Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

1 perces olvasási idő
Megjelent: 2023.01.07.
Szerző: doktorGO egészség okosan
II-es típusú diabétesz esetén a szervezetünk nem termel elegendő mennyiségű inzulint és/vagy nem megfelelően használja fel azt, ezzel növelve a vércukorszintet. A tünetek lassan alakulnak ki, és jellemzően négy érintettből egy nem is tudja, hogy diabétesszel küzd. Hogyan ismerjük fel a II-es típusú cukorbetegség korai jeleit?

A cukorbetegek körülbelül 90 százaléke a a II-es típusű diabétesszel küzd, amely legtöbb esetben életmódbeli változtatásokkal karban tartható, illetve megelőzhető.  Honnan tudhatjuk, hogy érintettek vagyunk?

Melyek a II-es típusú diabétesz korai tünetei?

 • Állandó  szomjúságérzet: A cukorbetegség jelentős mértékben megterheli a vesék működését: a vérben felhalmozódott cukor elvonja a folyadékot a szövetekből, amelynek következtében kiszárad a szervezet, emiatt folyamatos szomjúságérzetünk lehet.
 • Állandó éhségérzet: Cukorbetegség esetén megnehezedik a tápanyagok feldolgozása, hasznosítása, ezért még étkezések után is éhséget tapasztalhatunk.
 • Gyakori vizelési inger: A szervezet vizelettel próbálja kiválasztani a számára felesleges cukrot, így megnövekedhet az ürítések száma.
 • Szájszárazság
 • Fejfájás: A magas vércukorszint migrénes fejfájást is okozhat.
 • Fogyás: Amennyiben életmódváltoztatás, diétázás nélkül hirtelen fogyást tapasztalhatunk, gondolhatunk arra, hogy ennek hátterében a II-es típusú diabétesz állhat.
 • Fáradékonyság: Cukorbetegség esetén a szervezet nem tudja megfelelően feldolgozni a tápanyagokat, ami tartós fáradtsághoz vezethet.  
 • Homályos látás: A magas vércukorszint szemproblémákat okozhat.
 • Ájulás: Amennyiben nehezebb fizikai munkát (pl. edzés) végzünk vagy kihagyunk egy étkezést, ájulás léphet fel az alacsony vércukorszint  miatt.
 • Nehezen gyógyuló sebek: A magas vércukorszint negatívan befolyásolja a keringést, ezzel megnehezíti a szervezet regenerálódását.  
 • Szájüregi problémák: Cukorbetegség esetén nagyobb a valószínűsége a szájüregi fertőzések, problémák (pl. fogak meglazulása) kialakulásának.

Forrás: Early Signs and Symptoms of Type 2 Diabetes (WebMD)

doktorGO Szerző: doktorGO egészség okosan Megjelenés dátuma: 2023.01.07.
Kérjük, értékeld a cikket!
Hasznos lehet
Tévhitek az inzulinterápiáról
Számos mítosz övezi a cukorbetegségben szenvedők inzulinterápiás kezelését. Melyek a leggyakoribb tévhitek? Hogyan használható az inzulin biztonságosan?
Mik az inzulinterápia mellékhatásai?
Az inzulin létfontosságú hormon, amely szabályozza a sejtek és szövetek energiafelvételét, valamint a zsírok és fehérjék lebontását. Milyen mellékhatásai lehetnek, ha szükséges a pótlása?
Vércukormérés: miért, mikor és hogyan?
Amennyiben cukorbetegséggel él, a vércukorszint-vizsgálat a betegség kezelésének fontos része. De mikor kell ellenőrizni a vércukorszintet és hogyan kell használni a vércukormérőt, illetve mi az a...
Mit tehetünk memóriaromlás esetén?
Meg lehet-e előzni a memóriaromlást? Mi okozhatja ezt az állapotot? Hogyan könnyítsük meg a mindennapjainkat memóriazavar esetén? Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a...