Mik az inzulinterápia mellékhatásai?

Mik az inzulinterápia mellékhatásai?

Mik az inzulinterápia mellékhatásai?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.06.13.
Szerző: doktorGO egészség okosan
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Bővebben
Erről olvashatsz a cikkben

A hasnyálmirigy sejtcsoportjai, az úgynevezett szigetek választják ki az inzulin hormont. Amikor a szervezet sejtjei kevésbé reagálnak rá, inzulinrezisztencia, később pedig cukorbetegség alakulhat ki.

A szervezet inzulint és glukagont használ annak biztosítására, hogy a vércukorszint ne emelkedjen túl magasra vagy alacsonyra, és hogy a sejtek elegendő glükózt kapjanak az energiatermeléshez. A glukagon  az inzulin ellentétére: úgy emeli meg a vércukorszintet, hogy lebontja az elraktározott glikogént és zsírt. Ha a vércukorszint túl alacsony, a hasnyálmirigy glukagont választ ki, aminek hatására a máj glükózt bocsát ki a véráramba. Előfordulhat azonban, hogy a cukorbetegeknek kiegészítő inzulint kell szedniük, hogy vércukorszintjüket a normál tartományon belül tartsák.

Mellékhatások és kockázatok

Számos különböző típusú és márkájú inzulin kapható. Az, hogy egy személy milyen mellékhatásokat tapasztalhat, attól is függhet, hogy milyen típusú inzulint szed.

A gyakori mellékhatások a következők:

 • kezdeti súlygyarapodás, amikor a sejtek elkezdik felvenni a glükózt
 • túl alacsony vércukorszint, vagy hipoglikémia
 • kiütések, dudorok vagy duzzanat az injekció beadásának helyén
 • szorongás vagy depresszió
 • köhögés inhalációs inzulin szedése közben

Az inzulin injekciók hatására a szervezet sejtjei több glükózt vesznek fel a véráramból. Ennek eredményeként a túl sok bevitel vagy az injekció nem megfelelő időben történő beadása a vércukorszint túlzott csökkenését okozhatja. Ha a vércukorszint túl alacsonyra esik, olyan tüneteket tapasztalhat, mint például:

 • szédülés
 • beszédzavar
 • fáradtság
 • sápadt bőr
 • izzadás
 • izomrángás
 • eszméletvesztés

A kezelőorvossal megbeszélt szigorú inzulinadagolás elengedhetetlen a vércukorszint egészséges tartományon belül tartásához. A kezelőorvos különböző sebességű inzulinokat is felírhat, hogy a vércukorszint egyenletesebb legyen.

A hipoglikémia kockázatának kitett személyeknek érdemes orvosi karkötőt viselniük, amely feltünteti a cukorbetegség típusát, valamint egyéb szükséges információkat, például, hogy inzulinnal kontrollálják-e állapotukat. Ezek a karkötők tájékoztatást adnak az elsősegélynyújtóknak és az egészségügyi szakembereknek arra az esetre, ha valaki rosszullét esetén nincs eszméleténél.

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.06.13.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...
Terhességi diabétesz
Hogyan ismerjük fel? Miért fontos a kezelése? Gyógyítható-e a terhességi diabétesz?