlyt, de ez nem állandó. A szervezetnek először alkalmazkodnia kell az inzulinpótláshoz, majd a testsúly is beáll.

"Az injekció beadási helye nem fontos." – De, fontos. Az határozza meg, hogy az inzulin milyen sebességgel fejti ki hatását, hogy hová adja be. Ez létfontosságú lehet, mindenképp egyeztessen a beadás pontos helyéről orvosával.

"Az inzulin függőséget okoz." - Az inzulin nem okoz függőséget, és létfontosságú minden olyan személy számára, akinek a hasnyálmirigye nem termel megfelelő mennyiségű inzulint.

Tippek az inzulin biztonságos használatához

Az inzulin vényköteles gyógyszer, ezért használata csak orvosi utasításra történhet. Akinek használnia kell, fontos, hogy a fentieken túl beszéljen orvosával a következőkről:

  • a számára megfelelő inzulintípus kiválasztása,
  • lehetséges mellékhatások vagy kölcsönhatások más gyógyszerekkel,
  • biztonságos és hatékony inzulinbeadás.

A 2-es típusú vagy terhességi cukorbetegségben szenvedőknek meg kell beszélniük orvosukkal, hogy az inzulinterápia a legjobb választás-e számukra vagy más kezelési típust kell alkalmazniuk a mindennapokban. Lehetséges, hogy más kezelési lehetőségek is szóba jöhetnek vércukorszintjük szabályozására, például nem inzulin gyógyszerek, életmódbeli és étrendi változtatások.

Alapvető fontosságú, hogy az inzulint alkalmazó betegek rendszeresen ellenőrizzék vércukorszintjüket (általában naponta többször javasolt). A túl sok vagy túl kevés inzulin bevitele mellékhatásokhoz vagy szövődményekhez vezethet.

Az előírt kezelési ütemterv betartása is létfontosságú. Fontos, hogy ne hagyjon ki egy adagot, és minden adagot a megfelelő időben adja be. Bárki, aki az inzulinkezelés során mellékhatásokat tapasztal, beszéljen orvosával róla, illetve az esetleges szövődményekről. Lehetséges, hogy egy másik kezelési terv vagy egy másik típusú inzulin jobban megfelel szükségleteinek és életmódjának. 

Bővebben
Kapcsolódó témák
doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.06.28.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?