Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
II-es típusú diabétesz esetén a szervezetünk nem termel elegendő mennyiségű inzulint és/vagy nem megfelelően használja fel azt, ezzel növelve a vércukorszintet. A tünetek lassan alakulnak ki, és jellemzően négy érintettből egy nem is tudja, hogy diabétesszel küzd. Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

A cukorbetegek körülbelül 90 százaléke a a II-es típusű diabétesszel küzd, amely legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal karban tartható, illetve megelőzhető.  Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk?

Melyek a II-es típusú diabétesz korai tünetei?

 • Állandó  szomjúságérzet: A cukorbetegség jelentős mértékben megterheli a vesék működését: a vérben felhalmozódott cukor elvonja a folyadékot a szövetekből, amelynek következtében kiszárad a szervezet, emiatt folyamatos szomjúságérzetünk lehet.
 • Állandó éhségérzet: Cukorbetegség esetén megnehezedik a tápanyagok feldolgozása, hasznosítása, ezért még étkezések után is éhséget tapasztalhatunk.
 • Gyakori vizelési inger: A szervezet vizelettel próbálja kiválasztani a számára felesleges cukrot, így megnövekedhet az ürítések száma.
 • Szájszárazság
 • Fejfájás: A magas vércukorszint migrénes fejfájást is okozhat.
 • Fogyás: Amennyiben életmódváltoztatás, diétázás nélkül hirtelen fogyást tapasztalhatunk, gondolhatunk arra, hogy ennek hátterében a II-es típusú diabétesz állhat.
 • Fáradékonyság: Cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a tápanyagokat, ami tartós fáradtsághoz vezethet.  
 • Homályos látás: A magas vércukorszint szemproblémákat okozhat.
 • Ájulás: Amennyiben nehezebb fizikai munkát (pl. edzés) végzünk vagy kihagyunk egy étkezést, ájulás léphet fel az alacsony vércukorszint  miatt.
 • Nehezen gyógyuló sebek: A magas vércukorszint negatívan befolyásolja a keringést, ezzel megnehezíti a szervezet regenerálódását.  
 • Szájüregi problémák: Cukorbetegség esetén nagyobb a valószínűsége a szájüregi fertőzések, problémák (pl. fogak meglazulása) kialakulásának.

Forrás: Early Signs and Symptoms of Type 2 Diabetes (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Fibromyalgia
A fibromyalgia egy összetett betegség, ami fájdalmat, fáradtságot és kognitív problémákat is okozhat, ezért jelentősen ronthatja az életminőséget. Mi okozza? Milyen tünetei lehetnek még, és mit...
Könnyezés
A könnyek biztosítják, hogy a szemed megfelelő mértékben nedves legyen, ami a jó látáshoz és általánosan a komfortérzetedhez elengedhetetlen.
Széklettranszplantáció
Hogyan zajlik a széklet-transzplantáció? Milyen betegségek esetén lehet rá szükség? Ki lehet donor? Kérdések és válaszok a széklettranszplantációról.
Epehólyagrák
Az epehólyagrák az epehólyag nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Az epehólyagrák viszonylag ritka, de magas halálozási rátájú daganattípus.